A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:55TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A magyar tőröző, Pásztor Flóra bravúros győzelmet aratott a legjobb 32 között a párizsi olimpián.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A magyar vívók a párbajtőröző Muhari Eszter révén már egy bronzéremmel várhatják az olimpia folytatását, amely hamar el is érkezett, hiszen a második nap délelőtti programjában az Európa Játékok-ezüstérmes női tőröző, Pásztor Flóra lépett pástra a magyarok közül. A Törekvés Sportegyesület 26 éves sportolója a legjobb 32 között az egyéniben világbajnoki ezüst- és bronzérmes, világranglista-10., amerikai Jacqueline Dubrovich ellen vívott a Nagy Palota (Grand Palais) piros pástján. Az 1900-as világkiállításnak is már otthont adó ikonikus épületben ismét kiváló volt a hangulat, annak ellenére, hogy a 2022-es világbajnok, francia Ysaora Thibus (Pásztor Flóra tokiói legyőzője) éppen Pásztorék asszója előtt, az első körben búcsúzott.

Grand Palais, vívás, Nagy Palota, olimpia, Párizs
Már délelőtt szinte teljesen megtelt az olimpiai vívóversenyeknek is otthont adó Nagy Palota
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Fordulatosan alakult az asszó, Pásztor Flóra adta az első találatot, majd kettőt az amerikai, kettőt a magyar, hármat az amerikai, így 5-3-as Dubrovich-vezetésnél volt először két tus a különbség. Majd Beliczay Sándor tanítványának pillanatai következtek, 6-5-re fordított, az első játékrész végén mégis 7-6-os amerikai előnynél vonulhattak pihenőre a felek.

A második három percben folytatódott a hektikusság: egy tus itt, egy tus ott, érvénytelen találat alig volt bármelyik oldalon. Pásztor 7-7-nél, 8-8-nál és 9-9-nél is egyenlített, majd 11-9-nél először vezetett ő két tussal. Sőt, Pásztor Flóra annyira belelendült, hogy a következő tus is az övé volt, a lelátóról pedig egyre több magyar biztató szó hallatszott be az irányába, amikor éppen a franciák nem voltak eksztázisban Eva Lacheray sikere miatt.

Pásztor Flóra továbbjutott a párizsi olimpiai játékokon

Dubrovich feljött 13-11-re, majd Pásztor sárga lapot kapott, így kezdődött meg az asszó utolsó harmada. A magyar tőröző aztán a záró harmad elején tust adott, amelyet a videózás megerősített. Ezt több érvénytelen találat követte mindkét oldalról, és ugyan az amerikai még szépíteni tudott, 

Pásztor végül 15-12-re győzött, így bravúros teljesítménnyel továbbjutott. 

Pásztor Flóra, vívás
Pásztor Flóra olimpiai nyolcaddöntőbe jutott
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nyolcaddöntőben Pásztor Flóra kanadai ellenféllel mérkőzik meg, vasárnap délután 14:05-től.

A vívók vasárnapi programjában a férfi párbajtőrözők lépnek még pástra, a magyar színeket Andrásfi Tibor, Koch Máté és Siklósi Gergely képviseli.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!