A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Kedden délelőtt a hat, csapathajós versenyszámmal megkezdődtek a gyorsasági kajak-kenu küzdelmei a 2024-es nyári olimpiai játékokon, a Párizs melletti, Vaires-sur-Marne-i pályán, a hat versenyszámban összesen nyolc magyar egységgel. A nyolc egységből végül négy jutott tovább automatikusan, a másik négyre délután reményfutam várt. Ám a délutáni programban ez a négy egység is bejutott a középfutamokba, azaz gyakorlatilag tökéletes olimpiai napot zárt a magyar kajak-kenu küldöttség.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
Kedden kezdetét vette az a sportág a párizsi olimpián, amelyben 1952 óta mindig született magyar érem, 1980 óta pedig mindig született magyar aranyérem. Gyorsasági kajak-kenuban az első napon magyar szurkolóként sorrendben a férfi kajak négyesért, a női kajak négyesért, a férfi kenu kettesért, a női kenu kettesért, a férfi kajak kettesekért és a női kajak kettesekért lehetett szorítani.

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor, K-4, kajak-kenu
A férfi kajak négyes kezdte meg a magyar szereplést gyorsasági kajak-kenuban, a párizsi olimpiai játékokon
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A délelőtti előfutamok történései

Férfi K-4 500 méter

Napsütéses, gyakorlatilag szélcsendes időben, szép számban összegyűlt közönség (és madár) előtt kezdődött meg a program 9:30-kor, a férfi K-4 500 méter két előfutamával. A szabályok értelmében a számban az első két-két helyezett automatikusan bejutott a csütörtöki középfutamba, a többieknek még vissza kellett térniük kedden délután, a reményfutamban. A körülményeket nehezítette, hogy a versenyzőknek végig szembe sütött a nap, továbbá hogy minden két futam között legalább 10 perces idősávok voltak, ez pedig vontatottá tette a programot. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar kajak négyes az első futam 5-ös pályáján kapott helyet. 

Az egység jól rajtolt, féltávnál második helyen haladt a szerbek mögött, és ezt a helyet meg is őrizte, azaz délután pihenhet, mert 1:21,18 perces idővel, futammásodikként egyből bejutott a csütörtöki elődöntőbe.

A másik futamban Németország és Spanyolország zárt az első két pozícióban.

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar kajaknégyes
Rögtön a csütörtöki középdöntőbe jutott a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású magyar férfi kajak négyes
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

Női K-4 500 méter

A második szám a női kajak négyes volt, szintén 500 méteres távon. Itt 11 helyett 10 induló volt, és a lebonyolítás is másként működött: az első három-három helyezett rögtön bejutott a csütörtöki A-döntőbe, a másik négy egység pedig a középfutamban folytathatja. A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású csapat a második előfutam 6-os pályáján haladt, és ugyan 250 méternél csupán negyedik volt, hatalmasat hajrázott, és végül 1:33,42-es idővel másodikként zárt Németország mögött. 

Az elmúlt három olimpián egyaránt aranyérmes magyar női kajak négyes tehát biztosította a helyét a csütörtökön 13:40-kor kezdődő, nyolcfős A-döntőben!

A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar női kajak négyes ott lesz az olimpiai A-döntőben, kajak-kenu
A Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar női kajak négyes ott lesz az olimpiai A-döntőben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi C-2 500 méter

A kenusok közül először a férfi párosok ültek hajóba, köztük az első előfutam 5-ös pályáján az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán egységgel. A hétfős futam első két helyén kellett végezni ahhoz, hogy valaki rögtön ott legyen a csütörtöki elődöntőben, ez azonban az 1:40,02-es idővel, negyedikként célba érő magyar párosnak nem sikerült. 

Adolf és Hajdu tehát kedden délután a reményfutamban folytatta, onnan harcolhatta ki az olimpiai elődöntős szereplést. 

Az biztos volt, hogy az új-zélandi kettőssel nem kell számolni a továbbjutás szempontjából, Max Brown és Grant Clancy ugyanis az előfutam elejétől kezdve látványosan kisebb csapásszámot és tempót diktált, és délután kiderült, hogy nem a tartalékolás miatt.

Adolf Balázs, Hajdu Jonatán, kenu kettes, olimpia
A magyar férfi kenu kettes, Adolf Balázs és Hajdu Jonatán nem tudta rögtön a középfutamokba kvalifikálni magát
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

Női C-2 500 méter

A női kenusok bemutatkozására sem kellett sokáig várni, itt a férfiakhoz hasonló módon a 13 induló egység célja az volt, hogy a maga előfutamában az első két hely valamelyikén zárjon. A Kiss Ágnes, Nagy Bianka alkotta, Európa-bajnoki címvédő magyar női kenu kettes a második előfutam 5-ös pályáján lapátolt, és gyakorlatilag végig a harmadik helyen haladt. A hajrában sem tudta igazán megközelíteni a kanadai és a spanyol párost, így az 1:56,82-es időt teljesítő magyar egység nem jutott be közvetlenül a péntek délelőtti középdöntőbe, a kedd délutáni negyeddöntőben viszont még küzdhetett az ottani szereplésért.

Kiss Ágnes, Nagy Bianka
A Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenu kettes a délutáni reményfutamban folytathatta
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi K-2 500 méter

Fél tizenkettőkor vették kezdetét a legnépesebb keddi versenyszámok, azok, amelyekben magyar indulóból több is volt. Először a férfi kajak kettesek jöttek, négy előfutamban húsz egységgel. Futamonként az első kettő a pénteki elődöntőbe jutott, a többiek a kedd délutáni negyeddöntőben folytathatják. A második futam középső pályáját Nádas Bence és Tótka Sándor Eb-címvédő párosa kapta, és a továbbjutás nem forgott veszélyben egy pillanatig sem. A magyarok sokáig vezettek, és ugyan a németek a végén megelőzték őket, 1:29,08-as idővel, 

futammásodikként rögtön a pénteki középfutamba kvalifikálták magukat.

Nádas Bence, Tótka Sándor, kajak-kenu, olimpia
A Nádas Bence, Tótka Sándor magyar kajak kettes rögtön bejutott a pénteki programba
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kopasz Bálint és Varga Ádám kettőse az utolsó, negyedik előfutam 7-es pályáján versenyzett. Az olimpia előtt összeállt, az indulással váratlan lehetőséget kapott páros mindkét tagja jutalomként nyilatkozott a párosról, ám miután a K-1 1000 m olimpiai arany- és ezüstérmese ült a hajóban, nagy várakozás előzte meg a menetüket. Az ausztrálok rajt-cél győzelmet arattak a futam során, mögöttük a Kopasz-Varga páros a csehekkel harcolt nagyot a továbbjutásért, végül sikerrel: 

az 1:29,37-es időeredmény második helyet, és középdöntőbe jutást ért a másik magyar kajak kettesnek is!

Kopasz Bálint, Varga Ádám, kajak-kenu, olimpia
Kopasz Bálint és Varga Ádám párosa remekül kezdte a párizsi olimpiát
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Női K-2 500 méter

A keddi előfutamok programját a női kajak kettesek, szintén 20 egységnek megrendezett versenye zárta, szintén két, a pénteki elődöntőbe vágyó magyar párossal: Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra a második futam 7-es, Pupp Noémi és Fojt Sára pedig a negyedik futam 4-es pályáján lapátolt. A Csipes-Gazsó kettős futamában ott volt Lisa Carrington és Alicia Hoskin bombaerős, új-zélandi párosa, amely ellen senkinek nem volt esélye, a második helyért zajló magyar-belga csatából pedig a belgák jöttek ki jobban, így a gyengébben rajtoló Csipesék egysége a kedd délutáni reményfutamban folytatta a szereplést.

Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, kajak-kenu, olimpia
Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra kajakos párosa a reményfutamban folytatta
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pupp Noémi és Fojt Sára párosa zárta a délelőttöt magyar szempontból, a fiatal kettős a németekkel és a lengyelekkel volt versenyben végig az első két helyért. A hajrában aztán a németek kissé elléptek, a lengyel és a magyar hajó között pedig a századok előbbi javára döntöttek, így a Pupp-Fojt duónak is maradt feladata délutánra.

Pupp Noémi, Fojt Sára
Pupp Noémi és Fojt Sára századokkal maradt le az automatikus elődöntőbe jutásról
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A délutáni reményfutamok történései

A délelőtti programból tehát a magyarok közül a női kajak négyes az A-döntőbe, a férfi kajak négyes és a két férfi kajak kettes pedig a középfutamba kvalifikálta magát automatikusan. Másik négy egységünknek azonban nem sikerült az azonnali továbbjutás, így rájuk még várt egy negyeddöntős (reményfutamos) szereplés délután, továbbra is jó hangulatban, nagy forróságban és enyhe szélben. 

Női C-2 500 méter

Először Kiss Ágnes és Nagy Bianka, azaz a magyar női kenu kettes ült hajóba, a négyfős reményfutamukból a legjobb háromba kellett végezni. Ez végül sikerült, méghozzá magabiztos futamgyőzelemmel, így 

a Kiss-Nagy páros ott lesz a pénteki középfutamokban.

A magyar női kenu kettes, Kiss Ágnes és Nagy Bianka bejutott a kajak-kenu versenyszámok olimpiai elődöntőjébe
A magyar női kenu kettes, Kiss Ágnes és Nagy Bianka bejutott a kajak-kenu versenyszámok olimpiai elődöntőjébe
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Férfi C-2 500 méter

Következett a férfi kenu kettesek hasonló, 500 méteres távja, a második reményfutam 4-es pályáján Adolf Balázs és Hajdu Jonatán hajójával. Nekik is a négy egység közül a legjobb háromban kellett végezniük a továbbjutáshoz. Egy pillanatra sem forgott veszélyben, hogy ez nem sikerül, a magyar egység a németek mögött, a csehekkel harcolt a futam második helyéért, a kazahokat pedig nagy fölénnyel maguk mögött tartották, így 

az Adolf-Hajdu kettős is (a célfotó alapján kiderült, hogy futammásodikként) a középfutamokba jutott.

Adolf Balázs, Hajdu Jonatán, kenu, olimpia
Adolf Balázs és Hajdu Jonatán kenu kettese is elődöntős a 2024-es nyári olimpián
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Női K-2 500 méter

Magyar szempontból a napi kajak-kenu programot a női kajak kettesek reményfutamai zárták. Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, valamint Pupp Noémi és Fojt Sára párosa is a második negyeddöntő középső pályáin kapott helyet, a hatfős reményfutamból a legjobb négy jutott tovább. Mind a négy kajakos már a harmadik 500 méterét teljesítette a nap során, Puppék ráadásul alig egy órát pihenhettek a legutóbbi versenyzés óta, ám így sem jelentett gondot a továbbjutás a két magyar egységnek. Egyik magyar egység sem rajtolt igazán jól, de Csipesék féltávnál már vezettek, és Puppéktól is távol volt az ötödik helyezett. A Csipes-Gazsó páros végül futamgyőztesként, a Pupp-Fojt duó pedig futamnegyedikként jutott tovább a pénteki elődöntőbe.

Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, kajak-kenu, olimpia
Csipes Tamaráék is továbbjutottak
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez tehát azt jelenti, hogy összességében kedden minden egyes magyar egység kvalifikált a következő körbe!

A gyorsasági kajak-kenu versenyek keddi programja a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon

előfutamok:

  • 9:30 férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) - magyar továbbjutás a középfutamba
  • 10:00 női K-4 500 m (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) - magyar továbbjutás az A-döntőbe
  • 10:30 férfi C-2 500 m (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán) - reményfutamba került a magyar egység
  • 11:00 női C-2 500 m (Kiss Ágnes, Nagy Bianka) - reményfutamba került a magyar egység
  • 11:30 férfi K-2 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor; Kopasz Bálint, Varga Ádám) - mindkét magyar egység továbbjutott a középfutamba
  • 12:10 női K-2 500 m (Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra; Pupp Noémi, Fojt Sára) - reményfutamba került mindkét magyar egység

negyeddöntők (reményfutamok):

  • 13:10 férfi K-4 500 m
  • 13:20 női C-2 500 m (Kiss Ágnes, Nagy Bianka) - magyar továbbjutás a középfutamba
  • 13:50 férfi C-2 500 m (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán) - magyar továbbjutás a középfutamba
  • 14:10 női K-2 500 m (Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra; Pupp Noémi, Fojt Sára) - mindkét magyar egység továbbjutott a középfutamba
  • 14:30 férfi K-2 500 m

Szerdán három egyéni szám elő-, majd reményfutamaival folytatódik az olimpia kajak-kenu programja: 9:30-tól a női K-1 500 m (Csipes Tamara; Gazsó Alida Dóra), a férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint; Varga Ádám) és a férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs; Fejes Dániel) versenyei kezdődnek meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!