A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vascsöves támadók, gyáva és hiperkegyetlen rendőrök - így fulladt káoszba a BL-döntő

Horizontal
Liverpool fans stand outside unable to get in in time leading to the match being delayed prior to the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on May 28, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mail on Sunday című brit lap közzétette a május 25-i botrányos Bajnokok Ligája-döntővel kapcsolatos tényfeltáró vizsgálata eredményeit, amelyek megdöbbentő részleteket hozott napvilágra.

Mint emlékezetes a Liverpool és a Real Madrid a párizsi Stade de France-ban sorra kerülő mérkőzése 36 perces késéssel kezdődött, a közösségi oldalakat pedig pillanatok alatt elárasztották a francia nemzeti stadion körül kialakult botrányos állapotokat bemutató képek és videók.

Miközben a találkozó után a francia rendőrség és a belügyminisztérium is igyekezett a szurkolókra - különösen az angolokra - hárítani a felelősséget, addig már korán világossá vált, hogy közel sem erről van szó. A Mail on Sunday nyomozása az alábbiakat állapította meg.

  • Mindkét csapat drukkereit már a találkozó előtt számos attrocitás érte, helyi fiatalokból álló bandák többször is rájuk támadtak, nem egyszer vascsövekkel felfegyverkezve, ami ellen a rendőrség nem lépett fel, hiába voltak jelen óriási létszámban az utcákon.
  • Pocsék volt a szervezés. A Stade de France Saint-Denis metróállomásra érkező mintegy 37 ezer angol drukkert felkészületlen, képzetlen, angolul nem beszélő önkéntesek fogadták, és miután semmilyen útbaigazítást nem kaptak, szinte mindannyian a X. kapu felé indultak meg. Ahol aztán értelemszerűen percek alatt óriási tömeg gyűlt össze.
    Liverpool-drukkerek beengedésre várva a Stade de France egyik kapuja előtt Forrás: AFP/Thomas Coex
  • Összeomlott a jegyek vonalkódját leolvasó informatikai rendszer, ezért nem tudtak nagyon sokan az érvényes belépőjükkel sem bejutni.
  • A rendőrség taktikája, miszerint kordonokkal kisebb csoportokra bontják a tömeget, angol szakértők szerint csak arra jó, hogy "csapdába" kerüljenek az emberek, ami nagyon könnyen vezethetett volna tragédiához.
  • A rendőrség miközben az utcákon nem tett semmit az erőszak megakadályozásáért, a stadionnál helyenként indokolatlanul brutálisan lépett fel - válogatás nélkül gumibotozva, és könnygázzal lefújva férfiakat, nőket és gyerekeket.
  • Valóban voltak, akik érvényes jegy nélkül próbáltak bejutni a stadionban, de az UEFA és a francia hatóságok korábbi állításaival ellentétben, nem tízezre nagyságrendben, hanem a jelenleg hivatalosan elfogadott szám szerint "csupán" 2800 ilyen drukkert tartanak nyilván.

A Mail on Sunday konkluzíója, és a párizsi történéseket átélt szurkolókkal készült interjúk alapján

a nagyobb tragédiát éppen a liverpooli szurkolók túnyomó többségének higgadtsága és lélekjelenléte akadályozta meg.

A klub ugyanis elszenvedője volt Európa egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófájának, amikor 1989. április 15-én a Nottingham Forest elleni FA-kupa elődöntőben az ugyancsak botrányos rendezés és rendőri munka nyomán 97 Liverpool-szurkoló vesztette éltetét a sheffieldi Hillsborough-stadionban - azaz sokak emlékeiben élénken élt, hogy mi történt aznap, mi az, ami nem ismétlődhet meg soha többé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!