Vágólapra másolva!
A georgiai Nino Salukvadze Párizsban a sporttörténet második sportolója lehet, aki tíz olimpián vesz részt.

Az 55 éves sportlövő 1988-ban, 19 évesen, Szöulban szerepelt először az ötkarikás játékokon, akkor a 25 méteres sportpisztoly versenyszámban arany-, 10 méteren pedig ezüstérmet nyert még a Szovjetunió színeiben.

Nino Salukvadze
Nino Salukvadze  a sporttörténet második sportolója lehet, aki tíz olimpián vesz részt
Fotó:  Tauseef MUSTAFA / AFP

Ezt követően ott volt Barcelonában, Atlantában, Sydneyben, Athénban, Pekingben, Londonban, Rio de Janeiróban és Tokióban is, s most is tagja szülőhazája, Georgia küldöttségének. Olimpiai éremkollekcióját a kínai fővárosban 10 méteren szerzett bronzzal tette teljessé, s amennyiben Párizsban is lőállásba lép, utoléri a tíz ötkarikás részvétellel rekorder kanadai lovast, Ian Millart - írja az MTI.

"Tíz olimpia - ez az egész életem. Az első után el sem tudtam képzelni, hogy ennyi alkalommal kijutok majd. Egyszer könyvet fogok írni a pályafutásomról, de az az öröm, amit az aranyérem megszerzése után éreztem, arra sarkallt, hogy minden nap keményen eddzek" - mondta az olimpiára Bakuban készülő sportoló.

Salukvadze kiemelte, a könyvben egy fejezetet édesapjának szentel majd, aki a kezdetek óta az edzője volt, míg egy másik a riói élményeiről fog szólni, ahol fiával, Cotne Mahavarianival egy olimpián versenyezhetett.

"Tokió után úgy döntöttem, elég volt, ám az akkor 93 éves édesapám azt mondta: a következő olimpiáig már csak három év van, próbáljam meg megszerezni a kvótát. Ezt megelőzően soha nem kért tőlem semmit, ez volt az utolsó kívánsága, így beleegyeztem. Annak ellenére, hogy azóta elhunyt, örülök, hogy teljesítettem a vágyát" - fogalmazott a georgiai versenyző.

A párizsi olimpia sportlövőversenyeit a fővárostól 270 kilométerre délre, Chateauroux-ban rendezik majd jövő szombat és augusztus 5. között. Az ötkarikás játékok versenyei jövő szerdán kezdődnek és augusztus 11-ig tartanak, a nyitóünnepség jövő pénteken lesz.


 

Mindent egy helyen az Eb-ről