Vágólapra másolva!
A francia élvonalban az Olympique Lyon mögött meglehetősen nagy a tömörülés, ám az előző évekhez képest a jelek szerint őrségváltás történt az élmezőnyben. Az állandóságot csak a Lille OSC képviseli, amely lassan európai szinten is komoly tényező lesz: a klub a legutóbbi idényben még "csak" harmadik lett BL-csoportjában, most viszont kiharcolta a legjobb 16 közé kerülést.

Az északfrancia egyesület hároméves másodosztályú szereplés után 2000-ben jutott fel ismét a Ligue 1-be, és az azóta eltelt hat szezonból négyben ott volt az első öt között az élvonalban. A legutóbbi két pontvadászat különösen jól sikerült a gárda számára, hiszen a Lille Claude Puel vezérletével előbb harmadik, majd második lett, vagyis mind a két alkalommal kiharcolta a Bajnokok Ligájában való indulást. Az együttes a nemzetközi porondon is megállta a helyét, hiszen a BL előző kiírásában a Manchester Unitedet megelőzve harmadik lett csoportjában, majd az UEFA-kupában csak a későbbi győztes Sevilla FC ellenében esett ki.

Ennél feljebb már nem nagyon lehet lépni, azonban a Lille mégis megpróbálta: nyilvánvaló volt, hogy a bajnokságban a második helynél jobbra nem lehet számítani az Olympique Lyon miatt, a BL-ben viszont a szerencsés sorsolás lehetővé tette, hogy továbbjusson a csoportból - és a francia együttes élt is a vele. Az utolsó fordulóban a már biztos csoportelső AC Milan ellen idegenben nyert az együttes, és ezzel második lett a kvartettben, megelőzve az RSC Anderlechtet és az AEK Athént. Az egyenes kieséses szakaszban pedig majd a Manchester United lesz a gárda ellenfele - az a klub, amelyet az előző idényben a csoportkörben megelőzőtt a francia csapat, mégpedig úgy, hogy az Old Traffordon gól nélküli döntetlent ért el, otthon pedig 1-0-ra legyőzte az angolokat. Ha ez az eredmény most megismétlődne, akkor a Lille világszenzációt okozna a MU kiverésével.

A klubnál azonban valószínűleg nem ezzel számolnak, hanem reális módon próbálják felmérni az esélyeket, és ha nem is adják fel a Manchester elleni párviadalt, tavasszal alighanem inkább a bajnokságra koncentrál majd az együttes. Annál is inkább, mert a csapat most is ott van a Ligue 1 élmezőnyében, 18 forduló után a negyedik helyet foglalja el, mindössze két egységnyivel lemaradva a második RC Lens mögött. Mindez azért is figyelemre méltó, mert Puel a BL-meccsek előtt rendre pihentette kulcsembereit: volt, hogy Mathieu Bodmer, akadt, hogy Peter Odemwingie, máskor Jean Makoun vagy Kader Keita maradt ki a kezdők közül. Márpedig ez a négy futballista talán a legfontosabb a Lille játékát illetően.

Forrás: EPA

Claude Puel mester a 4-5-1-es felfogás híve, amely rendszerben az egyetlen előretolt éket (ezt a posztot legtöbbször Odemwingie tölti be) két szélső középpályás és egy játékmester támogatja, mögöttük két védekező középpályással. Makoun az utóbbi szerepkörben futballozik kiválóan, Bodmer személyében az irányítót tisztelhetjük, Keita pedig a jobbszélső - ez a három futballista nem csak a Lille OSC, hanem a francia bajnokság legjobbjai közé tartozik. Ezt a számok is alátámasztják: a France Football osztályzatai alapján mind a hárman ott vannak az első tízben a focisták rangsorában, Keita egyenesen az első helyet foglalja el. Bodmer egy másik listán áll az élen, jelesül a góllövők között: a középpályás már nyolcszor volt eredményes, és ebből csak egy gólt ért el tizenegyesből. Nem csoda, hogy sokan már a francia válogatottba követelik.

Az sem meglepő, hogy mindhármójuk iránt megnőtt az érdeklődés külföldről az utóbbi hetekben. Bodmert Angliába csábítják, Makount a Manchester Uniteddel és az Olympique Lyonnal hozták kapcsolatba, míg Keitát több olasz egyesület, így az FC Internazionale is figyeli. Távozásuk a BL-továbbjutás után januárban aligha lesz aktuális, de nyáron is alaposan ki kell nyitnia a pénztárcáját annak, aki meg akarja venni valamelyikőjüket, elvégre Keita és Makoun is októberben hosszabbította meg szerződését, és Bodmer kontraktusa is 2011-ig érvényes.

Mindent egy helyen az Eb-ről