A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Chelsea FC mestere, Avraham Grant a minap elégedetlenségét fejezte ki az Afrika-kupa időpontjával szemben: mint ismeretes, a kontinensviadalra a jövő év elején kerül sor, amikor javában zajlik például az angol pontvadászat, és így a tornán szereplő focistákra klubjuk nem számíthat. A viadalt már régóta az év ezen időszakában rendezik, de eddig ez leginkább csak a francia egyesületeket zavarta, most viszont már a sztárklubokban is egyre több az afrikai játékos.

Az afrikai válogatottak legrangosabb tornáját 1968 óta rendezik meg kétéves rendszerességgel, és így ez a leggyakrabban sorra kerülő kontinensviadal, hiszen Európában és Ázsiában négyévente mérik össze erejüket a földrész legjobb válogatottjai, immár a Copa Américára is háromévente kerül sor, és a CONCACAF-zóna viadala, a Gold Cup pedig (amelyet szintén minden második évben tartanak meg) csak 1991-ben indult.

A fekete kontinens tornáját hagyományosan az év első felében rendezik, a leggyakrabban január végén, február elején, de márciusnál sohasem később. Mindez az jelenti, hogy az erőpróba egybeesik az európai pontvadászatok tavaszi szezonjával, és a legjobb afrikai focisták ebben az időszakban nem állhatnak klubjuk rendelkezésére az öreg kontinensen, de mindezidáig ez leginkább csak a francia egyesületeknek jelentett problémát.

Ugyan a kilencvenes évektől kezdve egyre több afrikai futballista szerepelt Európában, de többségük azért a Ligue 1-ben kergette a labdát, és csak nagyon kevesen kerültek valódi sztárklubhoz, a kisebb egyesületeknek pedig nem volt akkora erejük, hogy komolyan felszólaljanak a rendezés időpontja ellen. Pedig Franciaországban akadt egy-két klub, amelyet nagyon érzékenyen érintett a dolog: az RC Lens például kétévente hat-nyolc focistáját is elveszítette ebben az időszakban, és sokak szerint a 2001-2002-es idényben például ezért bukta el a gárda a francia bajnoki címet. A Sang et Ornak (Vér és Arany) ősszel még tetemes előnye volt az Olympique Lyonnal szemben, amely azonban tavasszal befogta riválisát, amelynek több kulcsembere (köztük Pape Bouba Diop és El Hadji Diouf) is az Afrika-kupán szerepelt az év elején.

Az utóbbi időben azonban megszaporodott az afrikai labdarúgók száma a sztárkluboknál is, és főleg Angliában, illetve Spanyolországban alkalmaznak egyre több játékost a fekete kontinensről. A Primera Divisiónban ráadásul egy októberi döntés alapján az afrikai focisták immár nem számítanak EU-n kívülinek: a spanyol szövetség a 2000-ben aláírt Cotonou-egyezményre hivatkozva (amelyet az Európai Unió, illetve az Afrikai, Karibi és Óceániai Államok Szövetsége írt alá) ugyanolyan jogállásúnak tekinti az afrikai játékosokat, mint egy európait. Mindezek alapján érthető, hogy egyre többen emelik fel a szavukat az Afrika-kupa időpontjával szemben: a legutóbb a Chelsea FC szakvezetője, Avraham Grant fejezte ki nemtetszését.

Az idei kontinensviadalra Ghánában kerül sor január 20. és február 10. között, ráadásul a FIFA szabályzatai értelmében a csapatoknak egy héttel a torna kezdete előtt el kell engedniük a válogatottakba meghívott játékosaikat. Mindez azt jelenti, már a január 13-án sem szerepelhetnek klubjukban, és amelyik ország egészen a döntőig menetel, akkor focistájának Angliában és Olaszországban öt-öt, Francia- és Spanyolországban négy-négy, Németországban pedig két fordulót kell kihagynia.

Az élcsapatok közül ez a legérzékenyebben valóban a Chelsea-t érinti, hiszen a londoniaknak várhatóan négy futballistájukat kell majd nélkülözniük: szinte biztos, hogy meghívót kap majd a nemzeti tizenegybe az elefántcsontparti Didier Drogba és Salomon Kalou, a ghánai Michael Essien és a nigériai John Obi Mikel is. Az Arsenal FC-nél az elefántcsontparti duó, Kolo Touré és Emmanuel Eboué esik ki (az Ágyúsok szerencséjére Togo nem jutott ki, így Emmanuel Adebayorra továbbra is építhet majd Arsene Wenger), a Liverpool FC-nél azonban az amúgy is csak kiegészítő embernek számító Mohamed Sissoko afrikai, a Manchester Unitednél pedig egyetlen légiós sincs a fekete kontinensről.

Ami Spanyolországot illeti, a Real Madrid és az FC Barcelona is érintett az ügyben. A királyi gárdánál a mali középpályás, Mahamadou Diarra utazhat majd Ghánába, a Barcánál pedig az elefántcsontparti Yaya Touré és a kameruni Samuel Eto'o. Még rosszabbul jár azonban a Sevilla FC, amelyből a mali Seydou Keita és Frédéric Kanouté, illetve az elefántcsontparti Arouna Koné érintet.

A Bundesligában ugyan csak két forduló esik erre az időszakra, vagyis ha egy ország korán kiesik a kontinensviadalról, akkor lehet, hogy az adott játékos visszaér csapatához a bajnoki rajtra, de azért fontos lehet, hogy míg a Bayern Münchnnél egyetlen afrikai labdarúgó sincsen addig riválisai közül a Werder Bremennek kettő (a kameruni Pierre Womé és az elefántcsontparti Boubacar Sanogo), a Hamburger SV-nak pedig három (a kameruni Thimothée Atouba, a namíbiai Collin Benjamin és az elefántcsontparti Guy Demel).

A legrosszabbul azonban várhatóan az angol bajnokság egyik meglepetéscsapata, a Portsmouth FC jár majd. A Pompey 15 forduló után a hatodik helyen állt a Premier League-ben, köszönhetően nagy részben afrikai légiósainak. A gárda keretében jelenleg hét focista található a fekete kontinensről, akik közül Pape Bouba Diop (Szenegál), Sullay Muntari (Ghána), illetve John Utaka és Nwankwo Kanu (mindketten Nigéria) alapembernek számítanak. Ők mindahányan szinte biztosan ott lesznek a kontinensviadalon, akárcsak a mali balbekk, Djimi Traoré.

Az együttes edzőjének, Harry Redknappnek szerencséjére a kameruni Lauren már lemondta a válogatottságot, Zimbabwe pedig nem jutott ki a tornára, így a házi gólkirály Benjamin Mwaruwari is marad - de a szakembernek így sem lesz könnyű dolga január második felében a csapat összeállításával.

www.infosport-focivilag.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!