A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szoboszlaiék a Bajnokok Ligája egyik halálcsoportjában

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe reacts as Manchester City players celebrate after winning the UEFA Champions League first leg semi-final football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Manchester City at the Parc des Princes stadium in Paris on April 28, 2021. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA csütörtök este sorsolta ki a Bajnokok Ligája 2021-2022-es csoportkörét. Az Isztambulban megtartott eseményen az előző idény legjobbjait is díjazták.

A Bajnokok Ligája főtáblájára ezúttal is 32 csapat jutott, négy kalapba osztották a sorsolás előtt a résztvevőket. Az első kalapba a címvédő, az Európa-liga győztese és a hat legerősebb bajnokság győztese került, ezért is lehetett az az érzésünk, hogy talán a második kalapban erősebb csapatok is lehetnek, mint mondjuk az elsőben.

Az érintett csapatok:

Az első kalapban volt a Chelsea (angol), a Villarreal (spanyol), az Atlético Madrid (spanyol), a Manchester City (angol), a Bayern München (német), az Internazionale (olasz), a Lille (francia) és a Sporting. A második kalapba került a Real Madrid (spanyol), a Barcelona (spanyol), a Juventus (olasz), a Manchester United (angol), a Paris Saint-Germain (francia), a Liverpool (angol), a Sevilla (spanyol) és a Borussia Dortmund (német).

A harmadik kalapba került a Porto (portugál), az Ajax (holland), a Sahtar Donyeck (ukrán), a Lipcse (német), a Salzburg (osztrák), a Benfica (portugál), az Atalanta (olasz) és a Zenit. A negyedik kalapba került a Besiktas (török), a Dinamo Kijev (ukrán), a Club Brugge (belga), a Ferencvárost kiejtő Young Boys (svájci), az AC Milan (olasz), a Malmö (svéd), a Wolfsburg és az újonc Sheriff Tiraspol (moldovai).

A tavalyi 8-2 után újra a Bayern vár a Barcelonára Forrás: AFP/Manu Fernandez

Akiket csak a sorsolás érdekelne, máris mutatjuk, hogy alakultak a csoportok.

A sorsolásban a szokásos résztvevő, azaz Giorgio Marchetti mellett ezúttal a Chelsea két korábbi klasszisa, Michael Essien és Braniszlav Ivanovics segédkezett. Először az első, legvégül pedig a negyedik kalap csapatait sorolták csoportokba. Ezt követően így alakultak a négyesek:

A csoport: Manchester City, Paris Saint-Germain, Lipcse, Club Brugge

B csoport: Atlético Madrid, Liverpool, Porto, AC Milan

C csoport: Sporting Lisszabon, Borussia Dortmund, Ajax, Besiktas

D csoport: Internazionale, Real Madrid, Sahtar Donyeck, Sheriff Tiraspol

E csoport: Bayern München, Barcelona, Benfica, Dinamo Kijev

F csoport: Villarreal, Manchester United, Atalanta, Young Boys

G csoport: Lille, Sevilla, Salzburg, Wolfsburg

H csoport: Chelsea, Juventus, Zenit, Malmö

A tavaszi elődöntő után újra összefut a City és a PSG Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A gálán díjazták az előző szezon legjobbjait is, elsőként Simon Kjaer, a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és a dán együttes orvosi csapata, valamint az azt a mérkőzést biztosító egészségügyi szakemberek kapták meg az UEFA elnöki-díját, miután a nyári Európa-bajnokságon megmentették Christian Eriksen életét, amikor a dán focistának megállt a szíve a finnek elleni csoportmeccsen.

Ezt követően a legjobb kapusokat díjazták, Edouard Mendy lett a befutó, ugyanis a Chelsea kapusa 12 alkalommal védett a Bajnokok Ligájában, kilenc meccsen gólt sem kapott, nem utolsósorban pedig a trófeát is elhódította végül a csapatával. A hölgyeknél a Barcelona kapusa, Sandra Panos kapta ugyanezt az elismerést.

A legjobb védő kategóriában a férfiaknál a Manchester City portugál játékosa, Rúben Dias nyert, a hölgyeknél a Paris Saint-Germain focistája, Irene Paredes vihette haza az UEFA díját.

A Bajnokok Ligája legjobb középpályásának a Chelsea motorját, N'Golo Kantét választották, a hölgyeknél a Barcelona középpályása, Alexia Putellas kapta a díjat.

A BL-szezon legjobb csatára a Borussia Dortmund üdvöskéje, a norvég Erling Haaland lett, a hölgyeknél a barcelonai Jennifer Hermoso kapta a díjat.

Az UEFA szerint a női BL-idény legjobb edzője a Barcelona mestere, Lluís Cortés lett, míg a férfiaknál a Chelsea-vel Bajnokok Ligája-győztes Thomas Tuchel kapta a díjat.

Végül az UEFA Év játékosa díjat a Chelsea olasz középpályása, a BL-győztes és Európa-bajnok Jorginho nyerte, Kevin De Bruynét és N'Golo Kantét előzte meg.

A nőknél a Barcelona játékosa, Alexia Putellas kapta a díjat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!