A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A 2024-es párizsi olimpia finoman szólva sem zajlott zökkenőmentesen. A francia fővárosban rendezett sportesemény bővelkedett az olyan botrányokban, amik közül több is megrázta az egész világot. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül összeszedtük a párizsi ötkarikás játékok tíz legfelkavaróbb momentumát.

Botrányos olimpiai megnyitó

Már az olimpia megnyitóünnepsége világszerte felháborodást keltett, ugyanis a Szajnán megrendezett több mint négyórás műsor tartalmazott egy olyan jelenetet, amelyben Az utolsó vacsorát, vagyis a kereszténységet parodizálták transzvesztita szereplőkkel.

A botrányos megnyitó után a Vatikán közleményben jelezte, hogy elszomorították a láttattok. A párizsi olimpia vélhetően bekerül majd a történelem legbotrányosabb ötkarikás játékai közé. A záróünnepségre kicsit megijedtek, ott már nem mertek provokálni.

Két órával később elvett gól, tömegverekedés az argentinok meccsén

Az olimpia férfi labdarúgótornájának első napja is botrányba fulladt, miután a kétszeres aranyérmes argentin válogatott Marokkó elleni csoportmérkőzésén a 15 percesre tervezett hosszabbítás 106. percében egyenlített, majd a szurkolók petárdával megdobálták a játékosokat, és a pályára berohanó nézők miatt félbeszakították a mérkőzést. Bár hivatalosan ekkor még nem ért véget a meccs, a stadionból elküldték a nézőket.

Amikor már úgy tűnt, döntetlennel ér véget a találkozó, akkor két órával később les miatt elvették az argentinok gólját, és zárt kapuk mögött lejátszották a további három percet.

Az eredmény már nem változott, de hatalmas felháborodást keltett a svéd Glenn Nyberg játékvezető és a videóbíró ténykedése, még a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi sem hagyta szó nélkül a botrányt.

Az argentinok elődöntője sem a sport szépsége miatt maradt emlékezetes, ugyanis a házigazda franciák ellen 1-0-ra elveszített meccs után a két csapat játékosai a pályán verekedtek össze. A franciák és az argentinok között már a találkozó előtt feszült volt a viszony, mivel a Copa América júliusi megnyerése után az argentin válogatott játékosai egy videó szerint a franciák fekete játékosait szidalmazó dalt énekeltek. 

Tömegverekedéssel zárult az argentinok és a franciák rangadója az olimpia focitornáján
Fotó: AFP

A franciák már a himnuszok alatt végig kifütyülték az argentinokat, a lefújás után pedig a győztes gólt szerző Enzo Millot túl hevesen ünnepelte a győzelmet, ami után összetűzésbe került az argentinokkal, ami után kitört a verekedés a pályán. Millot aztán piros kapott, így ki kellett hagynia a spanyolok elleni finálét, amit 5-3-ra elbuktak a hazaiak.

Fekáliás Szajna, megbetegedett sportolók

A párizsi olimpia egyik legnagyobb beszédtémáját adta a Szajna folyó szennyezettsége, ami miatt nem csupán az edzéseket törölték, de a triatlonosok versenyét csak egynapos halasztással tudták megrendezni. A verseny végén viszont többen is rosszul lettek, például a férfiak mezőnyében a kilencedik helyen végző Tyler Mislawchukot annyira megviselte a szennyvízzel teli Szajnában való úszás, hogy a verseny végén élő adásban adott ki magából mindent.

Hatalmas problémákat okozott a fekáliás Szajna a párizsi olimpián
Fotó: Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Sajnos a nyílt vízi úszóknak is egészségi gondjaik támadtak, a női 10 kilométeren ötödikként végzett Fábián Bettina hiába fertőtlenített pálinkával, kórházba kellett szállítani, de szerencsére nem lett komolyabb baja. A magyar úszónő mellett azonban még három német versenyző betegedett le, ennek ellenére a szervezőbizottság és a párizsi polgármesteri hivatal képviselői kijelentették, hogy a megbetegedések nem állnak összefüggésben a Szajna rossz vízminőségével.

Az olimpia szégyene a nők között bokszoló algériai férfi

Az utóbbi évek talán legnagyobb botránya tört ki a párizsi olimpia női ökölvívótornáján az algériai Imane Helif miatt, akiről különböző vizsgálatok során kiderült, hogy XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik. A negyeddöntőben az első olimpián szereplő magyar női bokszolót, Hámori Lucát legyőző Helif esete azért is háborította fel a ökölvívás rajongóit, mert gyakorlatilag nem is szerepelhetett volna az olimpián, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség a tavalyi világbajnokságon sem engedte indulni a női mezőnyben. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban engedélyezte az indulását Párizsban, sőt védelmébe is vette a körülötte kialakult indulatok miatt. A biológiailag férfinek számító Helif végül a döntőben egyhangú pontozással legyőzte a kínai Jang Liut, és olimpiai bajnoki címet szerzett a nők 66 kilós kategóriájában.

Felháborító pólóbotrányt okoztak az olaszok a magyarok ellen

Az olaszok finoman szólva sem tudták könnyen elfogadni a magyar férfi vízilabda-válogatott elleni vereséget, amely után a negyeddöntőben búcsúztak. A meccs második negyedében az egyik ítélet az olaszokat sújtotta, mivel Francesco Condemi gólja előtt az olasz játékos lendülő keze eltalálta Jansik Szilárdot, akinek felszakadt a szemöldöke. 

Jansik Szilárd szemöldöke felszakadt az olaszok ellen
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A román, montenegrói bírókettős hosszas videózás után brutalitás miatt végleg kiállította Condemit, a gólját pedig elvette. A magyarok ráadásul négy percre emberelőnybe kerültek és ötöst lőhettek, amit Manhercz Krisztián értékesített. Bár az olaszok átvészelték a hosszú emberhátrányukat, végül büntetőpárbajban Varga Zsolt csapata jutott négy közé. 

A meccs után aztán az olaszok nem fogták vissza magukat, botrányt kiáltottak, sőt később a meccset is megóvták és újrajátszást követeltek, de a fellebbezéseiket természetesen elutasították. A helyosztón aztán tovább tüntetek az olaszok és a himnuszuk alatt hátat fordítottak a tisztviselők asztalának – így kifejezve a magyarok elleni negyeddöntőben hozott ítéletet.

Kaotikus állapotok az olimpia faluban

A párizsiolimpiát a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében igyekezetek lebonyolítani a szervezők, így többek között az a döntés született, hogy az olimpiai faluban a szobákban nem szerelnek fel légkondicionálókat. Ezzel csak az volt a baj, hogy a hőség miatt – légkondik hiányában – nem tudtak a sportolók kényelmesen pihenni. A szervezőbizottság erre azt tanácsolta a versenyzőknek, hogy igyanak sok folyadékot, éjszaka nyissák ki az ablakokat, napközben pedig tartsák lehúzva a redőnyöket. Mondanunk sem kell, ezzel a megoldással nem sokra mentek. Sokan inkább a versenypályák mellett, vagy a szabadban próbáltak napközben pihenni, mert a szobákban lehetetlen volt.

Paris Olympics: Olympic Village
Rengetegen panaszkodtak a párizsi olimpiai falura
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Ugyanakkor az ételek minőségével is akadtak problémák, sok sportoló beszámolójából kiderült, komoly hiány volt a grillcsirkéből és a tojásból, bár ez még csak hagyján, mivel arra is volt példa, hogy nyers húst szolgáltak fel a sportolóknak. Így sokan arra kényszerültek, hogy a városban vásároljanak maguknak élelmiszert, de volt, aki inkább kiköltözött az olimpiai faluból.

Ellenfelét verte az őrjöngő olimpikon

A női gyeplabdatornájának elődöntőjében rendezett Kína-Belgium-meccs sem zajlott botrány nélkül, ugyanis miután az ázsiai együttes büntetőkkel legyőzte a belgákat, a lefújás után az ázsiaiak egyik játékosa, Fan Yunxia szándékosan, hatalmas erővel eltalálta a labdával az ellenfelét. A sértett Delphine-Daphne Marien ezt követően összeesett a földön, majd hatalmas tömegjelenet alakult ki a pályán. A kínai játékost kifütyülték a szurkolók, de csak sárga lapot kapott a sportszerűtlen megmozdulásáért, így megúszta a kiállítást.

A párizsi olimpia egyik legnagyobb igazságtalansága

Vinesh Phogat élete legnagyobb álma előtt állt, miután első indiai versenyzőként bejutott a női 50 kilogrammos birkózók döntőjébe, de a finálé előtt ez teljesen szertefoszlott. 

Kizárták, pedig nem doppingolt, nem volt sportszerűtlen. Az ok csupán annyi, hogy felszedett tíz dekát. 

Olympic Games Paris 2024
A döntő előtt 10 dekás felesleg miatt zárték az indiai birkózónőt, Vinesh Phogatot
Fotó: Anadolu via AFP

Phogat mindent megtett annak érdekében, hogy be tudjon mérni, kisebb mezbe préselte magát, egész éjszaka az edzőteremben volt, intenzív szaunázással próbálkozott, sőt még a hajából is vágatott, de még így sem sikerült csökkentenie a súlyát, így kizárták. A szabályoknak megfelelően törölték az eredményét, így végül érem nélkül volt kénytelen hazautazni. Csalódottságában aztán bejelentette, hogy visszavonul. Mindez az indiai birkózónővel szemben azért is volt igazságtalan, mert másoknak még azt is elnézték, ha férfi kromoszómái vannak egy női mezőnyben.

Csalt a bíró Gémesi meccsén?

A csapatban olimpiai ezüstérmet nyert magyar kardvívó, Gémesi Csanád méltatlan módon esett ki a nyolcaddöntőben a tunéziai riválisa ellen. 14-14-es állásnál a döntő találatot jól láthatóan Gémesi vitte be, de a bolgár bíró Fares Ferjaninak adta a pontot és a győzelmet. 

Gémesi Csanád hosszú percekig értetlenül állt a páston, hiába mutatta, hogy ő az igazi győztes, végül az erősen vitatható ítélet után neki kellett búcsúznia.

A meccs után a vívó szövetség korábbi elnöke, - Gémesi Csanád unokatestvére - Gémesi György nem fogta vissza magát, és a közösségi oldalán lényegében csalásról és némileg burkoltan lefizetésről beszélt a bolgár bíróval kapcsolatban. 

Meccs közben markoltak rá a magyar világbajnok péniszére

A szabadfogású 65 kilós birkózók mezőnyében Muszukajev Iszmail a negyeddöntőben az azeri Hadzsi Alijevvel találkozott, aki rendkívül sportszerűtlen volt a világbajnok magyar birkózóval szemben. Három perccel a vége előtt a Ferencváros birkózója fantasztikus akciót követően 5-1-re fordított, majd az azeri a földharcnál konkrétan ráfogott ellenfele nemi szervére, ami teljes mértékben szabálytalan. Még az edzők is bejöttek a szőnyegre, hogy a bíró mellett megnyugtassák a versenyzőket. 

Miután lecsillapodtak a kedélyek, folytatódhatott a mérkőzés, mit végül Muszukajev 10-3-ra megnyert és bejutott az elődöntőbe, ám ott simán kikapott az iráni Rahman Musza Amuzadhalilitől, a bronzmeccset pedig drámai küzdelemben, az utolsó másodpercben veszítette el az albán Ismail Dudaev ellen.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!