Vágólapra másolva!
A nemzetközi futballpiac pénzügyi válsága legjobban talán a Bundesligában érződik, és a téli átigazolási időszak is jól mutatta, hogy a germán klubok nem állnak valami jól anyagilag. Komolyabb összeget csak a VfB Stuttgart költött új focistákra, és a távozók létszáma csaknem másfélszerese volt az érkezőkének, vagyis általánosságban véve a keretszűkítés volt a jellemző.

A másfél évvel ezelőtt még komoly financiális krízisben lévő VfB Stuttgartnál az utóbbi időszak remek szereplése nyomán megint sokkal derűsebben látják a jövőt, és ennek hatása a transzfereken is látszik, hiszen csak a stuttgartiak erősítettek a télen úgy, hogy az érkező focisták nem csupán ingyen vagy kölcsönbe jöttek.

A horvát védőért, Boris Zivkovicért ugyan egyetlen eurót sem kellett fizetni a Portsmouth FC-nek, de a svájci FC Baseltól megvett másik két focista összesen több mint ötmillió euróba került. A csatár Marco Streller vételára hárommillió euró volt (igaz, ebből azonnal csak kettőt kellett kifizetni), ő ráadásul a Bajnokok Ligájában nem is játszhat, elvégre a bázeliekkel már szerepelt az UEFA-kupában, míg honfitársa, Hakan Yakin is kétmillióba került az egyesületnek. A középpályás, aki tavaly nyáron kis híján a Paris-SG focistája lett, szerepelhet a BL-ben, és a neve is ismerősen cseng a Gottlieb Daimler stadionban, elvégre bátyja, Murat egykoron szerepelt a sváboknál.

A többi élcsapat viszont egyetlen centet sem költött: a Bayern München végül mégsem vette meg a Boca Juniors támadóját, Carlos Tévezt, és így a bajorokhoz senki sem érkezett a télen; a Werder Bremen ingyen szerezte meg a finn válogatott Pekka Lagerblomot az FC Lahtitól, és a középpályás remekül mutatkozott be új csapatában; míg a Bayer Leverkusen az Eintracht Frankfurt utánpótlás-válogatott csatárát, Jermaine Jonest szerződtette, de érte sem kellett fizetni.

Jó néhány egyesületnél valóságos nagytakarítást végeztek a keretben, és egész sor olyan focistát küldtek el, akik az ősszel csak elvétve léptek pályára, és a továbbiakban nem akarták az ő fizetésüket is állni. A VfL Wolfsburg rögtön öt játékosától vált meg: Dorinel Munteanu, Charles Akonnor, Albert Streit, Tomislav Maric és Kim Madsen is elhagyta a klubot, érkező pedig csak egyetlen volt a bosnyák Nenad Lalatovic személyében, akit az ukrán Sahtar Donyecktől vettek meg.

Hasonlóan járt el a VfL Bochum is, amely Bjarni Gudjonssont, Peter Graulundot és Cristian Fielt küldte el, viszont senkit sem szerződtetett, és az 1. FC Kaiserslauternnél is nagy volt a felfordulás: a tartalékok közé száműzték Thomas Hengent, Steffen Freundot és Markus Anfangot, akik közül egyelőre csak az utóbbi kettő talált új csapatot magának. A Vörös Ördögök a stuttgarti Timo Wenzelt igazolták le, ám miután az első tavaszi fordulóban az 1860 Münchentől elszenvedett vereség után a trénert, Eric Geretset menesztették, így aztán az egész téli nagytakarításnak kevés értelmét lehet felfedezni.

A kiesés ellen küzdő 1. FC Köln is igyekezett felfrissíteni játékoskeretét, aminek eredménye négy távozó (Markus Dworrak, Sebastian Helbig, Markus Happe és Tomasz Klos), valamint három érkező (Markus Feulner, Streit és a bosnyák Vladen Grujic) lett, ám ennek eddig nem sok eredménye volt. Nem hazudtolta meg magát a Hannover '96, amely tavaly is annak köszönhetően menekült meg a kieséstől, hogy a télen több új focistát igazolt: ezúttal öten érkeztek az AWD Arenába, akik közül a visszatérő spanyol Jaíme, illetve az amerikai Clint Mathis rögtön az első meccsén gólt ért el, de hamarosan Stanko Svitlica, Abel Xavier és Vlagyimir But is bemutatkozhat a csapatban.

Harmos Zoltán

Mindent egy helyen az Eb-ről