A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Ferencváros Loncar, Uzuni két és Marin góljaival 4-0-ra nyert Kisvárdán az NB I nagy rangadóján, és ezzel újra átvette a vezetést az NB I-ben. A rendkívül feszült hangulatú meccsen a videobíró elvette a kisvárdaiak egyetlen gólját, és szintén a videobíró közreműködése kellett ahhoz, hogy a játékvezető kiállítsa a hazaiak játékosát, Leonit. Mindenesetre, ahogy Hajdú B. István, az M4 kommentátora pontosan fogalmazott a meccs végén: a Fradi megmutatta, ki az úr a házban. Lantos Gábor kisvárdai tudósítása.

Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja,

eljön majd az az idő, amikor a forduló előtt listavezető Kisvárda fogadja az Európa-liga-főtáblás és bajnoki címvédő Ferencvárost, minden bizonnyal kinevetik az illetőt.

2021. november 7-én viszont ez a helyzet állt elő, nem véletlen, hogy a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte a Fradi szabolcsi vendégjátékát.

Meg persze ennek más oka is volt. Az, hogy a Ferencváros az utóbbi hetekben nem úgy szerepel (sem itthon, sem a nemzetközi kupában), ahogyan azt megszokhatták a szurkolók. Mást ne mondjunk, hazai pályán, vagyis az Üllői úti stadionban már 8 pontot vesztett a Fradi - nyert ott a Zalaegerszeg és még az első fordulóban nyáron a Kisvárda is.

A Várda Fradi elleni budapesti győzelme is különös pikantériát adott ennek a meccsnek.

Élőkép a meccs előtt Kisvárdán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kisvárda a bajnokság első teljes körét az első helyen zárta, azaz 11 forduló után ez a csapat állt a tabella élén. Ilyen még sosem volt, amióta az MLSZ bevezette a 12 csapatos NB I-et. (Az, hogy közben a nagymúltú Újpest meg az utolsó, végképp a képtelenségnek tűnő kategóriába tartozott, de ennek most nem volt köze a várdai meccshez.)

Az viszont igen, hogy amikor a helyi műsorközlő felolvasta a vendégcsapat összeállítását és ahhoz a mondathoz ért, hogy "vezetőedző: Peter Stöger", akkor a vendégcsapat, vagyis a Fradi-szurkolók szolid pfújolásba kezdtek.

Az, hogy Stöger ez idő tájt nem a legnépszerűbb ember a Fradi-drukkerek körében, már korábban kiderült, hiszen az MTK elleni 0-0-ra végződött hazai bajnokin és a Celtic ellen az Üllői úton 3-2-re elvesztett Európa-liga-meccsen is elbúcsúztatták az edzőt. Ugyanakkor azt ők is tudják, hogy

a mester leváltásáról nem a nézők, hanem a klubvezetés dönt majd - ha egyáltalán erre sor kerül.

Nem volt véletlen az sem, hogy Kubatov Gábor Fradi-elnök ezen a héten nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Mondandójának a lényege az volt, hogy a csapat nem engedhet meg magának egy elhamarkodott edzőváltást akkor, amikor a vesztett pontokat nézve még mindig első a Fradi. Ebben mondjuk teljesen igaza volt.

A két csapat köszönti a közönséget Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kezdés előtt a B-oldali lelátón kedves élőképpel ünnepelték a kisvárdai sportegyesület 110. születésnapját,

miközben a hangszórókból bömböltetett dal a múlt század hetvenes éveibe repített vissza bennünket.

Mire a meccs elindult, teljesen megtelt a kisvárdai miniaréna, ami nagyjából 3250 nézőt jelentett.

Ami a Fradit illeti: Peter Stöger alaposan belenyúlt a csapat összeállításába. Csak néhány név azok közül, akik a kispadon kezdték a várdai meccset.

Boli, Laidouni, Mak, Tokmac, Somalia, Zubkov.

Ezek után persze az is érdekes volt, hogyan állt fel erre a meccsre a Ferencváros:

Dibusz - Wingo, Kovacevic, S. Mmaee, Cabraja - Besic, Loncar - Zachariassen, Uzuni, Marin - R. Mmaee

A Kisvárda pedig Dombó - Hej, Prenga, Cirkovic, Leoni - Melnyik, Karabelov - Navratil, Ötvös, Camaj - Mesanovic összeállításban kezdett.

Dibusz Dénes, a Fradi kapusa öleli magához a labdát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kisvárda letámadással és hatalmas elánnal kezdte meg a meccset. Ez azonban nem felétlenül jelentette azt, hogy a Fradinak be kellett rezelnie ettől, mert az átütő erő nagyon hiányzott a hazai csapat játékából.

Azt ők is tudták, hogy fejetlenül nem lehet nekirontani a zöld-fehéreknek.

A 11. perc hozta meg az első nagy várdai helyzetet: ekkor Camaj 17 méterről nagy lövést engedett el, de a Fradi kapusa óriási védéssel ütötte ki a bal alsó sarok felé tartó labdát.

Az első negyedóra végére egy óvatos, inkább kiváró Fradit és egy óriási elánnal küzdő Kisvárdát láthattunk.

Aztán a 18. percre megjött az első FTC-ziccer is:

Marin emelte fel a labdát Zachariassen elé, aki jobbal kapásból lőtt, de a várdai kapus, Dombó elvetődve védett. A kapus kezéről középre jött ki a labda, erre Loncar érkezett, aki ballal lőtt mellé, pedig ez hatalmas ziccer volt.

A Fradi-közönség monoton és bágyadt éneklése egészen biztosan nem sarkallta nagyobb erőbedobásra a játékosokat, ellenben altatódalnak tökéletesen megfelelt. Viszont, hogy teljesen mégse aludt el a zöld-fehér csapat, arra a 28. perc volt a bizonyság:

Wingo jobb oldali beadását Cabraja ballal a kapura lőtte, majd ebbe a lövésbe ért bele Loncar, aki jobbal a bal felsőbe lőtte a labdát.

Dombó kapus tehetetlen volt már, így a Fradi megszerezte a vezetést.

A Fradi a vezető gólt ünnepli Kisvárdán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gól megnyugtatta a vendégcsapatot, amely innentől kezdve jobban játszott, mint a Várda. Éppen ezért volt váratlan, hogy a 36. percben gólt lőtt a hazai csapat, amelyet aztán a videobíró elvett a Kisvárdától.

Na, a közönségnek több sem kellett: zúgott a mocskos csalók! Pedig a VAR ezúttal jól döntött.

Leoni ballábas szabadrúgása ívelődött át a túlsó oldalra, ott Prenga a hosszúba fejelt, de percekkel a gól megszületése után kiderült, hogy les volt. A váradaiak elkeseredetten vették tudomásul a döntést, de nem volt mit tenniük. Az mindenesetre továbbra sem tesz jót a játéknak, hogy egy ilyen videós ítéletre hosszú perceket kell várni.

A meg nem adott kisvárdai gól pillanata Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő utolsó percében újra elszabadultak az indulatok, amikor a kisvárdai Mesanovic a 16-os vonalánál látványosat esett, de a bíró sem szabadrúgást, sem mást nem ítélt. Ez a közönséget újra a végtelenségig felhergelte. Az első félidő hátralévő perceiben már nem történt semmi érdemleges, ezért a szünetben a Fradi 1-0-s vezetésével mentek pihenni a csapatok.

A helyi diszkós a szünetben betett egy 21. századi nótát is, majd jött újra a Várda csodálatos indulója. Meg egy óriási hazai lövés rögtön a második félidő első percében. Camaj 22 méteres lövését védte ki Dibusz Dénes.

De a hazai csapat tűzijátéka ezzel még nem ért véget.

A 49. percben Hej passzát Mesenovic lőtte a Fradi kapuja mellé. Ez is lehetőség volt a javából. A 49. percben Melnik 22 méteres lövését szedte ki a bombaformában lévő Fradi-kapus. A negyedik hatalmas hazai helyzet az 51. percben következett: Camaj újabb lövését védte ki Dibusz. Egészen elképesztő volt, ahogy a vendégcsapat kapusa tartotta a Fradi előnyét.

A második félidő elején Dibusz Dénes nagyon sokat tett azért, hogy ne egyenlítsen ki a Kisvárda Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 55. percben megint a videobíró percei következtek. A kisvárdai Leoni lerúgta Wingót. Elsőre sárga lapot adott a bíró, de a VAR-szobából a fülére szóltak, hogy nézze meg az esetet.

Hosszas nézelődés után Farkas Ádám piros lapot adott Leoninak.

A közönség ekkor végképp elveszítette a türelmét és dühükben a pálya felé dobálták a meccs előtt látott élőkép elemeit.

Kellett néhány perc, amíg megnyugodtak a kedélyek, de a Kisvárda ekkor már nagyon nehéz helyzetbe került, hiszen gól és emberhátrányban focizott. Aztán a 69. percben minden eldőlt, mert Uzuni révén növelte előnyét a Ferencváros. Vécsei laposan Zachariassen elé passzolt, aki a 16-os vonala előtt sarokkal tette tovább a labdát.

Éppen Uzuni elé, aki a bal alsóba lőtte a Fradi második gólját.

Ezzel minden eldőlt, de még nem volt vége a Fradi-fiesztának, mert a 74. percben R. Mmaee visszapasszolt labdáját Marin hat méterről remekül emelte át Dombó fölött jobbal a jobb sarokba. 0–3.

Ezzel végképp minden eldőlt, mert az emberhátrányban játszó Várda innen képtelen volt már felállni.

A hazai nézők körében az okozott nagy felháborodást, hogy a lecserélt Wingo túl lassan kocogott, vagy inkább sétált le a pályáról. A heves füttyszó nem zavarta meg Wingót, aki vigyorogva hagyta el a játékteret.

Megérdemelten nyert a Ferencváros Fotó: Csudai Sándor - Origo

A meccs utolsó perceiben még Mmaee helyzetét védte Dombó, majd a hosszabbítás első percében Uzuni lőtte be a negyedik gólt. Sarokkal vette át Zubkov beadása után a labdát, majd a kapuba bombázott.

A Ferencváros teljesen megérdemelten nyerte meg a rangadót, s ezzel ismét átvette a vezetést a bajnoki tabellán.

27GólStjepan Loncar
29Sárga lapYanis Karabelyov
42Sárga lapMuhamed Besic
46Sárga lapHenry Wingo
53Sárga lapMatheus
56Piros lapMatheus
70GólMyrto Uzuni
74GólMarko Marin
90GólMyrto Uzuni
Összeállítások
4-3-3
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!