Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája döntőjének elvesztése ellenére a Bayern München remek szezont zárt, a bajnokságot és német kupát is megnyerte. Louis van Gaal csapata magasra tette a mércét, ám úgy tűnik, a klubvezetés nem akarja túlzásba vinni az erősítéseket, inkább az állandóságban bízik. Robben szerint azonban a továbblépéshez nagy névre volna szükség.

Sok gondot okoztak a sérülések a Bayernnek a most véget ért szezonban, de végül Arjen Robben vezérletével rendkívül eredményes idényt zárt a csapat, amely kilenc év után játszott ismét BL-döntőt.

A vezetőség maximálisan elégedett a keret összetételével, és csak minimális változtatásokat tervez. "Fiatal csapatunk van, amely nagy jövő előtt áll" - jelentette ki Uli Hoeness. Van is valami a klubelnök szavaiban, egy évvel ezelőtt maximum a Bayern leghűségesebb szurkolói ismerték Thomas Müller vagy Holger Badstuber nevét, akiket Van Gaal vitt fel a profik közé, és olyan jó teljesítményt nyújtottak, hogy mindketten ott lesznek a világbajnokságon. A fiatal balhátvéd, Diego Contento is beverekedte magát a csapatba, ennek jutalmaként a szezon végén 2015-ig meghosszabbították a szerződését.

Ezzel együtt még a bajor drukkerek sem gondolják, hogy ő lehet a megoldás a csapat legnagyobb problémájára, vagyis a balhátvéd pozíciójára. A müncheniektől ugyanis a legtöbb szakértő szerint egy klasszis védő hiányzik leginkább: Philipp Lahm rendre a jobb szélen szerepel, így a védelem bal oldalán a szezonban megfordult Contentón kívül a horvát Danijel Pranjic, a Contentónál is fiatalabb osztrák David Alaba, illetve a holland Edson Braafheid is. Előbbi kettő azonban nem védő, hanem inkább középpályás, utóbbit pedig hiába hozta Van Gaal a holland Twentétől, olyan gyengén futballozott, hogy januárban kölcsönadták a Celticnek. Braafheid Skóciában még kevesebb játéklehetőséget kapott, de úgy tűnik, hogy Van Gaal bízik benne, mert kijelentette, hogy honfitársa az új idényben kap még egy lehetőséget, a felkészülést megint a Bayernnel kezdheti. Mindez arra utal, hogy a müncheniek nem keresnek balhátvédet, továbbá az átigazolási hírekben sem találni ezen a poszton futballozókat. A klub alelnöke, Karl-Heinz Rummenigge mindössze annyit mondott: "A jelenlegi játékospiacon nehéz klasszis balhátvédet találni."

A szakmai stáb már erősödött

A többi poszton nem nagyon szorul erősítésre a gárda. A csatársorban a remek szezont zárt Ivica Olic mellett ott van a fiatal Müller, valamint az egyaránt német válogatott Miroslav Klose és Mario Gomez - akiknek ugyan nem ment olyan jól a játék, de a képességeiket nem lehet vitatni. A középpályán Robben és Franck Ribéry világklasszisok, utóbbi hosszas huzavona után májusban 2015-ig meghosszabbította szerződését.

További jó hír, hogy a 2010-2011-es idényben már Münchenben futballozik az a Toni Kroos, akit az előző szezonra kölcsönadtak Leverkusenbe, ahol fantasztikus teljesítményt nyújtott. A leginkább irányítónak számító futballista a bajnokságban kilenc gólt szerzett, 12 gólpasszt adott, a Kicker osztályzatai szerint a Bundesliga második legjobb futballistája volt Robben után.

Kreativitásban tehát nem lesz hiány a bajoroknál, Bastian Schweinsteiger hátrébb vezénylésével pedig Kroosnak is lehet helye a középpályán. Szintén kölcsönből (Nürnbergből) tér vissza a brazil Breno, aki a védelemben jelent további alternatívát Van Gaalnak, aki a szakmai stábot máris megerősítette. A bajorok ugyanis szerződtették azt a Marcel Boutot, aki már az AZ Alkmaarnál is Van Gaal asszisztense volt, továbbá kapusedzőnek érkezett a szintén holland Frans Hoek.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Robben: "Még van hová fejlődni"

A Bayern tehát várhatóan nem lesz túl aktív a játékospiacon, de egy nagy név érkezését mégsem lehet kizárni. Erre utalhatott Rummennigge, mikor kijelentette: "Ha pénzt adunk ki új játékosra, akkor azt koncentráltan érdemes megtenni, mint Robben esetében." Robben pedig a BL-döntő után azt mondta: "Természetesen nagyon jó csapatunk van, de még van hová fejlődni. Ha megint messzire akarunk jutni a Bajnokok Ligájában, akkor a nyáron jól jönne néhány minőségi igazolás." Lehet, hogy ők már tudnak valamit.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről