Drámai véget ért a svájci csoda

fbl TOPSHOTS Horizontal
Spain's players celebrate after winning the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between Switzerland and Spain at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on July 2, 2021. (Photo by MAXIM SHEMETOV / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében Spanyolország 1-1-es hosszabbítás után büntetőpárbajban győzött Svájc ellen. A spanyolok egy megpattanó lövéssel már a 8. percben megszerezték a vezetést, azonban a második félidőben a harcias svájciak teljesen megérdemelten kiegyenlítettek. A 77. percben emberhátrányba kerülő svájci együttes a hosszabbítást ki tudta harcolni és hősies védekezéssel eljutott a büntetőpárbajig is. A 11-eseket azonban a spanyolok rúgták jobban és bejutottak az elődöntőbe, ahol a belga-olasz párharc győztesével találkoznak majd.
Vágólapra másolva!

A spanyolok a 2012-es Eb-győzelmük óta először nyertek párharcot az egyenes kieséses szakaszban, ráadásul a horvátok elleni nyolcaddöntőben a szlovákok elleni utolsó csoportmeccshez hasonlóan ötször is betaláltak.

Az előzetesen esélytelenebbnek tartott Svájc 11-esekkel elbúcsúztatta a világbajnok franciákat, és a szakértők szerint egyáltalán nem várt könnyű este Luis Enrique csapatára sem. Bár az alpesi ország együttesében nincsenek olyan világsztárok, mint Antoine Griezmann, Karim Benzema vagy Kylian Mbappé, a spanyoloknak fel kellett készülniük arra, hogy Vladimir Petkovic csapata fegyelmezetten állja majd a sarat ellenük.

Miután a spanyolok az első két meccsükön döntetlent játszottak a svédekkel és a lengyelekkel, Luis Enrique éppen azt emelte ki, hogy egy mélyen védekező csapat ellen kifejezetten nehéz játszani. Bár a svájciak védelme az Eb-n eddig nem tűnt túl megbízhatónak (4 meccsen 8 bekapott gól), ahhoz jól értenek, hogyan fojtsák meg az ellenfelek támadásait.

Petkovic a sárga lapok miatt eltiltott csapatkapitányt, Granit Xhakát Denis Zakariával helyettesítette a középpályán, a támadósorban pedig helyett kapott Xherdan Shaqiri, Breel Embolo és a franciák ellen két remek gólt fejelő Haris Seferovic is.

A spanyolok kapujában a horvátok ellen nagyot hibázó Unai Simónra továbbra is számított Luis Enrique, aki a támadószekcióban Álvaro Morata mellett a széleken a remek formában futballozó Ferrán Torres-Pablo Sarabia párosnak szavazott bizalmat.

A szentpétervári Gazprom Arénában megrendezett mérkőzés a várakozásoknak megfelelően spanyol mezőnyfölénnyel indult, azonban az első lövés Shaqiri nevéhez fűződött, ám a kísérletet blokkolta a védelem a 2. percben.

A 8. percben egy szöglet után egy átlövésből megszerezték a vezetést a spanyolok. Koke sarokrúgását követően a 16-oson kívülről Jordi Alba lőtt kapura, a labda megpattant Zakaria lábán, Yann Sommer kapus pedig tehetetlen volt. A találatot végül öngólnak könyvelték el.

Jordi Alba lövése után vezetést szereztek a spanyolok Forrás: UEFA via Getty Images/Joosep Martinson

Ezen az Európa bajnokságon már 10 öngól esett, amely eggyel több, mint az összes eddigi labdarúgó Eb-n született öngól.

A 17. percben Koke tekert veszélyesen szabadrúgásból a kapura, ám bő 20 centivel célt tévesztett az Atlético Madrid középpályása.

A félidő közepén nagy veszteség érte a svájciakat, ugyanis az egész tornán lendületesen és kreatívan futballozó Embolo megsérült, így egyik legjobb támadóját idő előtt le kellett cserélnie Petkovicnak.

A spanyolok továbbra is remekül futballoztak, a 24. percben Torres beadását követően kellett hatalmasat menteni Morata elől, majd a szöglet után Cesar Azpilicueta fejese veszélyeztette a svájci kaput.

Az első fél óra elteltével Svájc nem igazán tudott komoly veszélyt jelenteni Spanyolország kapujára, Luis Enrique csapata magabiztosan járatta a labdát és uralta a játékot. A szünetig komolyabb lehetőség már egyik kapu előtt sem alakult ki, így a pihenőre 1-0-s spanyol vezetes tudatában vonulhattak a csapatok.

A svájci szurkolók buzdítására nem lehetett panasz Forrás: AFP/Dmitri Lovetsky

A második félidő hatalmas spanyol helyzettel indult, a csereként beálló Dani Olmo találhatott volna be első labdaérintéséből, ám az akció során Morata már lesen volt. A 49. percben Ferrán Torres szépen ment el a jobb oldalon, középre tett labdájával azonban nem tudott kapura fordulni Morata. Egy perccel később Olmo beadása kissé Koke mögé jött, így a középpályás fejese nem találhatott kaput.

Amikor a svájciaknál volt a labda, igyekeztek fokozni a nyomást és gyorsan felérni a spanyol kapu elé. Szögletekből jól állt Petkovic csapata, az 52. percben például Shaqiri közvetlenül a kapuba akart csavarni, de labdája csak az oldalhálót találta el. Az 56. percben szintén egy sarokrúgás után alakult ki nagy helyzet, az öngólt szerző Zakaria fejese centikkel kerülte el a spanyol kaput.

Az 59. percben Ferrán Torres lőtt volna akrobatikus mozdulattal gólt egy középre ívelt szabadrúgás után, de Seferovic szögletre mentett.

A 64. percben egy nagyszerű svájci kontra után Ruben Vargas passzolt szépen Steven Zuberhez, de Simón kapus jól zárta a rövid sarkot. Az eddigi legnagyobb svájci helyzet maradt ki.

A 68. percben aztán a meccsbe belekényelmesedő spanyolok nagy pofont kaptak, ugyanis Shaqiri kiegyenlített.

A svájciak a középpályán szereztek labdát, majd úgy tűnt, a spanyol védők fel tudnak szabadítani, azonban Aymeric Laporte és Pau Torres egymásra vártak, így Remo Freuler Shaqirihez passzolt, aki közelről a jobb alsó sarokba helyezett.

A játék képe alapján megérdemelten szerzett gólt Svájc.

Shaqiri jogos öröme Forrás: UEFA via Getty Images/Joosep Martinson

A bekapott gól után ritmust váltottak a spanyolok, előbb Azpilicueta beadása zúgott el a kapu előtt, majd Olmo helyzete maradt ki.

A 78. percben aztán nagy csapás érte a svájciakat, ugyanis Freuler becsúszását egyből piros lappal büntette Michael Oliver játékvezető.

Az Atalanta középpályása rátartott Gerard Moreno lábára, az angol bíró pedig nem hezitált, azonnal kiállította a szabálytalankodó futballistát.

A svájci játékosok nem voltak elégedettek a játékvezető döntésével Forrás: AFP/Anton Vaganov

A spanyolok számára tehát adva volt a lehetőség, hogy kihasználva az emberelőnyt, begyötörjék a győztes gólt, elkerülve az újabb hosszabbítást. A 84. percben Moreno lőtt a 16-oson belülről kapura, de középre tartó labdáját könnyedén fogta Sommer.

A négyperces hosszabbításban nem esett újabb gól, így következhetett a kétszer tizenöt perces ráadás.

A hosszabbításban is az emberelőnyben futballozó spanyolok játszottak fölényben, a svájciak abban bíztak, hogy újra kihúzhatják a büntetőpárbajig. A 93. percben Moreno eldönthette volna a meccset, de a bal oldali beadást közelről a kapu mellé vágta. A 96. percben Jordi Alba tüzelt jó 20 méterről, Sommer bravúrral tolta a léc fölé a labdát, majd Olmo megpattanó lövése kerülte el a kaput.

Az óriási fölényben futballozó spanyolok sorra alakították ki a helyzeteket, ám a befejezések pontatlanok voltak és a svájci védelem a kapussal az élen erőn felül teljesített. A 101. percben Mikel Oyarzabal és Moreno hozott össze egy újabb helyzetet, utóbbi lövését azonban megint remekül védte a szenzációs formában lévő Sommer.

Oyarzabal a 103. percben is életerős lövést küldött a hosszú sarok irányába, ám a Mönchengladbach kapusa újfent hősiesen hárított, ahogyan 3 perccel később is.

A 110. percben Ricardo Rodríguez vetődött bele Marcos Llorente lövésébe, góltól mentve meg csapatát. A meccset eldönteni igyekvő spanyolok ideje egyre fogyott, Svájc 10 percre volt attól, hogy eljusson a 11-es párbajig. Sommer és a hősies hátvédsor továbbra is áthatolhatatlan volt, Luis Enrique csapata kihagyta a helyzeteit, így 120 perc után jöhettek a büntetők.

A spanyolok rengeteg helyzetet hagytak ki a hosszabbításban Forrás: UEFA via Getty Images/Joosep Martinson

A spanyolok kezdék a büntetőpárbajt, Busquets azonban a jobb kapufa tövére küldte a labdát. Svájci részről Gavranovic belőtte a maga 11-esét, így hamar előnybe került Petkovic együttese. A második körben Olmo belőtte, Schär lövését viszont kivédte Simón. 1-1. A spanyolok harmadik rúgója, Rodri is kihagyta, éppen úgy, mint Akanji a túloldalon, mindkét esetben a kapusok védtek. Moreno belőtte a negyedik körben, Vargas viszont a kapu fölé rúgta, előnybe került Spanyolország. Oyarzabalon múlott a továbbjutás, ő pedig belőtte és továbbjuttatta a spanyolokat az elődöntőbe.

Svájc nagyon közel volt az újabb csodához, de hiába küzdöttek nagyot az egész meccsen, a büntetőket ezúttal rosszul lőtték, így Luis Enrique csapata ment tovább, amely a Belgium-Olaszország meccs továbbjutójával találkozik a legjobb 4 között.

Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Spanyolország-Svájc 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 3-1
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 24 764 néző, v.: Michael Oliver (angol)
gólszerzők: Zakaria (8. - öngól), illetve Shaqiri (68.)
sárga lap: Laporte (90+3.), illetve Widmer (67.), Gavranovic (121.)
piros lap: Freuler (76.)

1Sípszó (kezd + vég)
8Gól
8ÖngólDenis Zakaria
23CsereBreel Embolo
46Sípszó (kezd + vég)
46CserePablo Sarabia
46Sípszó (kezd + vég)
54CsereAlvaro Morata
67Sárga lapSilvan Widmer
67Sárga lapSilvan Widmer
68Gól
68GólXherdan Shaqiri
76Piros lap
77Piros lapRemo Freuler
81CsereXherdan Shaqiri
82CsereHaris Seferovic
91CsereKoke
91CsereFerran Torres
91Sípszó (kezd + vég)
92CsereSteven Zuber
93Sárga lapAymeric Laporte
93Sárga lapAymeric Laporte
94Sípszó (kezd + vég)
100CsereSilvan Widmer
101CsereDenis Zakaria
106Sípszó (kezd + vég)
106Sípszó (kezd + vég)
113CserePau Torres
119CserePedri
120Belőtt 11-esMario Gavranovic
120Belőtt 11-es
120Belőtt 11-esGerard Moreno
120Belőtt 11-esMikel Oyarzabal
121Sárga lapMario Gavranovic
121Sípszó (kezd + vég)
121Sárga lapMario Gavranovic
Összeállítások
Svájc3-4-2-1
Spanyolország4-3-3
Football Pálya
23
Unai
Simon
2
Cesar
Azpilicueta
24
Aymeric
Laporte
4
Pau
Torres
18
Jordi
Alba
8
5
Sergio
Busquets
26
11
Ferran
Torres
7
Alvaro
Morata
22
Pablo
Sarabia

Svájc

Kezdők
10Granit Xhaka
1Yann Sommer
4Nico Elvedi
5Manuel Akanji
121
120
13Ricardo Rodriguez
3Silvan Widmer
100
100
67
67
6Denis Zakaria
101
100
8
8Remo Freuler
77
68
14Steven Zuber
92
92
23Xherdan Shaqiri
81
81
68
7Breel Embolo
23
23
9Haris Seferovic
82
81
12Yvon Mvogo
21Gregor Kobel
2Kevin Mbabu
11Ruben Vargas
121
120
15Djibril Sow
16Christian Fassnacht
17Loris Benito
19Mario Gavranovic
121
121
121
120
20Edimilson Fernandes
22Fabian Schaer
121
120
25Eray Coemert
26Jordan Lotomba
Cserék

Spanyolország

Kezdők
23Unai Simon
2Cesar Azpilicueta
24Aymeric Laporte
93
93
4Pau Torres
113
113
18Jordi Alba
8Koke
91
91
5Sergio Busquets
121
120
26Pedri
119
119
11Ferran Torres
91
91
7Alvaro Morata
54
54
22Pablo Sarabia
46
46
1David De Gea
13Robert Sanchez
3Diego Llorente
6Marcos Llorente
9Gerard Moreno
121
120
10Thiago Alcantara
12Eric Garcia
14Jose Gaya
16Rodri
121
120
19Dani Olmo
121
20Adama Traore
21Mikel Oyarzabal
121
120
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!