A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A 2010-es világbajnokság selejtezői közül Dél-Amerikában történt eddig a legtöbb esemény, hiszen a szubkontinensen máris négy fordulót rendeztek a kvalifikációs sorozatból. Már ennyi idő is elég volt az első kapitánycseréhez, amelyet Ecuadorban hajtottak végre, és a várakozással ellentétben jelenleg nem Argentína vagy Brazília, hanem Paraguay áll a kontinens selejtezőcsoportjának élén.

A paraguayi együttes az elmúlt időszakban a két nagyágyú mögött Dél-Amerika harmadik legerősebb válogatottjává nőtte ki magát, hiszen a nemzeti együttes a legutóbbi három világbajnokságon egyaránt részt vett - márpedig ezt a szubkontinensről csak Argentína és Brazília mondhatja még el.

Ezt a három vb-szereplést azonban többé-kevésbé ugyanaz a generáció harcolta ki, amely 2006 után végképp elköszönt a válogatottól: az olyan klasszisok, mint Carlos Gamarra, Roberto Acuna, Denis Caniza vagy José Saturnino Cardozo a németországi világbajnokságon húzták fel utoljára a címeres mezt. A kispadon is váltás történt, és az év elején az argentin Gerardo Martinót nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki nem titkolta, hogy a nyári Copa Américát is felkészülési lehetőségnek tekinti, hogy a selejtezőkre ütőképes csapatot alakítson ki.

A jelek szerint sikerült is megtalálnia az ideális kezdő tizenegyet, hiszen az eddig lejátszott négy mérkőzésen nyolc futballista mindegyik találkozón ott volt az együttesben az első perctől kezdve.

A legnagyobb meglepetést a paraguayiak csatársora jelentette, hiszen Roque Santa Cruz csak egyszer kezdett, így rendre a Salvador Cabanas - Nelson Haedo-Valdez támadóduó futott ki a pályára. A védelemben csak a jobbhátvéd személye változott, és a középpályán is három játékosnak betonbiztos helye volt a gárdában.

Forrás: EPA

A dortmundi Valdez Santa Cruz helyén remekel

Közülük a legváratlanabb az asuncióni Libertad játékosának, Víctor Cáceresnek a szerepeltetése, hiszen ő még a nyári kontinensviadalon sem volt kerettag, most viszont mind a négy selejtezőt végigjátszotta. A paraguayiak mindössze egyetlen gólt kaptak, ami a legkevesebbnek számít, viszont kilencet szereztek - ez pedig a legtöbb. Ráadásul a kilenc találatot hat különböző labdarúgó nevéhez fűződik.

Egységes a második helyen álló argentin gárda is, hiszen Alfio Basile csapatában szintén nyolc olyan játékos akad, ki mind a négy mérkőzésen kezdett. Ez a következő találkozón (amire csak 2008 júniusában kerül sor) biztosan nem így lesz, hiszen Carlos Tévezt a legutóbbi, Kolumbiai elleni összecsapáson kiállították, és ez alaposan hozzájárult az albiceleste vereségéhez.

Tévez a nyári Copa América első mérkőzése óta nem tudott betalálni a címeres mezben, vagyis immár tíz találkozó óta gólképtelen, miközben Lionel Messi már két találatot is elért a kvalifikációs sorozatban. Az argentin csapat eredményessége azonban továbbra is elsősorban a klasszis egyéniségeken múlik, és Messi mellett leginkább Juan Román Riquelme csillogott, aki már négy találatot szerzett - ebből hármat szabadrúgásból. Basile nem véletlenül nyilatkozta, hogy megérte kockáztatni a játékmester szerepeltetésével, aki a nyár óta a klubjában, a spanyol Villarreal CF-ben egyetlen percet sem játszott. Más kérdés, hogy amíg ő a pályán van, addig az argentin válogatott amolyan "régi idők fociját" játszik - amíg ez elég a sikerhez, addig a kapitány ezen aligha fog változtatni.

Főleg, hogy ha azt látja, hogy brazil kollégáját, Dungát éppen azért kritizálják, mert megpróbálja kissé modernizálni a selecao játékát. A braziloktól szurkolóik még mindig olyan látványos támadófutballt várnak, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, pedig manapság erre már egyre kevesebb az esély és a lehetőség, hiszen az erőviszonyok kiegyenlítettek. Arról nem is beszélve, hogy az nem Dunga hibája, ha az olyan klasszis futballisták, mint Ronaldinho, Kaká vagy Robinho, nem tudnak képességeiknek megfelelően játszani. A legutóbbi, Uruguay elleni hazai találkozón például Sao Paulóban a Morumbi stadion közönsége alig félóra elteltével már Dungát gyalázta, és az sem hatotta őket meg, hogy a selecao Luís Fabiano duplájával fordítani tudott Uruguay ellen - amely csapatot a Copán is csak tizenegyesekkel tudta kiverni a selecao.

Forrás: EPA

Dunga reformjaira egyelőre nem igazán vevők a brazil klasszisok

A brazilok mestere az Európában is rendkívül népszerű (a magyar válogatottnál Várhidi Péter által is alkalmazott) 4-5-1-es szisztémát próbálja meghonosítani, a középpályán két védekező emberrel (ez lenne Mineiro és Gilberto Silva), a Ronaldinho-Kaká-Robinho trióval, és egy középcsatárral, aki a legutóbb már nem Vágner Love, hanem Luís Fabiano volt.

Hogy a jó védekezés mennyire kifizetődő Dél-Amerikában is, azt a kolumbiaiak példája mutatja, akik három rúgott góllal ugyanannyi pontot szereztek, mint a már nyolc találatnál járó brazilok. Kolumbia két 0-0-val kezdte a kvalifikációs sorozatot, majd 1-0-ra verte Venezuelát, a legutóbbi játéknapon pedig 2-1-re az argentinokat. A három kolumbiai gólból kettőt a jobbhátvéd Rubén Bustos lőtt, aki mindkét alkalommal szabadrúgásból talált be...

Ami a negatív meglepetéseket illeti, eddig elsősorban Uruguay és Ecuador marad el a várakozásoktól. A celeste a nyári Copa Américán kiválóan szerepelt, és a selejtezőket is remekül kezdte, hiszen az első játéknapon 5-0-ra legyőzte Bolíviát, de azóta nem tudott meccset nyerni.

Az ecuadoriak a legutóbbi két vébére egyaránt kijutottak, ezúttal azonban nem lesz egyszerű dolguk, mert a rajtot alaposan elrontották. Az első két mérkőzésen elszenvedett vereség után a szövetségi kapitány, Luis Fernando Suárez a Paraguayi elleni keretből kihagyta a válogatottsági rekordot tartó középhátvédet, Iván Hurtadót, valamint a szintén "őskövületnek" számító jobbhátvédet, Ulises de la Cruzt - mire a csapat 5-1-re kikapott. Suárez ezt követően lemondott posztjáról, helyére az utánpótlás-válogatott mestere, Sixto Vizuete került, aki rögtön visszatette Hurtadót a kezdők közé, és Ecuador 5-1-re nyerni tudott a letargikusan futballozó, és a vereségbe beletörődő Peru ellen.

Mielőtt azonban az ecuadoriak túlságosan bizakodni kezdenének, nem árt figyelembe venniük, hogy a peruiak szinte előre "feladták" a meccset, amelyre 2800 méteres tengerszint feletti magasságban került sor, és legjobb játékosaikat el sem vitték Quitóba.

A dél-amerikai vb-selejtező állása:

m

gy

d

v

gk

p

1.

Paraguay

4

3

1

-

9-1

10

2.

Argentína

4

3

-

1

8-2

9

3.

Brazília

4

2

2

-

8-2

8

4.

Kolumbia

4

2

2

-

3-1

8

5.

Venezuela

4

2

-

2

6-6

6

6.

Uruguay

4

1

1

2

8-5

4

7.

Chile

4

1

1

2

4-7

4

8.

Ecuador

4

1

-

3

6-12

3

9.

Peru

4

-

2

2

2-8

2

10.

Bolívia

4

-

1

3

3-13

1



www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!