A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Július 26-án kezdődik a 33. nyári olimpia Franciaországban. A szokásoknak megfelelően 26-án este egy óriási, történelmi nyitóünnepséggel készülnek a szervezők, amely nem egy stadionban, hanem a Szajna partján lesz. Ezzel kapcsolatban támadtak bonyodalmak két nappal az esemény előtt.

A probléma oka, hogy a szervezők és a táncművészek között még nem született megállapodás utóbbiak fizetéséről. A táncosok ugyanis egyenlő bérezést követelnek a szórakoztatóiparban dolgozó hivatásos és időszakos munkavállalók számára. 

A párizsi olimpiai játékok szervezői és a megnyitó ünnepség előadóművészeit képviselő SFA-CGT szakszervezet közötti tárgyalások kedd késő estig nem hoztak megnyugtató eredményt, a művészek „írásos javaslatokat” várnak a szervezőktől az ügy orvoslására.  

City Centre Off Limits Ahead Of Olympic Opening Ceremony
A szervezőknek nincs sok idejük a táncosokkal megegyezni
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrea Savorani Neri/NurPhoto

Veszélyben a nyitóünnepség?

Az AFP által megkeresett, a tárgyalóasztalnál jelen lévő SFA egyik tagja szerint a megegyezés hiánya miatt még nem szüntették meg a pénteki ünnepségre benyújtott sztrájkfelhívást. A szakszervezet a múlt héten elítélte a felbérelt táncosok közötti „kirívó egyenlőtlen bánásmódot”. 

Elmondása szerint 250-300-at közülük, akik a szórakoztatóiparban alkalmi munkákkal, időszakosan dolgoznak, „gyalázatos” feltételek mellett alkalmaztak, szállás és utaztatási költségek nélkül, valamint 60 eurós fizetéssel, szemben a különböző balett-társaságok által alkalmazott táncosok 1610 eurós díjával.

Ráadásul emellett még egészségügyi kockázatokat is rejt a megnyitó, ugyanis az épületek tetején táncoló művészek olyan helyeken is lehetnek, amelyek súlyosan szennyezettek ólommal. 

Az olimpiai játékokra július 26. és augusztus 11. között kerül sor, Párizsba két újságíró kollégánk is elutazott, hogy minden fontos eseményről beszámoljon az olvasóinknak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!