A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ezért a Bayern München a világ legjobb csapata

fbl TOPSHOTS Horizontal
A BAyern München Budapesten ünnepli a Szuperkupa-győzelmet
Vágólapra másolva!
Aki kíváncsi volt arra, hogyan nyerhet meg egy csapat egy naptári évben 27 tétmérkőzéséből 26-ot, annak érdemes volt végignézni a Bayern München budapesti edzését a Szuperkupa előtt. Mert ez választ adott a futball világában az utóbbi években-évtizedekben felbukkanó legnagyobb kérdésre. Akik így dolgoznak egy komolynak tűnő tétmérkőzés előtt 27 órával, azokat egyszerűen nem kerülheti el a siker.

Sajnos a jelenlegi egészségügyi helyzetben az edzés nem lehetett nyilvános, pedig biztos, hogy több ezer néző lett volna rajta. A Bayern München nagyon népszerű hazánkban, ehhez jelenleg még hozzájön a nem csak a sportból ismert győzteshez húzás érzése is.

Akik mostanában szeretik meg a focit, azok értelemszerűen a vonzó stílusban játszó bajor csapat elkötelezett rajongói lesznek.

A korábban is neki drukkolók pedig könnyen csábítanak kedvenc csapatukhoz újabb híveket. Már a Bajnokok Ligája győzelem éjszakáján elindult az álmodozás a közösségi oldalakon a budapesti Szuperkupára bejutásról. És másnap már érkeztek az ilyenkor szokásos alap nélküli rémhírek a 200-300 ezer forintos jegyekről.

A Bayern München-szurkolók a Puskás Aréna előtt Forrás: AFP/Ferenc Isza

Elindult az eszmecsere a témában: mennyiért érdemes megnézni a Bayernt a helyszínen? Aztán ahogy az lenni szokott a valóság – szerencsére – egészen más lett, mint a rémálom. Mert ugyan 30, 60 és 120 euro egy átlag magyar embernek nem kevés egy futballmérkőzésért, de az előbbi kettő még a megfizethető kategóriába tartozik. És elindult a virtuális hajsza és reménykedés a jegyekért. Közben a visszamondások miatt kétszer lehetett jelentkezni a megmaradt jegyekért a meccset megelőző héten.

Így is csak valamivel több, mint 15 ezer ember lehetett a mérkőzésen az impozáns Puskás Arénában. Az edzésen pedig egyetlen szurkoló sem. Pedig biztos, hogy sokan szívesen fizettek is volna azért, hogy láthassák közelről a televízióból ismert sztárokat. Így egy teljesen üres stadionban edzett a Bayern szerdán, miután Hansi Flick vezetőedző és Manuel Neuer csapatkapitány egy üres teremben, sajtótájékoztatót tartott az újságíróknak. Videón. Pontosabban annak a néhánynak, aki kíváncsi volt erre, mert

a világ adott időben deklaráltan legjobb csapatának ilyen eseményén talán a történelemben még nem volt ennyire üres a sajtóközpont.

Nehéz megszokni a megváltozott viszonyokat a sportéletben is.

Ez a Bayern edzésre nem volt hatással. És nem a szokásos meccs előtti lötyögést lehetett látni, hanem komoly szerdai gyakorlást. Ennek nyilván nem az volt az oka, hogy nem vették komolyan a Szuperkupát, hanem, hogy az idei évben váratlanul kialakuló helyzetekhez kell alkalmazkodni a sportéletben a munka összeállításakor.

Normális körülmények között a Szuperkupa a felkészülés végén, a bajnoki szezon kezdetét jelentette volna.

Most azonban alig egy hónappal a BL-, és El-döntő után került erre sor, miközben a Bayern (egy 8-0-s Schalke elleni hengerrel) elkezdte a Bundesligát.

Az előre meghirdetett időben, negyed 6-kor jöttek ki a csapat tagjai, kicsit körbenéztek a csodálatos stadionunkban, ismerkedtek a gyeppel. Aztán Flick segítői a középkörben ismertették az előttük álló óra teendőit, majd nekivágtak. Hermann Gerland irányította a munkát, akárcsak otthon, de a tréninget nem csak Hansi Flick, a csodacsapat edzője nézte végig, hanem a sportigazgató, Szalihamidzsics is.

Edzést tart a Bayern München a Puskás Arénában Forrás: AFP/Bernadett Szabo

A futás, majd labdás bemelegítés után olyan gyakorlat következett, mely láttán megérti az ember, hogy miért mernek a csapat tagjai a saját 16-osukon belül is magabiztosan passzolgatni, miközben az ellenfél 3, 4, esetleg 5 emberrel is letámad. 6+2 ember járatta a labdát, 4 próbálta elvenni azt. A +2 ember a kör közepén a „cicák" között cikázva játszotta ki a labdát a kívül lévő 6 társ egyikének. Az „ellenséges területen" lévő egyik játékos mindig Goretzka vagy Kimmich volt, ezt csinálják a mérkőzéseken is a középpályán. A külső kör két állandó embere Süle középhátvéd és Neuer kapus volt, vagyis utóbbi teljes értékű mezőnyjátékos munkát végzett. Nem csoda, hogy a mérkőzéseken sem jön zavarba, ha lábbal kell labdához érnie. A villámgyors cicázást félpályás kétkapus játék követte, Gerland bíráskodásával, és ekkor már az a 11 ember volt egy csapatban, aki csütörtökön kezdett.

Vagyis már ekkor biztossá vált, hogy az elmúlt év felfedezettje, Davis csak a nézőtéren kialakított kispadon kezdi a Szuperkupát.

Ez utóbbi helyen már kis Bayern címerrel ki voltak jelölve azok a székek, melyeken helyet foglalhatnak majd a bevetésre várók. A Bayern „táblaemelgető hölgye" ezeket számba is vette, nehogy másnap kiderüljön, hogy valakinek nem jut hely. Közben (az esélyegyenlőség jegyében térfélcserés) kétkapus játék véget ért, jobbról-balról jöttek a beívelések két egyszerre érkező játékos egyikéhez. A kapuban Neuer és az új igazolás, Nübel váltogatta egymást, előbbi elképesztő bravúrokat mutatott be egyik másik 5-6 méterről érkező fejesnél-lövésnél. De Nübel is már most igyekezett bizonyítani, hogy a Neuer visszavonulása utáni 10-12 évben rá lehet bízni a müncheni kaput. Ebben a szakaszban Kimmich volt a legjobb, szinte minden fejese kapuba jutott. Pedig neki ennél van 8-10 fontosabb feladata is egy mérkőzésen. Az edzés végén néhányan még 16 méterről kapura lövöldöztek, néhányan levonulás közben a labdájukat egy segítő által fogott tartóba próbálták ívelni, de ez érthetően nem nagyon sikerült. Lewandowski és Müller a már gyakorlatilag üres stadionban még egy kicsit szórakoztak azzal, hogy a maguk által 20-30 méter magasra fellőtt labdákat leveszik.

Robert Lewandowski a Szuperkupa-mérkőzés előtti edzésen Budapesten Forrás: AFP/Bernadett Szabo

Többnyire sikerült nekik, de ez kicsit sem meglepő. És az sem, hogy az edzést Müller fejezte be utolsóként, és nem sokkal előtte hagyta el a pályát Lewandowski is. Nem csak a labdarúgó tudásuk dicséretes, de a mentalitásuk is! Érdekes, hogy egyetlen 11-est nem rúgott senki. Pedig amikor 2013-ban, eddig egyetlen alkalommal elhódította a csapat a Szuperkupát, akkor büntetőrúgások döntöttek.

Talán tudták, hogy ezúttal nem kerül sor orosz rulettre?

Pedig a Sevilla egy nagyon taktikus csapat, amely ha előnybe kerül, akkor minden eszközzel védi is azt. Előnybe került csütörtökön, ám számára túl korán. Ennyi időt nem lehetett kibírni. A Bayern ugyan nem volt lehengerlő, nem azt nyújtotta, amit Flick irányításával többnyire szokott, de az egyértelmű, hogy jobb csapat. Ez persze a labdarúgásban nem jelent automatikusan győzelmet, főleg ha tudásban nincs nagyon távol egymástól két gárda. És az Európa-liga győztese természetesen nem a „vesztesek ligájának" legjobbja.

Ám bántóan nagy volt a különbség erőnlét terén az utolsó 20-25 percben a bajor gárda javára. Ilyen szinten érthetetlenül nagy.

Így a Sevilla egyetlen esélye az volt, hogy 90 perc alatt megnyeri a kupát, mert érezhető volt, hogy a ráadást nem bírja ki kapott gól nélkül. A győzelemre a hajrában meg is volt az esélye, de Neuer ismét földöntúli bravúrral bizonyította, hogy jelenleg nem társbérletben, hanem egyedül birtokolja a világ legjobb kapusa címet. Nem véletlen, hogy a mértékadó német szaklap, a Kicker a legjobb osztályzatot, az 1-est adta neki. Rajta kívül Müller és Goretzka kapott kiemelkedő érdemjegyet, 2-est. Nem nyújtott földöntúli produkciót a Bayern Budapesten, de nyugodtan kijelenthető, hogy jobbat, mint amilyet jelen helyzetben és időpontban várni lehetett.

A spanyol és a németdrukkerek mellett tízezernél több honfitársunk is szemtanúja lehetett a helyszínen ennek a találkozónak. Utóbbiak többsége a Bayernnek szurkolt, nyilván ez másképp lett volna, ha a Manchester United vagy az Inter a BL-győztes ellenfele a Puskásban. Így sokan különböző Bayern-relikviákat magukra aggatva érkeztek a viszonylag flottul történt beléptetés, majd a láthatatlan, de hatékony hőmérséklet ellenőrzés után. A Bayern stadionba érkező buszát is több száz drukker várta a parkolónál kitartóan, és éhen-szomjan, ugyanis a BL-győztes járműve csak 19 óra 42-kor, vagyis alig több mint egy órával a kezdőrúgás előtt gördült be a stadionba.

Néhány rajongó abban a mezben jött, amit a Bayern 2004-ben a győri találkozón ajándékozott az ott megjelent magyar szurkolóknak.

Értelemszerűen a magyarok nem tudtak kórussá szerveződni, és az sem okozott meglepetést, hogy a Münchenből utazók sem hangoskodtak nagyon. Az ő útjukat egyébként nagyon figyelemmel kísérte a Bayern, a hét elején és az elutazásuk előtt is az Allianz Arénában a klub költségén megcsináltatta mindenkinek a koronavírus tesztet. És az ünneplés közepette a győzelmi pólók többsége is ezeknél a drukkereknél landolt, de Gnabryét egy olyan néző kapta meg, aki a magyaroknak fenntartott szektorban ült. Nem messze a Spanyolországból érkezettektől. Utóbbiak adták az igazi hangulatot a 120 perc során, de nyilván a negyedéig megtöltött stadionban nem lehetett olyan az atmoszféra, mint teltház esetén.

A BAyern München Budapesten ünnepli a Szuperkupa-győzelmet Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Így is, aki látta ezt a találkozót a helyszínen, az örök életre szóló emlékeket szerzett.

A Szuperkupa-diadallal a Bayern elmondhatja, hogy 2020-ban 27 tétmérkőzéséből 26-et megnyert.

Zsinórban ez volt a 22. győzelme. Mert ugyan a 90 perc után a találkozó döntetlenre állt, de az UEFA például 4-2-es Real-győzelemként tartja számon azt a 2017-es BL-negyeddöntőt, ahol a 90 perc után a Bayern nyert 2-1-re, és a hosszabbításban fordított a madridi csapat. Ez persze csak játék a számokkal, a statisztikusok terepe, ami viszont tény, hogy a Bayern München 2020-ban a Bundesliga, a Német Kupa és a Bajnokok Ligája után az európai Szuperkupát is megnyerte. És idén még harcba száll a német Szuperkupáért és a klubvilágbajnoki címért is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!