A világelső belgák egyetlen kapuralövéssel küldték haza Cristiano Ronaldóékat

Belgium - Portugália, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, nyolcaddöntő, Estadio de La Cartuja, Sevilla, 2021.06.27
SEVILLE, SPAIN - JUNE 27: Thorgan Hazard of Belgium celebrates with Axel Witsel and Eden Hazard after scoring their side's first goal during the UEFA Euro 2020 Championship Round of 16 match between Belgium and Portugal at Estadio La Cartuja on June 27, 2021 in Seville, Spain. (Photo by Thanassis Stavrakis - Pool/UEFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek egyik rangadóján a címvédő Portugália Sevillában 1-0-ra kikapott Belgiumtól, így búcsúzott a tornától, és biztossá vált, hogy a spanyolok 2012-es sikere után ezúttal sem lesz címvédés. A belgák ellenfele a negyeddöntőben az olasz válogatott lesz.
Vágólapra másolva!

A magyar csapatot is felvonultató, bátran halálcsoportnak nevezhető F jelű négyesnek köszönhetően már a nyolcaddöntőben összejött egy döntőnek is beillő párosítás: a csoportját hibátlan teljesítménnyel, és a dánok elleni első félidőtől eltekintve igen meggyőzően játszó Belgium a mieink csoportjában harmadik címvédő Portugália ellen lépett pályára Sevillában.

A két csapat örökmérlege teljesen kiegyenlített (5 belga győzelemre 6 portugál siker és 7 döntetlen jut), de hajszállal mintha mostanában a világranglistát vezető belgák lennének jobb formában,

akik legutóbbi 33 meccsükön kivétel nélkül gólt tudtak lőni.

Roberto Martínez ráadásul ezúttal már kezdő csapatban számíthatott Kevin De Bruynére és Eden Hazard-ra, ráadásul felépült Thorgan Hazard is, nem beszélve a három meccsen három gólt szerző Romelu Lukakuról.

A portugál válogatott játéka egyértelműen a tornán már öt gólnál (ebből három tizenegyesből született) járó Cristiano Ronaldóra épül, minden támadás során őt keresik a labdával a többiek. Fernando Santos két helyen változtatott a franciák elleni csoportmeccshez (2-2) képest: Danilo és Nélson Semedo helyett Joao Palhinha és Diogo Dalot került be a csapatba, de a felállás ugyanúgy maradt 4-3-3, ami komoly kockázatvállalást jelent a belgák által alkalmazott 3-4-3-as felállással szemben.

Talán túlzás, hogy Ronaldónak egymagában kellett felvennie a versenyt a belgák mágikus hármasával, de az tény, hogy ránézésre a belga kezdő tűnt erősebbnek.

A kezdeti puhatolózás után Renato Sanches indult meg, jól játszott a balján futó Diogo Jotához, aki megpróbálta a hosszú alsó sarokba tekerni a labdát, de nem találta el a kaput. A belgák nagyon vigyáztak, hogy ne tudják őket megkontrázni a portugálok, akik viszont ugyanígy voltak Hazard-ékkal, azaz mindkét csapat rendkívül szorosan védekezett.

Diogo Jota (középen) bosszankodik a kimaradt lehetőség után Forrás: Getty Images/Jose Manuel Vidal

Ami azzal járt, hogy világsztárok ide vagy oda, az első 20 percben a fent említett portugál lehetőségen kívül egyetlen helyzetet sem láthattunk. Annyira nem, hogy még Renato Sanches 25 méteres harmatgyenge lövése is esemény számba ment. Aztán a 25. percben egy, a tizenhatos jobb sarkánál megítélt szabadrúgásból Ronaldo már eltalálta a kaput, de Courtois védte az erős lövést, Palhinha visszafejelt labdáját pedig már könnyedén húzta le.

Cristiano Ronaldo (balra) és Jan Vertonghen csatája Forrás: Getty Images/Marcelo Del Pozo

A félidő középső harmadában gyakorlatilag semmi nem történt, egészen addig, amíg a 36. percben a kontrából meg nem indultak a belgák, Lukaku robogott keresztül a portugál térfélen, miközben Palhinha csimpaszkodott bele, de nem tudta lelassítani a belga csatárt, aki aztán egy rossz ütemű passzal zárta le a többet ígérő akciót.

A 42. percben aztán szinte a semmiből érkezett egy gól: a portugál védők nem tudtak felszabadítani, Thorgan Hazard elé került a labda, a belga középpályás egyet tolt rajta, majd a tizenhatos bal sarkáról, nagyjából húsz méterről bődületes erővel lőtte a labdát a kapu bal oldalába. Gyönyörű gól volt.

Thorgan Hazard (16) gólját ünnepli Axel Witsel és bátyja Eden Hazard (10) Forrás: Getty Images/AP/Thanassis Stavrakis

A második félidő nagyon rosszul kezdődött a belgák számára, na nem azért, mert gólt kaptak, hanem azért, mert Kevin De Bruyne kapott egy újabb rúgást a lábára, és jelezte, hogy nem tudja folytatni a mérkőzést – a helyére Dries Mertens érkezett. A játékrész első perceiben szinte állandóan a földön feküdt valaki, hirtelen váratlanul és indokolatlanul sok lett kemény belépő.

Idővel azért megnyugodtak a csapatok, Fernando Santos két cseréjénék – Moutinho helyett Joao Felix, Bernardo Silva helyett pedig Bruno Fernandes érkezett – köszönhetően sokkal élénkebb lett a portugál válogatott támadó játéka. Mindkét csere eljutott lövésig is, bár ugyanez a túloldalon elmondható volt a 18 méterről a kapu fölé bombázó Lukakura is.

Bruno Fernandes (balra) és a tornán először pályára lépő Joao Felix (középen) beállása jót tett a portugál csapat játékának Forrás: Getty Images/2021 UEFA/Fran Santiago - Uefa

A belgák érezték, hogy ez így nem lesz jó, és igyekeztek minél többet tartani a labdát, illetve minél pontosabban megjátszani Lukakut, valamint a Hazard fivéreket. A 73. percben Courtois kapujától 28 méterre jutottak szabadrúgáshoz a portugálok, Ronaldo azonban a belga sorfal előtt álló Joao Felixet találta telibe... Pepe pedig néhány évvel ezelőtti önmagát idézve Thorgan Hazard-ral tett ugyanígy egy sárga lapért cserébe.

Az utolsó tíz percre Fernando Santos már minden cseréjét kihasználta, pályára küldte az összes olyan játékosát, akiben egy csöppnyi gólveszély is lehetett. A 82. percben Bruno Fernandes szöglete után Ruben Días fejesét védte Courtois – szerencséje volt a belga kapusnak, hogy pont középre ment az erős fejes. Fél perccel később Raphael Guerreiro találta el a tizenhatos vonaláról a bal kapufát, itt már verve volt Courtois.

Joao Felix (középen) sem tudta feltörni a belga védelmet Forrás: AFP/Lluis Gene

A portugálok elképesztően nyomtak az utolsó percekben, André Silva és Joao Felix révén közel is jártak a gólszerzéshez, igaz a belgák több kontrájában is benne volt az újabb gól. Ami azonban nem született meg, így Belgium elmondhatja, hogy egyetlen kapura lövéssel állították meg a címvédő Portugáliát és harcolták ki a negyeddöntős szereplés jogát.

Belgiumnak a negyeddöntőben egy újabb végső esélyes, Olaszország lesz az ellenfele július 2-án Münchenben.

Eredmény, Eb-nyolcaddöntő:
Belgium–Portugália (1-0)
Sevilla, La Cartuja Stadion
vezette: Felix Brych (német)
gól: T. Hazard 42.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!