Vágólapra másolva!
Alaposan megfiatalított kerettel érkezett a holland válogatott Budapestre, a Magyarország elleni vb-selejtezőre. A kudarcot jelentő Európa-bajnokság után kinevezett Louis van Gaal a várakozásoknak megfelelően több rutinos játékost is kihagyott, ráadásul a taktikát is módosította, és őt ismerve, ezen akkor sem fog változtatni, ha nem jönnek az eredmények.

Van Gaallal bukott utoljára vb-selejtezőt Hollandia

Az Európa-bajnokságot követő első barátságos mérkőzést még elveszítette a holland csapat, de már akkor is látszott, hogy az új szövetségi kapitány, Louis van Gaal radikális változtatásokat akar végrehajtani. Az első vb-selejtezőn ez még nyilvánvalóbbá vált, hiszen a törökök ellen a kezdő tizenegyben hat olyan játékos kapott helyet, akik nem voltak ott az Európa-bajnokságon, sőt, hárman közülük augusztus előtt még csak válogatottak sem voltak.

Radikális generációváltás

Az Eb-kudarcot követően Bert van Marwijk lemondott a posztjáról, és a holland szövetség némi meglepetésre azt a Louis van Gaalt nevezte ki a helyére, aki egyszer már kudarcot vallott a válogatottnál. Ő volt a kapitány, amikor Hollandia nem jutott ki a 2002-es világbajnokságra, és az egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy rendkívül önfejű, általában a végletekig ragaszkodik az elképzeléseihez, és nem tűr semmiféle ellentmondást. Ugyanakkor mindig is előszeretettel épített be fiatalokat csapataiba. A Bayernnél Thomas Müllert és Holger Badstubert fedezte fel, az Ajaxnál Clarence Seedorf, Patrick Kluivert és Edgar Davids is neki köszönhetően került az első csapathoz, és még a Barcelona-drukkerek is hálásak lehetnek neki, hiszen Xavi és Andrés Iniesta is az ő irányítása alatt mutatkozhatott be a felnőttek között.

Forrás: AFP/Christof Stache
Van Gaal a Bayerntől érkezett a holland válogatotthoz

Ennek megfelelően most is a személyi változások voltak a leglátványosabbak. Van Gaal az első mérkőzésére, a Belgium elleni barátságos találkozóra még jó néhány játékost meghívott az Eb-keretből, ám a két vb-selejtezőre már kihagyta Rafael van der Vaartot, Nigel de Jongot, Khalid Boulahrouzt, Gregory van der Wielt és Ibrahim Afellayt is. A szakvezető hivatalosan azzal indokolta döntését, hogy ezek a játékosok egyaránt az átigazolási időszak utolsó napjaiban váltottak klubot, és ezért véleménye szerint nem tudtak volna a válogatottra koncentrálni. Van Gaal a szintén augusztus második felében klubot váltott Robin van Persie-t is mellőzni akarta, ám a csatár egy személyes megbeszélésen meggyőzte, hogy számíthat rá. A tréner minderről így beszélt: "Szemtől szemben megmondtam neki, hogy mások a terveim, és nálam nem ő az első számú középcsatár. Robin reakciója azonban meglepett, nagyon pozitív volt, és azt mondta, hogy bármikor számíthatok rá, neki a csapat szereplése a fontos. Ez volt a legjobb beszélgetés, amit valaha is tartottam egy játékossal."

A klasszikus holland iskola

Van Persie valóban meggyőző lehetett, mert bár Van Gaal korábban kijelentette, hogy nála Klaas-Jan Huntelaar lesz a középcsatár, a törökök ellen mégis a Schalke támadója volt a kispados, és a nyáron a Manchester Unitedbe igazolt Van Persie kezdett. Jellemző ugyanakkor, hogy Van Gaalban fel sem merült, hogy együtt játszassa a két támadót, hiszen mindkettőt klasszikus centernek tartja, márpedig az általa elképzelt játékrendszerbe csak egy ilyen kell. Míg elődje, Van Marwijk jellemzően 4-2-3-1-es felállásban küldte pályára a válogatottat, kiváltva ezzel a tradicionális holland iskola híveinek haragját, addig Van Gaal ragaszkodik a klasszikus 4-3-3-hoz. Nála nincsenek ellenkező oldalon szereplő szélsők: a ballábas Arjen Robben a bal, a jobblábas Luciano Narsingh a jobbszélen focizik.

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat
Van Persie - Huntelaar kárára - kidumálta magának a kezdőcsapatot

Utóbbi már Van Marwijknál is bemutatkozott, ám immár ő az első számú jobbszélső, noha csak 21 éves. Van Gaal szívesebben játszat fiatalokat, mint rutinosabb labdarúgókat: a törökök elleni kezdő tizenegyben a jobbhátvéd Daryl Janmaat 23, a középhátvéd Bruno Martins Indi 20, a balhátvéd Jetro Willems 18 éves volt, a középpályán a 21 éves Jordi Claise kezdett, majd csereként beállt még a 21 éves Ricardo van Rhijn, illetve a 22 éves Leroy Fer. Tétmeccsen ilyen fiatal átlagéletkorú holland válogatott utoljára 1995 decemberében, az Írország elleni Eb-pótselejtezőn szerepelt.

Rutintalan védelem

A rutintalanság és az összeszokottság elsősorban a védelemben volt észlelhető, az első félidőben Martins Indi kis híján öngólt vétett, az újonc Janmaat pedig ziccerbe hozta az ellenfelet, így a hollandoknak szerencséjük volt, hogy nem kaptak gólt. Van Gaal le is hozta a szünetben a fiatal jobbhátvédet, és a meccs után a maga érdes stílusában elmondta, hogy elégedetlen volt a teljesítményével. Budapesten alighanem Van Rhijn kezd majd.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
Robben (középen) az új kapitánynál csakis a balszélen szerepelhet

A középpályán is várható változás a törökök elleni meccshez képest: Amszterdamban Van Gaal a második félidő elején lekapta a pályáról Clasie-t, és a helyére beküldött Leroy Ferrel a csapat sokkal stabilabb lett, azonban ő megsérült, és Budapestre nem jött el. A helyére a szövetségi kapitány az AZ Alkmaar tehetségét, Adam Mahert hívta be, aki 19 éves, és Van Gaal első meccsén, Belgium ellen debütált a válogatottban.

A hollandok támadójátékában hagyományosan nagy szerep jut a szélsőknek, akik ezúttal nem ellenkező oldalon játszanak, ami azt jelenti, hogy alapvetően nem a kapu felé próbálnak cselezni. Ez Robbentől ugyan elveszi az egyik kedvenc fegyverét, amikor a szélről befelé indulva igyekszik kapura lőni, ugyanakkor azzal, hogy nem a jobb, hanem a bal oldalon szerepel, a karmester Wesley Sneijder számára könnyebben megjátszható, az Inter játékosa ugyanis kicsit balra szokott húzódni.

A holland keret:

posztszületési időklubmeccsgól
Maarten Stekelenburgkapus1982. szeptember 22.AS Roma51-
Michel Vormkapus1983. október 20.Swansea9-
Jeroen Zoetkapus1991. január 6.Waalwijk--
John Heitingahátvéd1983. november 15. Everton827
Daryl Janmaathátvéd1989. július 22.Feyenoord1-
Bruno Martins Indihátvéd1992. február 8.Feyenoord2-
Joris Mathijsenhátvéd1980. április 5.Feyenoord833
Ricardo van Rhijnhátvéd1991. június 13.Ajax2-
Nick Viergeverhátvéd1989. augusztus 3.AZ Alkmaar1-
Ron Vlaarhátvéd1985. február 16.Aston Villa101
Jetro Willemshátvéd1994. március 30.PSV Eindhoven7-
Arjen Robbenközéppályás1984. január 23.Bayern München6217
Jordy Clasieközéppályás1991. június 27.Feyenoord1-
Urby Emanuelsonközéppályás1986. június 16.AC Milan15-
Adam Maherközéppályás1992. július 20.AZ Alkmaar1-
Wesley Sneijderközéppályás1984. június 9.Internazionale8924
Kevin Strootmanközéppályás1990. február 13.PSV Eindhoven121
Klaas-Jan Huntelaarcsatár1983. augusztus 12.Schalke5732
Dirk Kuytcsatár1980. július 22.Fenerbahce9024
Jeremain Lenscsatár1987. november 24.PSV Eindhoven51
Luciano Narsinghcsatár1990. szeptember 13.PSV Eindhoven42
Robin van Persiecsatár1983. augusztus 6.Manchester United6930
Luuk de Jongcsatár1990. augusztus 27.Mönchengladbach71


Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

www.globalsoccerapp.com

Mindent egy helyen az Eb-ről