Vágólapra másolva!
Barcelonában öt év után véget ért a Rijkaard-éra, a katalán óriáson kívül még fél tucat klub kezdi új edzővel az idényt, trénert ugyan nem, de taktikát váltott a legutóbbi ezüstérmes Villarreal CF is. A Primera Divisiónból Ronaldinho ugyan távozott, de számos klasszis érkezett a spanyol élvonalba, nem beszélve arról, hogy Vadócz Krisztián személyében egy magyar futballista is pályára lép az idei pontvadászatban.

Vadócz a CA Osasuna egzotikus középpályáját erősíti majd az új idényben, ebben a minőségében az iráni Dzsavad Nekunammal és Maszud Sodzsejjel, a cseh Jaroslav Plasillal, valamint, ha felgyógyul sérüléséből, a svájci Xavier Margairazzal alkothat igazán rendhagyó sort Pamplonában.

Persze a bajnoki esélylatolgatásban nem a stabil középcsapat-létben bízó Osasuna, sokkal inkább a címvédő Real Madrid kívánkozik az élre, már csak azért is, mert Bernd Schuster együttese egy heroikus küzdelemben elnyert Szuperkupával a tarsolyban indul neki a szezonnak. Érdekes módon most a királyi gárda az, amelyik talán egy fokkal nyugodtabban várhatja a rajtot, mint a bevezetőben említett örök riválisa, tekintve, hogy a Schuster-csapat a nyáron egyetlen meghatározó futballistáját sem veszítette el, ráadásul további erősítést kapott - igaz, nem Cristiano Ronaldót, de Rafael van der Vaarttal sem jártak rosszul, szuperkupás piros lap ide vagy oda.

Ezzel az üldözők is tisztában vannak, és miután a korábbi próbálkozások nem jártak eredménnyel, az FC Barcelonánál a Rijkaard-éra lezárásával új fejezetet nyitottak a klubtörténetben - a Wisla Kraków legyőzése a Bajnokok Ligája selejtezőjében viszont még nem ad elég támpontot ahhoz, hogy egyértelműen lássuk, mit tud, jobban mondva mit fog majd tudni Josep Guardiola csapata hosszabb távon. Annyi biztos, hogy mivel a fiatal trénernek még a csapatépítéssel és a taktika finomhangolásával is bajlódnia kell, egyelőre lépéshátrányban van a madridiakkal szemben.

Az átalakult Barcának emellett a trónkövetelőket is maga mögött kell tartania, ami a Villarreal CF, az Atlético Madrid és a Sevilla FC játékerejét tekintve úgyszintén nem lesz egyszerű. A Sárga Tengeralattjárónál a csapat lassan legendává váló trénere, Manuel Pellegrini a keret felfrissítése mellett taktikai repertoár bővítésével igyekszik meglepni az ellenfeleket. A Matracosoknál eddig az FC Schalke 04 elleni BL-selejtező volt a legfőbb téma, ám az idegenbeli vereség után hazai pályán már magabiztosan jutottak a legrangosabb európai kupa csoportkörébe. A kettős terheléssel együtt a Javier Aguirre vezette alakulat jó lehet egy dobogós helyezésre a Primerában.

Getty Images

Semmi cirkusz - na jó, egy kis CéRonaldo-huzavona -, bajnoki cím után Szuperkupa-győzelem. Schuster rendet rakott a Realnál?

A horrorisztikus szezonkezdet után az előző idényben az ötödik helyre befutott Sevilla FC-nél maradt a kispadon a helyi hős Manolo Jiménez, a csapat sztárjainak egy része azonban jó pénzért elkelt a játékospiacon. Hogy sikerült megfelelően pótolni Christian Poulsent, Daniel Alvest és Seydou Keitát, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a felkészülési időszakban egyszer sem kapott ki a piros-fehér alakulat, pedig olyan ellenfelekkel mérkőzött, mint az AC Milan, az FC Internazionale, az Arsenal FC vagy éppen a rivális Villarreal. Tegyük hozzá, a klub utánpótlása a jelek szerint a lehető legjobb kezekben van, akárcsak az előző idényben, most is a Sevilla FC lesz az egyetlen, amelynek tartalékjai (Sevilla Atlético) a másodosztályban szerepelnek.

Amennyiben sikerül rendezni a sorokat a Turia partján, még a Valencia is dobogóközelbe érhet a szezon végére, ehhez azonban a klubvezetésnek és a szakmai stábnak, élén az új edzővel, Unai Emeryvel, úrrá kéne lennie az egyesületnél kialakult áldatlan állapotokon - hogy az ambíció megvan bennük, azt bizonyítja, hogy a csapat első számú csillaga, David Villa épp a napokban írta alá új, 2014-ig szóló szerződését.

Hogy a fenti egyesületeken kívül melyik fog még érdemben beleszólni a nemzetközi szereplést érő pozíciókért folytatott küzdelembe, még csak megtippelni is nehéz. A legutóbb hatodik helyet és ezzel UEFA-kupa-szereplést elcsípett Racing Santandernek nem elég erős a kerete a kétfrontos helytálláshoz, ráadásul új edző is érkezett a csapathoz a Málagát az élvonalba juttatott Juan Ramón López Muniz személyében (a tréner a fiatalabb generáció tagjának mondhatja magát 40 évével, bár így is szinte napra pontosan négy évet ver a valenciai Emeryre).

Az RCD Mallorca kiárusítást tartott legjobb futballistáiból, a fél kezdőcsapat, Daniel Güiza, Jonas Gutiérrez, Ariel Ibagaza, Fernando Navarro, Angelosz Basszinasz, és Borja Valero elhagyta a szigetet. Hasonlóan járt el a Recreativo Huelva is, az összehasonlítás ott sántít, hogy egy eleve kisebb játékerőt képviselt együttesnek mindez az első osztályú tagságába kerülhet. A szintén edzőt váltott RCD Espanyolnál és Getafe CF-nél ez a veszély kevésbé fenyeget, de egyelőre talány, hogy mire lesznek képesek.

A legutóbbi szezonban betonbiztos védelméről elhíresült UD Almeríánál valamivel tisztább a helyzet, úgy gondolták, tenni kell valamit az eredményesebb játék érdekében, szerződtettek tehát az argentin Estebán Solarit. Santiago Solari öccse jó ajánlólevéllel érkezett, hiszen legutóbbi két idényében egyaránt gólkirályi címet szerzett, előbb a ciprusi, majd a mexikói bajnokságban.

Az Almería az előző idényben abszolút újoncként tudott a táblázat első felébe kerülni, ezúttal három, komolyabb élvonalbeli múlttal rendelkező egyesületnél próbálkoznak meg ezzel, vagy legalább az első osztályú tagság megőrzésével. A Malága CF-nél új edzőt és egy csapatra való új játékost szerződtettek, hogy lesz-e ebből működőképes együttes, az a következő hónapokban kiderül - a hétvégén az Antonio Puerta emlékére rendezett mérkőzésen mindenesetre simán kikaptak a Sevilla FC-től.

Új trénerrel, a spanyol élvonalban utoljára 2001-ben dolgozott Sergio Kresiccsel vág neki a szezonnak a másodosztály megnyert CD Numancia is, amelynek érdekessége, hogy a horvát mesternek egyetlen idegenlégiós sem áll rendelkezésére. Miután a soriai kiscsapatnak az egész felkészülési időszakban csak a negyedosztályú Norma San Leonardo ellen sikerült egynél több gólt rúgniuk, lehet, hogy nem ártana szerződtetni egy gólerős csatárt, még ha esetleg külföldi is.

Példát vehetnének mondjuk a harmadik újonc Sporting Gijónról, ahol ez már a másodosztályban is bevált, és ott egy Kresichez hasonlóan horvát futballista, Mate Bilic komoly szerepet vállalt az élvonalba kerülésben. A támadó a legutóbbi barátságos mérkőzésen az AC Milan ellen is eredményes volt - mi sem adhat jobb alaphangot egy új szezonnak, mint egy Milan elleni 2-0-s győzelemmel zárni a felkészülést!

Primera División, 1. forduló
Augusztus 30., szombat, 20 ó:
Espanyol - Valladolid
Augusztus 30., szombat, 22 ó:
Valencia - Mallorca
Augusztus 31., szombat, 19 ó:
Athletic Bilbao - Almería
Atletico Madrid - Málaga
Betis - Recreativo
Sporting Gijon - Getafe
Racing Santander - Sevilla
Numancia - Barcelona
Osasuna - Villarreal
Augusztus 31., szombat, 21 ó:
Deportivo La Coruna - Real Madrid

www.infosport-focivilag.hu

Mindent egy helyen az Eb-ről