A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Legyőzte a rák a Real Madridot kiütő csodakapust

DOMINIQUE 30 25 1986 GOALKEEPER Square Horizontal WORLD CUP MATCH FOOTBALL JOY
Spanish forward Emilio Butragueno (C) celebrates after scoring a goal past Danish goalkeeper Lars Hogh (R) during the World Cup second round soccer match between Denmark and Spain 18 June 1986 in Queretaro. Butragueno scored four goals as Denmark beat Spain 5-1. AFP PHOTO/JOEL ROBINE (Photo by JOEL ROBINE / AFP)
Vágólapra másolva!
A dán labdarúgó-válogatott és az OB Odense egykori kapusa, Lars Høgh szerdán este, 62 éves korában súlyos betegség után halt meg.

Lars Høgh volt az a kapus, aki az 1986-os mexikói világbajnokságon a skandináv együttes kapujában állt, amikor a spanyolok a négy gólt szerző Butrageno vezetésével 5-1-re győztek. Ám Lars Høgh életében volt egy ennél sokkal felemelőbb pillanat:

az UEFA Kupa 1994-95-ös szezonjában az ő vezetésével az Odense kiütötte a sorozatból a Real Madridot.

Lars Høgh 817 meccsen védett az Odense csapatában - ezt a rekordot szinte biztos, hogy senki sem fogja tudni megdönteni. 1977-ben, 1982-ben és 1989-ben is bajnoki címet nyert. A dán városban azt mondták róla: könnyebb megtalálni egy bükkfát a Szaharában, mint azt az embert, aki rosszat tud mondani Lars Høghról. A dán válogatott kapusedzőjeként is dolgozott, amikor 2018-ban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála.

- mondta nyíltan a dán sportember.

Emilio Butragueno gólöröme az 1986-os mexikói vb Dánia-Spanyolország mérkőzésén. A kapuban a szerdán 62 éves korában meghalt Lars Høgh Forrás: AFP/Joel Robine

A rákkal három és fél évig küzdött. Több kemoterápiás kezelést kapott, mint bárki más, aki ezzel a kórral küzd. Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, sikerül legyőznie a gyilkos kórt. Aztán idén november elején az orvosok azt mondták, hogy Lars Høgh szervezete nem bírja a további kezeléseket.

- mondta novemberben az akkor már nagyon beteg kapus.

Lars Høghot egész Dánia és a futballvilág is gyászolja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!