A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Kingsley Coman a 65. percben gólt szerzett, és ezzel 2-0-ás vezetéshez juttatta a Bayernt, amely végül 3-1-re nyert. Ezzel az Energie Cottbus elleni győzelemmel kezdődött a 2019-20-as szezon az újdonsült Bajnokok Ligája győztes számára. A Német Kupa első fordulójában 2019. augusztus 12-én rendezték ezt a meccset. Aztán 1 évvel, és 11 nappal később ugyanennek a szezonnak a végén a francia játékos szerezte a BL-döntő egyetlen gólját. Ekkor már King Comannak nevezték a lefújás után a német újságírók a franciát. A csapatot meg története során másodszor is triplázónak, ugyanis 2013 után ismét megnyerte a Német Kupát, a Bundesligát és a Bajnokok Ligáját. Méghozzá soha nem látott magabiztossággal.

A Bayern München 2020-ban 26 tétmérkőzést vívott és ebből 25-öt megnyert.

Ezen a szinten egyetlen csapat sem produkált még ilyet. Soha.

És olyat sem, hogy az összes BL-találkozóját megnyerve ért egy csapat a csúcsra a legjobb klubcsapatok vetélkedésében. Amit a Bayern München idén művelt az elitligában az nemhogy felülmúlhatatlan, de talán megismételhetetlen is.

A finálé - ahogyan az várható volt -, más lett. Egy hosszú sorozat utolsó találkozója előtt ritkán lehet egyértelmű esélyest megnevezni. A többség ugyan a Bayernt tartotta favoritnak, de egyáltalán nem lett volna meglepő a francia csapat győzelme sem. Ha az ember azt keresi, hogy végül miért nyert a bajor csapat, nem nevezheti meg fő okként sem azt, hogy jobb volt a 90 perc során, sem azt, hogy szerencsésebb, sem azt, hogy külső körülmények a kezére játszottak.

A Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának győztese a Bayern München csapata Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Michael Regan / Uefa / Handout

Bármilyen furcsán hangzik, talán az döntött, hogy a müncheni klub rutinosabb ilyen helyzetekben, mint a párizsi csapat.

Mert ha a játékosokat külön-külön vizsgálnánk a Bayern összességében nem küldött fel tapasztaltabb focistákat, mint a PSG. A győztes viszont remekül ötvözte a már komoly sikerekkel rendelkező csapattagokat, és a feltörekvő ifjakat. Thomas Müller negyedik BL-fináléját vívta, ő már a 2010-es Inter ellenin is végig pályán volt. 2012-ben a fináléban gólt is szerzett. Azóta világbajnok lett, és a tehetséges ifjúból „nagy öreg", amit azért is vicces leírni róla, mert még csak 30 éves. Vagyis még 6-7 éve is lehet a futballban ezen a szinten.

De neki már minden újabb siker csak jutalomjáték.

A csapat két másik német világbajnoka, Neuer és Boateng is harmadik döntőjén szerepelt, vagyis ők is kétszeres győztesek. A kapus ezúttal is hozzátette a magáét a sikerhez. Óriási bravúrjai voltak a döntőben, és az addig vezető úton is. 34 éves, egy kapusnál ez még nem sok. A sérülten kezdő, és emiatt korán lecserélt középhátvéd, Boateng szintén a rutint képviseli 31 évével, a korábbi mérkőzéseken a szintén kétszeres BL-győztes Alabával együtt nagy segítséget nyújtott a világklasszis kapusnak.

Nagyon önveszélyesnek tűnt az a taktika, hogy a 3-4 emberrel letámadó párizsiak ellen a gyors passzokkal hozza ki a csapat a labdát, de mind Boatenggel, mind a helyére érkező Sülevel egyetlen hiba nélkül megtette ezt 90 percen keresztül.

Nem úgy, mint öt nappal korábban a Leipzig, amely erre fizetett rá a mindent eldöntő gól előtt.

Lucas Hernandez (jobbról a második) és a BL-serleg Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Michael Regan / Uefa / Handout

A labdakihozatalban, és a támadásépítésben nagyon nagy szerepet kapott ezen a találkozón is a két szélsőhátvéd.

Kimmich és Davies kihagyhatatlanok az idei BL álomcsapatából, a kérdés csak az, hogy az előbbit jobbhátvéd vagy középpályás poszton szerencsésebb betenni.

Amíg a 19 éves kanadai, Davies a jövő embere, addig a 25 éves Kimmich helyét már nem a jövő csapatában kell keresni, hanem inkább minden idők legjobb német játékosai között. Már most elérte a hasonló posztokon játszó Lahm szintjét, és szinte biztos, hogy Neuer visszavonulása után ő lesz a csapatkapitány is.

A döntő egyetlen góljánál adott passzát nem lehet tanítani, arra születni kell.

De ebbe a kategóriába lehet tenni még a tavasszal a Dortmund elleni bajnoki rangadón szerzett gólját is. Ha Kimmich Goretzkával játszik védekező középpályást, akkor ez a duó jelenleg a világ legjobbja ezen a poszton. Ha valamelyikük helyett (mint a lisszaboni nyolcasdöntő mindhárom meccsén) Thiago szerepel, akkor sem kevésbé hatékony a Bayern a pálya ezen részén. Az előrébb játszók közül Lewandowskin és Mülleren kívül, Perisicet nem számítva, mindenki előtt még legalább egy évtizednyi pályafutás állhat. A lengyel játékosról még külön lesz szó, de előtte

jegyezzük meg, hogy teljesen mindegy, hogy az állandóságot képviselő Lewandowski-Müller duó mellett ki játszott az elmúlt hónapokban a támadószekcióban Gnabry, Coman, Coutinho, Perisic Tolisso közül.

Fantasztikus technikai tudás, állandó helyváltoztatás és helyzetbe kerülés jellemzi az itt szereplőket. És ami különösen rossz hír az ellenfeleknek a jövőre nézve: az üres stadionban történt ünneplés közepette készült egy fénykép, amelyen

hat olyan játékos szerepel a kupával, akik idén a Bayern amatőrcsapatával megnyerték a Bundesliga harmadik osztályát.

Vagyis a közeli és a távoli jövő is megoldott.

Ezt a csapatot, az az ember, Hansi Flick szedte így össze, aki a szezon közben csak átmeneti megoldásként került a csapat élére. November 6-án az Olympiakosz elleni BL-meccsen váratlanul találta magát a kispadon a kirúgott Niko Kovac helyén. Ideiglenes megoldásként, amíg nem lesz jobb. A Bayern azon a találkozón talán edző nélkül is nyert volna, de azért hozzá kell tenni, hogy négy nappal egy frankfurti 1-5 után azért fel kellett rázni a csapatot.

És a lényeg: azon novemberi csoportmeccsen a kezdőcsapat csak két ponton tért el a döntőben kezdőtől.

Hans-Dieter Flick, a Bayern edzője a levegőben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Julian Finney / Uefa / Handout

Flick egy pillanat alatt megtalálta az alapcsapatát, amelyhez - ha tehette - ragaszkodott. Mindenki tudta, mi a dolga, és ha kiesett egy elem, egy hasonló képességű került a helyére. Nem látunk bele Flick fejébe (főleg innen, Magyarországról), de ha valamikor egy picit elgondolkozott, akkor az a döntő előtti napokban lehetett.

Ugyanis ő játékosként elveszített egy BEK-döntőt.

Pedig a Bayern középpályás sora 1987-ben a Porto elleni fináléban így állt fel: Flick-Matthäus-Brehme. Előttük meg Dieter Hoeness, a kapuban Pfaff. Amit játékosként elveszített, azt edzőként megnyerte.

Jöjjön akkor végre Robert Lewandowski! 15 gólt rúgott a Bajnokok Ligájában, 34-et a Bundesligában és hatot a Német Kupában. Ez összesen 55! Mindhárom sorozatban gólkirály lett. Ezekhez az adatokhoz talán csak annyit lehet hozzátenni, hogy a BL-ben a 15 gólt 10 találkozón szerezte. Az abszolút csúcsot Cristiano Ronaldo tartja, 17-el, de neki ennél több mérkőzés állt a rendelkezésére.

Sajnálhatja a lengyel, hogy idén nem osztják ki az Aranylabdát, mert jövőre Európa-bajnokság lesz, utána pedig vb, és válogatottjával ezeken aligha fog kimagasló eredményt elérni.

A Bayernnel viszont minden esélye megvan a további sikerekre! Mondhatni, hogy határ a csillagos ég, de azt a Bayern idén elérte. Innen nem vezet út feljebb. A labdarúgás történetének legnagyszerűbb klubcsapatait összehasonlítani képtelenség, még felsorolni is óriási vitákra okot adó dolog. De talán nem jár messze az igazságtól az, aki azt mondja, hogy

a Puskás-féle Real, a Cruyff fémjelezte Ajax, Beckenbauer Bayernje, a holland trióval színesített Milan, a galaktikus Real, és a Guardiola edzette Barcelona tudott olyan ellentmondást nem tűrően, az aktuális ellenfélnek esélyt sem adva masírozni a végső győzelemig, mint az idei Bayern.

Az előbb említettek ezt éveken át uralkodva tudták megtenni, ezzel emelkednek most még az idei győztes fölé. Ahogy ezen csapatok legyőzésére sem látott a külső szemlélő az adott korban sok esélyt, így most az sem látszik, hogy ez a Bayern gépezet hogyan fékezhető le. Megállításról egyelőre szó sem lehet, de még a fékezés is hiú ábránd a vetélytársak részéről. És a Bayern óriási ereje abban is rejlik, hogy egymásra épülnek a sikeres generációk. Láthattuk ezt a kupaátadás során, majd utána. A díjátadók között ott volt Karl-Heinz Rummenigge, aki 1976-ban nyert BL-t a csapattal. Az ünneplés során lejött köszönteni az utódokat Uli Hoeness, a háromszoros BEK-győztes és a 2001-es finálé hőse, Oliver Kahn. Utóbbi hosszan ölelte Manule Neuert, pedig nála az érzelemnyilvánítás ilyen formája nem túl gyakori.

Ráadásul a meccs előtt a 2013-as (most már úgy kell mondani: először) triplázó csapat szinte minden tagja videoüzenetben buzdította a maiakat.

Mindannyian németül, pedig Riberynek vagy Tyimoscsuknak soha nem volt erős oldala az a nyelv.

Lucas Hernandez fut tiszteletkört a lisszaboni stadionban Forrás: AFP/Matthew Childs

Így született meg a Bayern München hatodik BEK/BL-győzelme, halhatatlanná téve ezzel mai játékosait is. Egy tökéletes csapat került Európa trónjára, egy olyan, amelyet élmény nézni. Amely visszaadja a hitet a futballszurkolóknak, hogy érdemes figyelemmel kísérni ezt a játékot. És amely csapatot hamarosan Budapesten köszönthetünk, hisz a Puskás Arénában mérkőzik meg az európai Szuperkupáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!