A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Kanadai Olimpiai Bizottság megfosztotta a párizsi olimpiai akkreditációjától Rana Reidert - a két tokiói olimpiai bajnok, az olasz Marcell Jacobs és a kanadai Andre De Grasse edzőjét -, akit szexuális zaklatással és érzelmi zsarolással vádolnak.

Újabb botrány rázta meg a párizsi olimpiát:  azonnali hatállyal el kell hagynia Párizst két olimpiai bajnok atléta - Jacobs 5. lett fő számában, míg De Grasse csütörtökön védheti meg a címét - edzőjének, Rana Reidernek, miután a Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) visszavonta a 2024-es párizsi olimpiára szóló akkreditációját - szúrta ki a Magyar Nemzet.

Rana Reider
Rana Reidert szexuális zaklatással és érzelmi zsarolással vádolják
Fotó: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Rana Reidert szexuális zaklatás miatt kitiltották a párizsi olimpiáról

Az azonnal hatályba lépő döntés három nappal azután született, hogy a World Athletics megkérdőjelezte Rana Reider jelenlétét Párizsban. 

Az 54 éves amerikai edzőt az US Center for SafeSport (USCSS) azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatott egy 18 éves sportolót még 2021-ben.

A lap szerint Reider elismerte az ellene felhozott vádakat – közölte, hogy 

kölcsönös megegyezés alapján létesített kapcsolatot egy felnőttel –, aminek következtében egy 2023 májusában született döntés értelmében egy évre felfüggesztették, majd csak úgy folytathatta az edzői pályát, ha egy másik felnőtt állandóan jelen van, amikor edzést tart sportolóinak. 

A COC közleményében jelezte, a Reider akkreditálására vonatkozó döntés azon alapult, hogy a próbaideje idén májusban lejárt, és mivel nem volt más szankció ellene, így megfelelt a Kanadai Olimpiai Bizottság követelményeinek.

Reider ügyvédje úgy véli, az edző ellen felhozott új vádakat nem tudták bizonyítani a bíróságon, ráadásul nem is vádolták semmiféle bűncselekménnyel. Ryan Stevens szerint szomorú nap ez az olimpia számára, amikor egy irányító testület a rossz reklámtól való félelmét a sportolók érdekei elé helyezi. Ráadásul Kanada egyik legjobb atlétája most úgy próbálhatja megvédeni a Tokióban megszerzett bajnoki címét, hogy az edzője nem lehet ott mellette.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!