A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Liga hetedik fordulójának rangadóján a Ferencváros hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott a címvédő MOL Vidivel. A zöld-fehérek már 2-0-ra is vezettek, azonban a fehérváriak még az első félidőben szépítettek, majd Huszti Szabolcs góljával el is vitték az egyik pontot a Groupama Arénából egy kemény összecsapást hozó, olykor kimondottan feszült hangulatú rangadó végén.

Csupán hét fordulót kellett várni, hogy megkapjuk a labdarúgó NB I kétségkívül legfontosabb mérkőzését, amelyen az előző kiírás ezüstérmese, a Ferencváros fogadta a címvédő MOL Vidit. Az vitán felül áll, hogy hiába vezették a találkozó előtt a hazaiak a tabellát, a rangadót a két meccsel kevesebbet játszó vendégek várták jobb lelki állapotban: az Európa-liga csoportkörébe jutó fehérváriak feldobva, magas hőfokú nemzetközi meccsekkel a lábukban érkeztek a Groupama Arénába, míg a zöld-fehérek egy edzőváltás után még csak ismerkednek az új szakvezetővel, Szergej Rebrovval, a legutóbbi fordulók meccsei (otthon 1-1 a Paks ellen, egy kiizzadt 1-0-s győzelem a Mezőkövesd ellen) után pedig kezdhettek rémüldözni a fővárosi drukkerek, hogy a korai európai kupabúcsú idén is rányomja a bélyegét a csapat őszi szezonjára.

Szergej Rebrov vérbeli rangadón mutatkozhatott be a zöld-fehér szurkolók előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Üllői úti közönség előtt a rangadón bemutatkozó Szergej Rebrov is tisztában volt vele, hogy a két legjobb magyar csapat találkozik a pályán, és úgy gondolta, a Vidi játékosain négy nappal az AEK utáni BL-selejtező után már nyoma sem lesz a fáradtságnak.

"Tudom, hogy mindenki számára nagyon érdekes most az El-sorsolás, de higgye el nekem mindenki, jelenleg az az első számú prioritás, hogy elhozzuk mind a három pontot a Ferencváros otthonából" – mondta a Vidi vezetőedzője, Marko Nikolics, hozzátéve, a két csapat meccsein egyértelműen a bajnoki cím a tét.

A válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is a helyszínen követte a két legjobb hazai csapat mérkőzését.

Marco Rossi szövetségi kapitány jó fociért ment ki az Üllői útra, és meg is kapta, amit keresett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az említett tét nagyságának megfelelően mindkét vezetőedző igyekezett a lehető legerősebb kezdőt a pályára tenni,

ami a keretek erejét ismerve nem egy könnyű vállalkozás.

A hazaiaknál mindenesetre csak a padon kezdett a remek szezon eleji formát mutató Varga Roland és a kövesdi megmentő, Böde Dániel is, míg a túloldalon az ún. alap csapatból Anel Hadzic volt az, aki melegítőben várta a kezdő sípszót. A kezdőcsapatok bemutatásánál derült ki, hogy az FTC-ből az előzetesen kiadott névsorhoz képest hiányzott Botka Endre, akinek a helyére Sigér Dávid került be.

A szurkolók is kitettek magukért, mert a vendégeket a vártnál ugyan kevesebben kísérték el az Üllői útra - ami, ugye a Vidi hazai pályája lesz az Európa-ligában -, a hazaiak kapu mögötti szektorait azonban látványos koreográfia díszítette.

A ferencvárosi ultrák koreográfiája a mérkőzés előtt Forrás: Origo

Az első percek nem a helyzetekről szóltak - a Vidinek volt egy kisebb lehetősége, de Huszti lövésébe Leandro belevetődött a tizenegyes ponton -, inkább arról, hogy a csapatok próbálták megmutatni, melyik oldalon játszanak keményebb fiúk. Mondjuk, hogy ez döntetlen lett, de az tény volt, hogy a Vidi birtokolta többet a labdát, az első igazán megkomponált hazai támadásra pedig a 14. percig kellett várni, az viszont mindjárt góllal is végződött: labdaszerzés után Petrjak viharzott el a bal oldalon, középre adott labdájáról Lanzafame még lemaradt, Szpirovszki viszont nem, és jobbról tíz méterről ki is lőtte a jobb alsó sarkot.

A gól érthetően megnyugtatta a Fradit, a Vidinek pedig kellett pár perc, hogy rendezze a sorokat a váratlan pofon után. Ez nagyjából tíz perc után sikerült is a címvédőnek, amelyik ekkortól sorra rúghatta a szabadrúgásokat az FTC tizenhatosának közeléből. A hazai csapat közben egy kényszerű cserét is beiktatott: a meccs elején egy keményebb rúgást kapó Fernando Gorriarán helyére érkezett Varga Roland. A 31. percben Pátkai Máté érkezett remek ütemben Tamás Krisztián beadására, de életerős fejese egy méterrel elkerülte Dibusz kapuját.

Davide Lanzafame (labdával) és Juhász Roland (23) baja nem egyszer meggyűlt a másikkal Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 35. percben jött az újabb hidegzuhany a Vidi számára: egy szögletet kifejeltek a fehérváriak, de pechükre éppen Lovrencsics Gergő lábára esett a labda, aki 18 méterről irgalmatlan erővel küldte azt Kovácsik Ádám kapujának bal oldalába.

A félidő utolsó előtti percében aztán megérkezett a Vidi válasza is: egy okosan visszagurított labdát Boban Nikolov varrt fel húsz méterről mesterien Dibusz kapujának jobb felső sarkába.

Az első 45 perc alapján nem látszott, hogy a Vidi játékosait megviselné a BL- (El-)menetelés, egyenlő ellenfelei voltak a Rebrov ígéretéhez hűen roppant taktikusan és fegyelmezetten játszó Ferencvárosnak.

A második félidő hazai mezőnyfölénnyel indult, úgy tűnt, azzal a céllal jöttek ki a zöldek, hogy minél gyorsabban meglőjék a harmadik gólt.

A Vidi a 62. percben cserélt: Fiola Attila helyett Hadzic érkezett, leginkább azért, mert a magyar válogatott sárga lapos védője percekkel korábban csak Berke Balázs játékvezető jóindulatának köszönhette, hogy a pályán maradt egy Petrjak elleni szabálytalanság után.

A hazai mezőnyfölény azonban nem akart góllá érni, miközben hátul passzolgatva olykor a frászt hozták a Fradi játékosai a hazai szurkolókra. A 68. percig kellett várni a második félidő első komolyabb helyzetére, de előbb Petrjak tíz, majd Varga Roland 16 méterről leadott lövését blokkolta a vendégek védelme. A túloldalon nagy helyzetben Lazovics és Vinícius pedig egymást rúgta el az öt és feles sarkán.

14 520 szurkoló figyelte a helyszínen a rangadót Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az utolsó húsz percre fordulva - érthető okokból - a Vidi került mezőnyfölénybe, fordult a labdabirtoklás aránya, és inkább a vendégek előtt adódtak helyzetek. Az egyik ilyet, nem is a legnagyobbat, Huszti Szabolcs használta ki, aki a 75. percben 25 méterről lőtt egy szabadrúgást laposan a hazai kapu jobb alsó sarkába.

A hajrá perceire Szergej Rebrov csatárt csatárra cserélt, Lanzafame helyére az izlandi Finnbogason érkezett: nyilvánvaló volt, hogy a hazaiak nem szerettek volna 2-0-s előnyről pontot veszíteni hazai pályán a legnagyobb rivális ellen. A 88. percben éppen ő ugorhatott ki egy remek labdával, azonban a tizenhatoson belül rossz megoldást választott, így oda lett a helyzet, ami akár három pont sorsát is eldönthette volna, így viszont maradt a döntetlen, amit nem nevezhetünk éppen igazságtalan eredménynek.

Úgy érzem, irányítottuk a találkozót, de a koncentráció hiánya miatt kaptuk a gólokat. A második félidőben is becsülettel támadtunk, de Fradi pedig beállt kontrázni.

Marko Nikolics, a MOL Vidi FC edzője Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerintem a második gólt megérdemeltük. Végezetül gratulálok Huszti Szabolcsnak, aki nyolc napig nem edzett, mert negyven fokos láza volt" – nyilatkozta a MOL Vidi FC edzője, Marko Nikolics, aki gratulált a Ferencváros teljesítményéhez is.

„Izgalmas meccs volt. Egy pontot szereztünk, ami biztató a jövőre nézve.

Sajnálom, hogy nem szeretünk még egy gólt. A Vidi méltó ellenfél volt"

– mondta az M4 Sportnak Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője.

1Sípszó (kezd + vég)
14Gól
14GólStefan Spirovski
22CsereFernando Gorriaran
35GólLovrencsics Gergő
35GólLovrencsics Gergő
39Sárga lapAttila Fiola
41Sárga lapAttila Fiola
44Gól
44GólBoban Nikolov
45Sárga lapIvan Petryak
46Sípszó (kezd + vég)
48Sárga lapIvan Petryak
48Sípszó (kezd + vég)
62CsereAttila Fiola
67Sárga lapDavide Lanzafame
69Sárga lapDavide Lanzafame
70CsereMáté Pátkai
76CsereKrisztián Tamás
82CsereDavide Lanzafame
85Sárga lapAnel Hadzic
86Sárga lapAnel Hadzic
90Sárga lap
90Sárga lapIstván Kovács
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!