A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hajtóvadászat vár a sorozatban ötödik bajnoki címére törő Fradira

A Ferencváros sorozatban az ötödik aranyérmére hajt az NB I-ben
Vágólapra másolva!
Pénteken a Budapest Honvéd-ZTE mérkőzéssel kezdődik el a labdarúgó NB I 2022–2023-as idénye. Óriási harc várható a dobogóért, de az aranyéremre továbbra is a Ferencváros a legesélyesebb. Az élvonalból az előző idény végén az MTK és a Gyirmót esett ki az NB II-be, így ott is erős lesz a mezőny, és hatalmas csata várható az első osztályba való feljutásért a 2022/2023-as szezonban. Az Origo beharangózója a hétvégén induló bajnoki rajt előtt.

Meg lehet-e állítani a Fradit?

A 2022-23-as bajnokság legnagyobb esélyese továbbra is a Ferencváros csapata, amely sorozatban az ötödik bajnoki aranyérmére hajt.

A Fradi hetek óta játssza a selejtezőket a Bajnokok Ligájában és most vasárnap nem halasztotta el a Puskás Akadémia elleni hazai találkozóját, pedig a jövő hét szerdán Bakuban játszik az azeri bajnok ellen.

A Ferencváros sorozatban az ötödik aranyérmére hajt az NB I-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sztanyiszlav Csercseszov vezette szakmai stáb úgy gondolhatta, hogy a sorozatterhelés semmiképpen sem árthat az amúgy bő kerettel rendelkező csapatnak, ráadásul, ha kiütik a BL-ből az azeri bajnokot, a playoff előtt fontosabb lesz elérni egy meccs elhalasztását, mint most.

A Fradi számára tehát nagy rangadóval indul az NB I küzdelemsorozata, hiszen éppen a tavalyi bajnokság harmadik helyezettje, a Puskás Akadémia ellen léphet pályára.

Szavazzon!

Megállítja-e bármelyik csapat a Ferencvárost az NB I 2022-23-as idényében?

Minden szezonnak az a legfőbb kérdése, hogy melyik csapat állíthatja meg a Fradit? Az elmúlt évben erre sem az Újpestnek, sem a Debrecennek, sem a Honvédnak nem volt esélye. Miért ezeket a csapatokat soroltuk fel?

Mert a jelenlegi 12-es mezőny legnagyobb múltú együtteseiről beszélünk.

Hozzájuk csatlakozik idén a Vasas, amely szintén patinás csapat, de amely 2018 óta várt a feljutásra. Most is azt kell írnunk, hogy óriási meglepetés lenne, ha nem a Fradi nyerné meg a bajnokságot, de azt is le kell írnunk, hogy jót tenne a magyar NB I-nek, ha ezek az egykori nagycsapatok megráznák magukat és ott loholnának az FTC nyakán.

Az Újpest-Fradi derbik az NB I legjobban várt meccsei Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt ugyanis még a IX. kerületben is elismerik, hogy nekik sem mindegy, mennyire erős ellenfelekkel szemben kell játszaniuk, miközben a Fradinak 2022 őszén is ott lesz a nemzetközi szereplés, amely a katari világbajnokság novemberi kezdése miatt még sűrűbb lesz, mint az előző években.

Az első forduló programja

péntek:
Budapest Honvéd-ZTE FC 20.00
szombat:
Kecskeméti TE-Vasas FC 17.45
Újpest FC-Mezőkövesd Zsóry FC 20.00
vasárnap:
Kisvárda Master Good-Debreceni VSC 15.45
Paksi FC-MOL Fehérvár FC 18.00
Ferencvárosi TC-Puskás Akadémia FC 20.30

A zöld-fehérek 1909 és 1913 között elért klubrekordjukat állíthatják be, amikor megszakítás nélkül ötször szerezték meg a bajnoki címet. Rajtuk kívül csak az Újpestnek - 1969 és 1975 között sorozatban hétszer - és az MTK-nak - 1917 és 1925 között sorozatban kilencszer - sikerült egymás után háromnál több aranyérmet nyernie.

Újoncok

Az előző idény egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy az NB II-ből a Vasas mellett nem a DVTK, hanem a Kecskemét jutott fel az élvonalba. A Bács megyei csapat hét év szünet után focizhat újra a legmagasabb osztályban.

Szavazzon!

Mely csapatok esélyesek a dobogóra?

2015-ben kizárták őket, azóta nem jártak az NB I közelében sem. Szabó István csapatának azért sem lesz könnyű dolga, mert az NB II-ben 25 találattal gólkirályi címet szerző Lukács Dánielt már elvesztette. A csatár a télen írt alá a Diósgyőrhöz, amely az NB II-ben ragadt.

Sokáig az is kérdés volt, hogy a Kecskemét a hazai meccseit lejátszhatja-e a Széktói stadionban,

de most úgy tűnik, sikerült megnyugtatóan pótolniuk a hiányosságokat.

Kuttor Attila, a Vasas edzője. Nem lesz könnyű dolga az élvonalban Forrás: vasasfc.hu

A Kecskemét éppen ezért rögtön az első fordulóban a másik feljutót, a Vasast fogadhatja hazai pályán, azaz újoncrangadóval indul a bajnokság. A Vasas nyolcpontos előnnyel nyerte meg a másodosztályú bajnokságot.

A klub kizárólag magyar játékosokat igazolt a nyáron.

A Vasas azért nem igazol légiósokat, mert ebben az esetben azonnal elveszítené az egyik fő támogatóját, Csányi Sándort, aki ahhoz kötötte a támogatást, hogy az angyalföldi csapatban nem focizhat egyetlen idegenlégiós sem.

Dzsudzsák az NB I legérdekesebb magyarja

Debrecenbe az a portugál Joao Janiero érkezett meg edzőnek, aki a 2021-22-es szezont a Kisvárda kispadján kezdte, de idény közben átment a Dunaszerdahely edzőjének. Akkor furcsa indokot mondott a portugál: a szabolcsi kisvárosban nem volt olyan iskola, amelyben portugál nyelven ment volna az oktatás és ezért ment el Szlovákiába. Dunaszerdahelyen nem töltött sok időt, hiszen most a Debrecen kispadján kezdi meg a szezont.

A legérdekesebb meccsek, nagy rangadók az első körben (az első 11 fordulóban)

1. forduló: FTC-Puskás Akadémia
3. forduló: FTC-MOL Fehérvár
7. forduló: Újpest-FTC
8. forduló: FTC-Kisvárda

Ennék sokkal érdekesebb volt a 108-szoros válogatott, Dzsudzsák Balázs sorsa,

akit nyugodtan nevezhetünk az NB I legérdekesebb magyar focistájának.

Dzsudzsák sorsa tavasszal még kérdéses volt, lehetett hallani, hogy újra külföldre igazol, de aztán maradt Debrecenben, mi több, az NB I-es együttes csapatkapitánya lett. A Loki a tavalyi idényben gyengén szerepelt, esélye sem volt a dobogóra, nagy kérdés, hogy Janiero képes lesz-e életet lehelni ebbe a Debrecenbe.

Mi lesz veled Kisvárda? Mi lesz veled Újpest?

A Kisvárda tavalyi ezüstérme a bajnokság legnagyobb meglepetése volt. A szabolcsi együttes ezzel - minden bizonnyal - a csúcsra ért, mert az, hogy ők nyerjék meg az NB I-et, irreális elvárás. Sokak szerint a klubigazgató, Révész Attila távozásával gyengül meg a legjobban ez a csapat. Bár Révész nem focizik, az ő jelenléte nagyon sokat tett ahhoz, hogy a Várda ezüstérmes legyen. Ami az Újpestet illeti, a szurkolóik 1998 óta várják ott a csodát. (Akkor nyert legutóbb bajnokságot a lila-fehér csapat.) A tavalyi idényben sokáig a kiesés ellen küzdöttek, de a hajrá nagyon jól sikerült nekik és simán maradtak bent az NB I-ben.

Aligha lehet felülmúlni a Kisvárda tavalyi ezüstérmes szereplését Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy azt írtuk, egy erős Újpest sokat dobna a bajnokságon, mert a lila-fehér csapatnak van a Fradi után a második legnagyobb szurkolótábora. Ők most a leginkább azért lehetnek csalódottak, mert a belga tulajdonos még mindig ott trónol a klub élén, hiszen nem sikerült a csapatot eladni annak a magyar csoportnak, amely bejelentette a vásárlási szándékát. Az Újpesti ultrák 2022 tavaszán ott voltak a lelátón, de azt most nem tudni, hogy mit terveznek az idény kezdetekor.

Bognár György és Ádám Martin nélkül nehéz helyzetben a Paks

Az NB I legutóbbi idényében a Pakson focizó Ádám Martin lett a gólkirály. Ő most már a koreai Ulszan csapatának a játékosa. A paksiak edzője, Bognár György pedig az MTK-hoz távozott, azaz az NB II-ben dolgozik tovább. Két olyan emberről beszélünk, aki kulcsfigurának számított Pakson és akik nélkül a tolnai csapat aligha ért el volna olyan eredményeket, amiket elért.

Bognár György, aki Paksról az MTK-ba igazolt Fotó: Csudai Sándor - Origo

További fontos momentum, hogy a Bognár vezetése alatt bátor támadófocit játszó tolnaiak ugyanezt a stílust képviselik-e az új edzővel, Waltner Róberttel. Waltner tavaly a ZTE csapatát vezette, majd idény közben - máig ismeretlen okokból - felmondott.

Szavazzon!

Melyik csapatokat fenyegeti a legjobban a kiesés veszélye?

A nagy magyar edzőkeringőben most Pakson kötött ki a tehetséges fiatal szakember, akinek cseppet sem lesz könnyű dolga, hiszen Ádám Martin 31 gólja már eleve kiesik a számításból.

És még...

Távirati stílusban még néhány érdekesség a rajt előtt.

  • A ZTE felkészülési meccsen 3-2-re legyőzte az olasz bajnok AC Milant. Hogy ez mekkora löketet ad a zalaiaknak, azt ma még senki sem tudja megmondani.
  • A MOL Fehérvár csapata évek óta reménytelenül üldözi a Fradit, s a nagy üldözésben a csapat tavaly szinte elvesztette saját arculatát. A fehérváriaktól elment a klublegenda Nikolics Nemanja, aki annak ellenére hiányozni fog, hogy az utolsó időszakban már nem úgy futballozott, ahogy fénykorában tette.
  • A Mezőkövesd kispadján az a Supka Attila ül, aki a kétezres évek elején a magyar edzők közül a legnagyobb tehetség volt, s aki - többek között - bajnokságot nyert a Debrecennel. A Mezőkövesd Kuttor Attila távozása óta keresi önmagát, s nem lenne meglepő, ha idén a kiesés elkerüléséért küzdenének.

Ez tehát a helyzet órákkal a 2022-23-as NB I-es bajnokság rajtja előtt. Pénteken este a Honvéd-ZTE összecsapással kezdődik el a küzdelemsorozat. A 12 csapat idén is 33 fordulót játszik le. A katari focivébé miatt az NB I és az NB II küzdelmei a világbajnokság alatt szünetelnek. Így az NB I-ben idén az utolsó fordulót november 11-13-án játsszák le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!