Vágólapra másolva!
A múlt hét a válogatott mérkőzések jegyében telt, hiszen Európában és Afrikában is a kontinensviadal selejtezőit játszották, ennek megfelelően világválogatottunkat is ezek alapján állítottuk össze. A középpontban persze az Eb-selejtezők voltak, a fekete kontinensről csak egy labdarúgó került be álomcsapatunkba.

A kapus: Justin Haber (Málta)
A szigetország válogatottja története egyik legsikeresebb időszakát éli, hiszen másfél évtizede nem fordult elő, hogy a máltaiak két egymást követő tétmérkőzésen pontot szereztek. A gárda a magyarok legyőzése után most Moldova ellen idegenben ért el döntetlent, köszönhetően nagy részben kapusának, aki még egy tizenegyest is hárított.

A jobbhátvéd: Volodimir Jezerszkij (Ukrajna)
Oleh Blohin együttese legnagyobb sztárja, Andrij Sevcsenko nélkül volt kénytelen pályára lépni a feröeriek ellen, ráadásul az időjárási körülmények sem nekik kedveztek, de az ukránok így is nyerni tudtak. A nagyon fontos vezető találatot a jobbhátvéd Jezerszkij érte el, akinek a védőmunkájára sem lehetett panasz.

Az egyik belső védő: Dorin Goian (Románia)
Keleti szomszédunk Hollandiában szerzett nagyon értékes pontot, és bár a románoknak a támadójátékuk sem volt rossz, a döntetlent elsősorban kiváló védekezésüknek köszönhették. A hátsó alakzat tengelyében a Steaua Bucuresti bekkje, Goian szerepelt, aki tanárian játszott, ráadásul még az ellenfél kapuját is veszélyeztette párszor.

A másik belső védő: Steven Gohouri (Elefántcsontpart)
Az elefántcsontparti válogatott barátságos mérkőzésen, Mauritiuson szerepelt, és az nem jelentett meglepetést, hogy 3-0-ra nyert, az viszont annál inkább, hogy a gólok közül kettőt a középhátvéd Gohouri ért el. A télen a Borussia Mönchengladbachba igazolt bekk anno pályafutását csatárként kezdte, és most megmutatta, hogy nem felejtette el a gólszerzés tudományát - főleg, hogy három nappal később Madagaszkár ellen is betalált.

A balbekk: Dariusz Dudka (Lengyelország)
A lengyelek nagy lehetőséget kaptak azzal, hogy Szerbia 2-1-es vereséget szenvedett Kazahsztánban, és Leo Beenhakker együttese nem is hagyta ki a sanszot: magabiztosan verte Azerbajdzsánt, és ezzel átvette a vezetést csoportjában. Az 5-0-s diadalból a Wisla Kraków védője, Dudka is góllal vette ki a részét.

A középpálya jobb oldalán: Darijo Srna (Horvátország)
Egy félidőn keresztül úgy tűnt, hogy a horvát együttes éppen hazai pályán veszítheti el veretlenségét, hiszen Macedónia nagy meglepetésre vezetett Zágrábban. A szünetben azonban beállt Srna, akinek a vezérletével a horvátok fordítani tudtak: a játékos előbb maga volt eredményes, majd gólpasszt adott Eduardo da Silvának.

Az egyik belső középpályás: Tümer Metin (Törökország)
A félholdasok nem kis bravúrt hajtottak végre azzal, hogy idegenben legyőzték az Európa-bajnoki címvédő görögöket, és ezzel a diadallal továbbra is százszázalékosnak mondhatják magukat. A török együttesből szinte mindenki kiváló teljesítményt nyújtott, de a középpályás Tümer különösen jól játszott, amit nem csak a gólja, hanem hasznos mezőnymunkája is bizonyít.

A másik belső középpályás: Stephen Ireland (Írország)
Az írek több mint hetvenezer néző előtt léptek pályára a Croke Parkban Dublinban Wales ellen, és a hazai drukkerek az alacsony színvonalú meccsen a három ponton kívül még a fiatal Ireland remek játékának örülhettek. A Manchester City középpályása sorozatban másodszor szerzett győztes találatot a nemzeti csapatban.

Forrás: EPA

A középpálya bal oldalán: Cristiano Ronaldo (Portugália)
A luzitánok szélsője egyszerűen ellenállhatatlan formában van mostanában. A belgák elleni mérkőzés előtt a németalföldiek beígérték, hogy harcképtelenné teszik őt, de a Manchester United focistájával még szabálytalan eszközökkel sem tudtak mit kezdeni. Cristiano Ronaldo hol a jobb, hol a baloldalon tűnt fel, és két gólt is szerzett, miközben cseleivel őrületbe kergette a védőket.

Az egyik gólfelelős: Kevin Kuranyi (Németország)
A hét vége egyik legnagyobb rangadója az Eb-selejtezők közül a cseh-német összecsapás volt, amelyet a germánoknak Prágában sikerült megnyerniük. A Nationalelf rendkívül összeszedett teljesítményt nyújtott, a csatársorban pedig Kuranyi kétszer is mattolta Petr Cech kapust.

A másik támadó: Giampaolo Pazzini (Olaszország)
A hét vége egyik sporttörténelmi eseménye az első hivatalos mérkőzés volt az új Wembleyben. Az angol és az olasz U21-es válogatott találkozója látványos 90 percet hozott, és a taljánok csatára duplán beírta magát a históriáskönyvekbe: nem csak az első gólt, hanem az első mesterhármast is ő szerezte az ultramodern arénában.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!