Az utolsó pillanatban bukta el a csoportelsőséget a címvédő Chelsea

fbl Horizontal
Zenit St. Petersburg's Russian midfielder Magomed Ozdoev celebrates with teammates after scoring their third goal during the UEFA Champions League group H football match between Zenit St. Petersburg and Chelsea at the Gazprom Arena stadium in Saint Petersburg on December 8, 2021. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Chelsea fordulatos mérkőzésen 3-3-as döntetlent játszott Szentpéterváron a Zenit csapatával a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, így Thomas Tuchel csapata nem tudta megszerezni a csoport első helyét. A kvartett másik mérkőzésén a Juventus hazai pályán aratott magabiztos győzelmet, és a Chelsea botlását kihasználva a négyes első helyén jutott tovább a legjobb 16 közé.

A H csoportban a címvédő Chelsea a már biztosan harmadik Zenit otthonában lépett pályára szerda kora este.

A londoniak cseppet sem vették félvállról a mérkőzést, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már 1 perc 23 másodperc elteltével megszerezték a vezetést Timo Werner góljával.

A német csatár ezzel a Chelsea valaha volt leggyorsabb gólszerzője lett a BL-ben. Werner, aki mindössze a negyedik találatát jegyezte az idei szezonban, JohnTerry rekodját adta át a múltnak, aki
2014-ben 1 perc 26 másodperc alatt talált be az FC Schalke kapujába.

Timo Werner találatával villámgyorsan megszerezte a vezetést a címvédő Forrás: AFP/Olga Maltseva

A lendületes kezdés után Thomas Tuchel csapata kissé visszavett az iramból, a Zenit pedig átvette az irányítást és a félidő hajrájában egyenlített. Douglas Santos beadását Claudinho teljesen szabadon fejelhette kapura, Kepa tehetetlen volt. Ráadásul a vérszemet kapott orosz csapat három perccel később fordított a leshatárról kiugró Azmoun góljával.

  • Ali Daei és Mahdi Taremi után Sardar Azmoun mindössze a harmadik iráni játékos, aki gólt tudott szerezni a BL-ben a Chelsea ellen.

A BL-címvédője a félidő végére teljesen szétesett és akár újabb gólt is kaphatott volna a szünetig, ám Kepa bravúros védéssel meccsben tartotta csapatát.

Sardar Azmoun a Juventus után a Chelsea-nek is gólt lőtt Forrás: AFP/Olga Maltseva

A második félidőt sokkal élesebben kezdte a címvédő, a 62. percben pedig megérdemelten egyenlített. Egy villámgyors akció végén Werner hozta százszázalékos helyzetbe Romelu Lukakut, aki közelről az üresen maradt kapuba passzolt.

A belga csatárnak különösen jól megy az orosz csapatok ellen, ugyanis a negyedik mérkőzésén már az ötödik gólját szerezte.

Ezt követően teljesen váratlanul ismét a Zenit vette át az irányítást, azonban az utolsó percekben ismét a Chelsea szerzett újabb gólt Werner révén.

A hátralévő időben sem adta fel a Zenit, és a 94. percben Aleksandr Erokhin bombagóljával egy pontot otthon tartott a címvédő ellen. Így Thomas Tuchel csapata nem tudta megszerezni a csopor első helyét.

2GólTimo Werner
37Sárga lapCallum Hudson-Odoi
38GólClaudinho
41GólSardar Azmoun
60Sárga lapDejan Lovren
62GólRomelu Lukaku
85GólTimo Werner
94GólMagomed Ozdoev
Összeállítások
4-1-4-1
3-4-2-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A csoport másik meccsén a Malmö és a Juventus közös múltja nem sok jót sejtetett a svéd csapat esélyeit illetően, ugyanis az eddigi három meccset egyaránt a torinóiak nyerték, 7–0-s összesített gólkülönbséggel.

A Juventus a várakozásoknak megfelelően óriási fölényben futballozott, a nyomás pedig a 18. percben góllá érett. Federico Bernardeschi pazarul tekert a kapu elé, a középen érkező Moise Kean pedig két védő között fejelt közvetlen közelről a kapuba.

Moise Kean 21 évesen és 283 naposan a Juventus második legfiatalabb olasz gólszerzője lett a Bajnokok Ligájában. A rekordot Alessandro Del Piero tartja.

Moise Kean szerezte meg a vezetést a Juventusnak Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Malmö nem igazán tudta megnehezíteni a Juventus dolgát a folytatásban sem, a svéd együttesnek kaput eltaláló lövése sem volt az első félidőben.

A fordulás után is a hazaiak akarata érvényesült, azonban Ismael Diawara védései tartották az állást, különösen a második félidő derekánál Kean helyzeténél mutatott be nagy bravúrt a kapus.

A hátralévő időben sem változott az állás, bár nem lehet azt mondani, hogy az olaszok ne próbáltak volna meg további gólokat szerezni. Ez azonban nem sikerült, így a vártnál talán nehezebben, de esélyeshez méltón győzelemmel zárta a csoportkört a Juve, amely ráadásul a Chelsea botlását kihasználva csoportelsőként jutott tovább a legjobb 16 közé.

18GólMoise Kean
49Sárga lapAntonio-Mirko Colak
68Sárga lapBonke Innocent
80Sárga lapSergio Pena
90Sárga lapAdrien Rabiot
Összeállítások
4-2-3-1
5-4-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
H csoport:
Juventus (olasz)-Malmö (svéd) 1-0 (1-0)
gól: Kean (18.)

Zenit (orosz)-Chelsea (angol) 3-3 (2-1)
gól: Claudinho (38.), Azmoun (41.), Ozdoev (94.), ill. Werner (2., 88.), Lukaku (62.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

Mindent egy helyen az Eb-ről