Vágólapra másolva!
Csütörtökön a kétszeres olimpia bajnok Csipes Tamara elképesztő fölénnyel nyerte meg a női kajak egyesek 500 méteres versenyét az idei második olimpiai válogatón. A Budapesti Honvéd klasszisa ezzel bekerült az Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba is, nem mellesleg nem hivatalos világcsúccsal utasította magam mögé a magyar mezőnyt.

Kilenc olimpiai arany és megannyi világ- illetve Európa-bajnoki cím csapott össze női K-1 500 méteren. A délelőtti első előfutamban Csipes Tamara mellett ott volt az a Kozák Danuta is, aki a tokiói olimpiai óta most először állt rajthoz egyesben.

A páros összecsapása azért is volt érdekes, mert nem is olyan régen Kozák Danuta nyíltan szembement Csipes Ferenccel, a Budapesti Honvéd edzőjével. A 37 éves kajakos verbális molesztálással vádolta meg a női válogatott edzőjét, a korábbi olimpiai bajnok Csipes Ferencet, aki az édesapja Kozák válogatottbeli partnerének, a kétszeres ötkarikás bajnok Csipes Tamarának. 

Csipes Tamara elképesztő erődemonstrációt tartott
Fotó: Peter Szalmas / MKKSZ/Szalmás Péter

Az előfutamban aztán hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta Csipes Tamara mögött a második helyen végezve jutott be a döntőbe. A Magyar Nemzet beszámolója alapján a fináléban Csipes Tamara, Gazsó Dorka és Kozák Danuta egymás mellett, az ötös, a hatos és a hetes pályáról indult. Csipes Tamara rajt-cél győzelmet aratott, Gazsó második helye sem forgott veszélyben, csupán az volt kérdéses, hogy Kozák Danuta hogyan végez. A hatszoros olimpiai bajnoknő a szokásosnál is görcsösebben lapátolt és csak hatodikként ért célba, ez pedig valószínűleg azt jelenti, hogy lemarad a párizsi olimpiáról.

Csipes Tamara és Gazsó Dorka mögött Fojt Sára és Pupp Noémi lett a harmadik és negyedik, jelen állás szerint nekik van a legtöbb esélyük az olimpiai csapatba kerülésre.

A finálé után külön ki kell emelni Csipes Tamarát, aki egészen elképesztő erődemonstrációt tartott. A Honvéd klasszisa 1:45.536-os idővel győzött, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pedig kiemelte, hogy ez valaha mért legjobb időeredmény 500 méteren. A jelenlegi világcsúcsot az új-zélandi Aimee Fisher tartja, aki a májusi szegedi világkupán 1:46.19-es idővel diadalmaskodott. Csipes Tamara ennél bár több mint hat tizedmásodperccel ment jobbat – ráadásul ugyanazon a pályán – mégsem nevezhető hivatalos világcsúcsnak időeredménye, mivel nem az ICF, vagy az ECA által rendezett versenyen született. 

Ettől függetlenül mostani győzelmével biztosította helyét egyesben a jövő heti szegedi Európa-bajnokságon sőt a párizsi olimpián is.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről