Szégyenről, kilátástalanságról és visszalépésről írnak a MU és a Pool veresége után

fbl Horizontal
Manchester United's English defender Harry Maguire reacts after conceeding their fifth goal during the English Premier League football match between Manchester United and Tottenham Hotspur at Old Trafford in Manchester, north west England, on October 4, 2020. (Photo by CARL RECINE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Manchester United és a Liverpool vasárnapi történelmi veresége után a vesztes edzők felemelt kézzel vállalják a felelősséget, míg a győztesek érthető módon örülnek, különösen José Mourinho. Az angol lapok nem fukarkodnak a negatív jelzőkkel, annál inkább a játékosok osztályzataival. 

A Premier League 4. fordulójában nagy valószínűséggel történelmi események tanúi lehettünk, hiszen aligha volt már péda olyanra, hogy a bajnok Liverpool és a Manchester United alig néhány óra különbséggel szenvedjen ötgólos vereséget. Az angol lapok nem szívbajosak, ha a nagy csapatok rossz teljesítményét kell elemezni, ahogy a két sztáregyüttes vezetőedzje sem spórolt a kritikával, legyen szó a csapatukról, vagy éppen a saját szerepükről a vereségeknek.

A Liverpool 1963 áprilisa óta először kapott hét gólt az élvonalban, akkor a Tottenhamtől szenvedett ugyancsak 7-2-es vereséget.

Hét gólt kapott a bajnok, 57 éve nem verték meg így a Liverpoolt

Az angol labdarúgó-bajnokság 4. fordulójában a mindeddig százszázalékos Aston Villa 7-2-re legyőzte a bajnoki címvédő Liverpool csapatát a birminghami Villa Parkban. A birminghami csapat már a negyedik percben megszerezte a vezetést a liverpooli beugró kapus, Adrián hibájából. A 33 éves spanyol kapus tavaly nyáron igazolt a Liverpool csapatához, azóta 21 meccsen öt olyan gólt kapott, ami az ő hibájából született.

"Először is gratulálok az Aston Villának, nagyszerűen futballozott és igazán rászolgált a három pontra, még ilyen eredménnyel is megérdemelte a sikert" – idézte a tavaly Bajnokok Ligája-győztes csapat német vezetőedzőjét a klub honlapja.

Az első kapott gól nyilvánvalóan Adrian hibája volt, de még ennél is rosszabb volt, ahogyan reagáltunk rá. Természetesen, ezt követően kockáztatunk kellett és sikeresen le is tudtunk támadni, azonban minden egyes elveszített labda után az ellenfél veszélyes helyzeteket alakított ki" – tette hozzá a tréner, aki szerint a mérkőzés egyetlen pozitívuma az volt, hogy senki sem sérült meg.

Jürgen Klub megjegyezte, amellett, hogy együttese rengeteg hibával futballozott, még szerencséje sem volt, hiszen az ellenfél három gólja is megpattanó lövésből született.

Kloppnak leginkább kapusposzton lehet problémája, ugyanis Adrian sokadszor hibázott, amikor a sérült Allison Beckert kellett helyettesítenie. A brazil válogatott kapus pedig még az Everton elleni városi rangadót is biztosan kihagyja, erre a következő fordulóban, a válogatott szünet után, október 17-én kerül sor.

Adrián profi lévén igyekezett gyorsan túllépni a történteken: "El kell felejtenünk ezt a napot, és erősebben fogunk visszatérni" – írta ki a közösségi oldalára.

A Liverpool Echo című lap "szégyen"-nak nevezi a történteket, amely során Klopp csapata egy "horror show" főszereplőjeként mutatkozott be.

"Mintha öt évet visszamentünk volna az időben, olyan volt a Liverpool: lyukas védelem, a koncentráció teljes hiánya, és rendszerszintű hibáka hétről-hétre" – írja az Echo, amelyik az osztályzatok során nem kímélte a csapat védelmét.

Adrián mellett Joe Gomez is csak 3-as osztályztatot kapott a 10-ből, míg Alexander-Arnod 4-est, Virgil Van Dijk pedig 5-öst.

A középpályásn Fabinho és Wijnaldum munkája is csak 4-est ért, a brazil helyére beálló Milner pedig ugyan 5-öst kapott, de azzal a megjegyzéssel, sok változást nem hozott. A védelemhez képest kész felüdülés a támadósorra nézni: a két gólt szerző Mohamed Szalah 7-ese, illetve Andy Robertson, valamint csereként pályára lépő Takumi Minamino és Curtis Jones 6-osa messze kiemelkedik a sok rossz teljesítmény közül.

Mo Szalah (11) volt az egyetlen, aki ki tudott emelkedni a liverpooli szürkeségből Forrás: AFP/Rui Vieira

A Telegraph cikke szerint az Aston Villa győzelmének egyetlen hibája az volt, hogy a birminghami csapat szurkolói nem láthatták a helyszínen a történelmi meccset, amelyik kétségkívül a legszégyenteljesebb és legcsalódáskeltőbb volt Klopp liverpooli munkája során.

– lelkendezett a Villa szakvezetője, Dean Smith.

A másik PL-sztárcsapat, a bajnoki címek tekintetében rekorder Manchester United sem járt jobban vasárnap, ők hazai pályán kaptak ki 6-1-re a Tottenham Hotspurtől. A két éve még a MU-t, ma már a londoniakat irányító José Mourinho szerint pedig még örüljenek, hogy ennyivel megúszták.

Történelmi verést kapott a Manchester United Mourinho csapatától - videó

Az angol labdarúgó-bajnokság 4. fordulójának a rangadóján a több mint egy órát emberhátrányban játszó Manchester United 6-1-re kikapott a José Mourinho vezette Tottenham Hotspurtől az Old Traffordon. Az Ole Gunnar Solskjaer vezette manchesteriek - akik egy héttel később kezdték a szezont - két mérkőzés után három ponttal és negatív gólkülönbséggel álltak, ráadásul múlt szombaton a Brightont is csak az utolsó pillanatokban, Bruno Fernandes büntetőjével tudták legyőzni.

"Képzeljék el, ha olyan edzőjük lenne, aki a támadásra helyezi a hangsúlyt... Most egy védekezésre koncentráló edzővel rúgtak hat gólt, tehát egy más felfogású trénerrel 10, 11, vagy 12 gólt szereztek volna" – mondta az 57 éves szakember.

"Sokkal inkább hittünk a saját erősségeinkben és taktikai tervünkben, mint a United gyengeségeiben, mert azt gondolom, hogy ebből nem sok van nekik" – értékelt a meccs után Mourinho, akinek csapata az első négy Premier League-mérkőzésen 12 gólt szerzett, ezzel egyelőre a legeredményesebb a ligában, holtversenyben az Evertonnal és a Leicester Cityvel.

A Guardian tudósítása szerint a Spurs gyakorlatilag "megsemmisítette a reménytelen Unitedet", amelyik a cikk szerint leginkább egy hétvégi hobbicsapatra hasonlított.

A Tottenham múlt csütörtökön is kiszolgálta a televízió előtt szurkolókat, akkor az Európa-liga csoportkörébe jutásért rendezett találkozón 7-2-re verte az izraeli Maccabi Haifát.

Ébresztőnek kell lennie ennek a vereségnek, mert a közelében sem vagyunk annak, ami elfogadható. Felteszem a kezem, hiszen én állítottam össze a csapatot, és mi együtt nem voltunk jók, méltók a Manchester Unitedhez" – fogalmazott saját magát sem kímélve Ole Gunnar Solskjaer, a MU vezetőedzője.

Marcus Rashford, a csapat válogatott csatára minden egyes MU-szurkolótól bocsánatot kért, "sokkal jobbat érdemeltek ennél" – írta.

Harry Maguire nem úgy játszott, mint egy 80 millió fontos védő Forrás: AFP/Carl Recine

Eközben a Manchester Evening News című lap a klub átigazolás-politikájában látja az újabb nagy pofon okát: amikor kellene költeni, akkor igyekeznek a legkisebb ráfordítással megúszni, miközben fölösleges játékosokra szórnak ki font tízmilliókat. Ez most különösen a középső védők – Harry Maguire, Eric Bailly, Luke Shaw gyatra teljesítményében köszön vissza.

Ha a Liverpool Echo szigorú volt az osztályzatokkal, a manchesteri lap egyenesen brutális. A hat gólt kapó David De Gea 4-es osztályzata a legmagasabb a kezdőcsapatból! A védelemben Wan-Bissaka és Bailly 2-est,

Maguire 1-est Shaw pedig egyenesen 0-s osztályzatot érdemelt.

A középpályán Bruno Fernandes volt a legjobb a maga 3-asával, Nemanja Matic 2-est, míg Paul Pogba, akit "rendre ledózerolt a honfitársa, Ndombele" 1-est kapott a laptól. A támadósorban Rashford és Mason Greenwood 3-ast, míg Anthony Martial 2-est kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!