A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNKopasz Bálint
11:00Kajak-kenuKajak 1000m 1. forduló 3. futam
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Manchester United két vereség után az ősi rivális, Liverpool ellen talált magára és szerezte meg első győzelmét a Premier League harmadik fordulójának hétfő esti meccsén. Sir Alex Ferguson is kezdett szezont hasonlóan úgy, hogy utána bajnoki címet szerzett, de Erik ten Hag minden bizonnyal nem így akarta másolni a nagy elődöt. A holland szakember neveket nem nézve dobálta ki a sztárokat a kezdőjéből, aminek meg lett az eredménye. A Manchester két nap alatt az utolsó helyről feljött a 14-re, most már két hellyel előzi a Liverpoolt, amely csak egy pontra van a kieső helyektől. 

A nulla alól indult a Manchester United

Még a legpesszimistább Manchester United-drukkerek sem számolhattak azzal a szezon előtt, hogy kedvenc csapatuk a Brighton és a Brentford elleni meccsek után nulla ponttal áll majd és az egyetlen manchesteri gól "szerzője" pedig egy öngól lesz majd, pedig így történt. A Brighton elleni hazai zakó is a meglepetés kategóriába tartozott,

de a Brentford ellen 4-0-s vereségre már nem sok mentség maradt.

Ha az ember jobban belegondol, akkor kis túlzással az új menedzser, Erik ten Hag ugyanazt a garnitúrát kapta meg, amivel José Mourinho és Ole Gunnar Solskjaer, valamint Ralf Rangnick is csak szenvedett manchesteri pályafutásaik utolsó szakaszaiban. A keretben hatalmas változások (még) nem történtek, ám Casemiro megszerzésével már talán látszik némi fény az alagút végén. Nyilván az sem ártott volna, ha nem a harmadik forduló után kapcsolódik be a sztárigazolás a közös munkába.

A szurkolók a meccs előtt az amerikai tulajdonosok ellen tüntettek Forrás: AFP/Anthony Devlin

A késői igazolás(ok)nak lehet egy fontos oka. A Manchester United szurkolói gyakorlatilag a kezdetek óta tiltakoznak a csapatot birtokló Glazer család ténykedése ellen, de a tüntetések egyre sokasodnak, a Liverpool elleni meccs előtt is hatalmas tiltakozás volt, több szurkoló be sem ment a stadionba a meccsre. A szurkolók azt követelik, hogy az amerikaiak – , akik eddig jobbára a hasznot zsebre vágták, és nem a csapat fejlesztésére fordították – adják el a klubot, amire lenne is jelentkező, Sir Jim Ratcliff személyében, aki egyébként gyerekkora óta a manchesteriek szurkolója, nem mellesleg pedig a legazdagabb brit üzletember.

Az, hogy a United két vereséggel kezdte a szezont, nem példa nélküli, sőt, maga Sir Alex Ferguson is produkált ilyen rajtot.

Igaz, az 30 éve volt, és 1992-ben még mások voltak a United lehetőségei, mint a legendás skót munkássága óta. Akkor egyébként a Sheffield United otthonában egy 2-1-es vereséggel kezdett a United, majd jött az Everton elleni hazai 0-3, és akkor is utolsó lett a United, igaz csak három napra, az Ipswich elleni 1-1 után már elmozdult alulról a csapat, ráadásul a következő 39 meccsen már csak négyszer kapott ki a Sir csapata, ezzel a Premier League első bajnokcsapata lett.

Botrányosan kezdte a bajnokságot a Manchester United Forrás: AFP/Ian Kington

1995-ben is vereséggel kezdett Ferguson, akkor az Aston villa elleni zakó után 19. volt a csapat, ekkor hangzott el Alan Hansen híres mondása, miszerint gyerekekkel nem nyerhetsz semmit – utalva ezzel arra, hogy Ferguson fiatalon bedobta a csapatba az akadémiáról érkező srácokat:

Beckhamet, a Neville testvéreket, Ryan Giggst, Nicky Buttot és a többieket. Láss csodát, a szezon végén bajnokságot és kupát nyert a United.

2007-ben három meccs után két döntetlen (Reading, Portsmouth) és egy vereség (Manchester City) volt a csapat mérlege, ami újra csak a 19. helyet érte. És hogy ért véget a szezon? Bajnoki címmel és Bajnokok Ligája-győzelemmel.

Nos, Ten Hag ezeket a gyenge kezdéseket máris felülmúlta, ráadásul egy Liverpool elleni sikernek mindig különlges íze van.

Fergusonnal is volt 6-1-es vereség a City ellen, 6-3-as zakó a Southampton ellen, 0-5 a Newcastle vagy éppen a Chelsea ellen. Nem csak "Fergie-time" és triplázás volt a skót mesternél sem, de most 12 hónap alatt jött össze 5-0 a Liverpool ellen, 4-1 a Watford, 4-0 a Brighton és a Brentford ellen, míg a skót mester cska eltöltött 27 évet a manchesteri kispadon.

A Brentford elleni vereség azért is volt döbbenetes, mert eddig egy-egy új menedzser rendre jól kezdett, de a megmentőként várt hollanddal már a „mézeshetek" is rémálommá váltak. A szakértők és a kommentelők mind-mind a United csapatán köszörülték a nyelvüket, de a szurkolók nem a hollandra haragudtak és haragszanak, mert az látszik, hogy azzal a garnitúrával, ami az elődökön is kifogott, ő sem tudott mit kezdeni, a Liverpool ellen meg is keverte a lapjait.

A United egyébként sosem látott mélyrepülésből tért magához, miután az előző szezon vége is botrányosra sikeredett. Zsinórban négy bajnoki vereséggel várta a Liverpool elleni bajnokit a csapat, 1979 óta nem volt ilyen, de minimum hét, idegenbeli bajnokit sem veszített a csapat 1936 óta, mint most, de Ten Hag produkciója is ritka, ugyanis

John Chapman kezdett legutóbb két bajnoki vereséggel a United padján, 1921-ben.

A Liverpool is járt már hasonló cipőben

A Manchester United 10. éve nem nyert már bajnoki címet, de ez még mindig nagyon messze van a Liverpool nemrég véget ért, 30 éves sorozatához képest. A Liverpool 2020-ban zárta le botrányos sorozatát, és meglepően sok a hasonlóság a két csapat hullámzása között. A Liverpooltól 1991-ben köszönt el egy skót menedzser, Kenny Dalglish személyében, a 'Pool pedig akkor a bajnoki címvédő volt az angol bajnokságban, de arra senki sem gondolt, hogy 30 éves várakozás kezdődik.

Skótot skót váltott, Dalglish helyére Graeme Souness érkezett, pontosan úgy, mint Manchesterben Ferguson helyére David Moyes, ma már tudjuk, egyik sem vált be. Ráadásul mindkét legendás menedzser bajnoki címet adott át - hiába. Liverpoolban Roy Evans, Gerard Houllier, Rafa Benitez, majd Brendan Rodgers is próbálkozott, de sehogy sem jött össze a bajnoki cím, de legalább BL-sikerrel vigasztalódhatott a Vörösök szurkolótábora.

Hétfő este Kopp volt az idegesebb edző Forrás: AFP/Paul Ellis

A Liverpool a manchesteriekhez hasonlóan szintén amerikai tulajdonossal üzemel, de ott sikerült megérteni, hogy komoly vízió és befektetések nélkül nem lesz siker sem. Jürgen Klopp-pal egy egész koncepció érkezett Liverpoolba. A német mester a kezdeti botladozások ellenére megkapta a bizalmat és a szükséges időt, valamint a megfelelő igazolásokat.

A Liverpool történetének tíz legdrágább igazolásából kilencet Jürgen Klopp „kapott".

Sorrendben Virgil van Dijk, Darwin Núnez, Alisson, Naby Keita, Luis Díaz, Fabinho, Diogo Jota, Mohamed Szalah és Sadio Mané voltak azok, gyakorlatilag a bajnokcsapat alapemberei.

A Liverpool sem kezdte jól a szezont, első győzelmére készült volna Klopp csapata a United ellen, ráadásul úgy, hogy alapembereire nem számíthatott. A nyári sztárszerzemény, Darwin Nunez kiállíttatta magát, Jota, Konaté és Thiago sem játszhatott, összesen kilenc játékosa hiányzott Kloppnak, de így is a Liverpool volt a meccs esélyese, hazai győzelemre majdnem ötszörös szorzó került a United neve mellé, ami újabb motivációs tényező lehetett a hazaiaknak.

Ten Hag nem kegyelmezett

Sem a sztárjainak, sem a Liverpoolnak. A holland nem csak Cristiano Ronaldót tette ki a kezdőből, de a csapatkapitány, Harry Maguire sem kezdett, ahogy kikerült Fred és Luke Shaw is a Brentford elleni szégyent megélő csapatból. A meccs előtt ten Hag elmondta, hátul mozgékonyabb emberekre van szüksége, elől pedig letámadásra törekszik, ezért nem kezdhetett Ronaldo, ahogy a sérüléséből felépült, a felkészülési időszakban remekelt Anthony Martial sem.

A két csapat kezdője

Manchester United: De Gea - Dalot, Varane, Martínez, Malacia - McTominay, Eriksen, Bruno Fernandes - Sancho, Elanga, Rashford


Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Roberts - Elliott, Henderson, Milner - Szalah, Dirmino, Diaz

A meccs előtt a marketingben mindig is jeleskedő Manchester United még bemutatta a csapat új szerzeményét, Casemirót, aki a Real Madridtól érkezett.

Ten Hag elmondta róla a meccs előtt, hogy ilyen játékost kerestek egész nyáron és nagyon örül az érkezésének. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy reményei szerint ő lesz a cement a kövek között.

Cristiano Ronaldo (középen), Harry Maguire (jobbra) a kispadról nézte a Manchester United-Liverpool mérkőzést Forrás: AFP/Paul Ellis

A brazil sétált egyet az Old Trafford gyepén, majd a Sky-nak szakértő Roy Keane-hez ballagott, aki az oldalvonalnál szerepelt éppen, és váltottak pár szót. Keane elmondta, reményei szerint Casemiro lehet az a típusú játékos, akit régóta hiányol a csapatból, aki vezért lehet és aki a többieket is feljebb húzhatja maga körül.

A meccs előtt a padra nevezett Cristiano Ronaldo is meglátogatta az exmanchesterieket, Gary Neville-lel és Keane-nel kedélyesen eldiskurált, de a liverpooli Jamie Carraghert gyakorlatilag levegőnek nézte.

Ami a meccset illeti, a ten Hag-féle terv majdnem igen korán be is vált, egy gyors ellentámadás után Anthony Elanga került ziccerbe, Alisson mellett el is lőtte a labdát, de a kapufa hárított a brazil helyett. A 16. percben már semmi sem akadályozta meg a manchesteri gólt, egy szép kényszerítő után Malacia passzolt középre Jadon Sanchóhoz, aki egy csellel a védőjét és Alissont is elfektette, majd a kapuba lőtt. A hidegvérű megmozdulás alaposan felpaprikázta a iverpooliakat, jelzésértéke volt, ahogy James Milner üvöltözött a világ egyik legjobb védőjével, Virgil van Dijkkal.

Jadon Sancho gyönyörű gólt szerzett Forrás: AFP/Paul Ellis

A második félidőre Martialt is beküldte ten Hag Elanga helyére, ami talán újabb jelzés lehet Ronaldónak, hogy a francia mögé került a sorban, de az sem kizárt, hogy ez már a felkészülés arra, ha CR valóban az állítólagos tervei szerint eligazol még a következő egy hétben egy BL-induló csapathoz. A hollandnak ez a döntése is tökéletesen bevált, Martial az 53. percben remek gólpasszt adott Marcus Rashfordnak.

Óriási meccset nyert a Manchester United Forrás: AFP/Paul Ellis

A Manchester United úgy tűnt, ki is védekezheti a meccset, de Mohamed Szalah lőtt egy gólt, amivel gyakorlatilag a két csapat párharcának gólrekordere lett 10 találattal. A Manchester United 2-1-re nyert, Ronaldo az utolsó percekre ált be, de nem tűnt durcásnak, tette a dolgát, amit kellett, de túl sokszor nem találkozott a labdával. A United első pontjait szerezte a bajnokságban, amivel meg is előzte a Liverpoolt, de ami talán fontosabb, Erik ten Hag könnyen lehet, hogy megtalálta azt a védelmet, amire hosszabb távon is építhet. Varane és Martinez remek párost alkotott, Malacia szinte az egész meccsen remekül fogta Szalaht. Kérdés, mi lesz így Maguire sorsa, bár Varane sérülékenységét ismertve, bőven akad majd szerepe, és persze ott lesznek majd az Európa-liga meccsek is.

Martinez és Varane mérlege:

És hogy mi okozta a Manchester United formajavaulását? A hozzállás.

„A hozzáálláson múlik minden. Fontos a küzdés, a kommunikáció, ma csapatként léptünk fel, ez pedig mind nagyon lényeges. Mindenki látja, hogy milyen (itt egy káromkodást is beszúrt Te Hag az élő interjúban) focit tudunk játszani.

mondta Ten Hag a lefújást követően, majd hozzátette, nem szavakra, hanem tettekre van szüksége, ezért is örül, hogy a játékosai bátran felvállalták a játékot a Liverpool ellen.

Erik ten Hag minden terve összejött a Liverpool ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

„Boldog vagyok az eredmény és a játék miatt is, de ezt kell mutatnunk minden meccsen, nem csak a Liverpool ellen. Az angol bajnokságban minden meccs nehéz, éppen ezért minden meccshez így kell hozzáállni. Ma jó volt a középpályánk, kiegyensúlyozottan működött. Meg kellett hoznom a döntéseimet a meccs előtt. Nagy a keretünk, használni kell mindenkit.

Ma több vezér is volt a pályán, de minél több van, annál jobb, Casmeiro is ilyen. Tudja, hogy kell nyerni, mindent megnyert már, mint Varane vagy éppen Ronaldo. Kell az útmutatás a fiataloknak, mert a célunk, hogy a mi csapatunk is nyerjen" – mondta Ten Hag, aki azt sem zárta ki, hogy érkeznek még játékosok a csapatba, a hírek szerint korábbi ajaxos játékosa, a brazil Antony érkezhet még a támadósorba.

„Talán azt gondolják, hogy nem tudnak annyit védekezni és egyszerre támadni is, de ma mindenki láthatta, hogy tudnak.

Ma ezt láttam és meg is lett az eredménye. Minden fejben kezdődik, tudják, hogy ezt a hozzáállást várom tőlük, ez pedig már az edzéseken kezdődik. A következő 24 órát ki kell élveznünk, de utána csak a következő meccsre koncentrálunk" - mondta még Ten Hag Rashford és Sancho szerepével kapcsolatban.

Marcus Rashford hosszú idő után szerzett újra gólt Forrás: AFP/Paul Ellis

„Nagyon jó érzés, fontos volt, hogy a csapat elinduljon felfelé. Erre tudunk alapozni, tovább kell haladnunk, mindenki keményen dolgozott ma.

Sokszor voltam jó helyen a meccs folyamán, ha nem így van, akkor soha nem kerülök helyzetbe. Számomra minden a mentalitásról szól. Ha boldog vagyok, és jól érzem magam, akkor jól játszom, jönnek a gólok és segítem a csapatot. Ha nyerünk, mindig boldog vagyok" – mondta Marcus Rashford.

„A meccs pontosan úgy kezdődött, ahogy azt vártuk, amit a United szurkolói vártak. Agresszívebbek voltak, mint mi, az ő akaratuk érvényesült. Kaptunk egy gólt, aminél teljesen másképp kellett volna védekeznünk, de a gólok már csak ilyenek. A félidő második felében már jobbak voltunk, voltak komoly lehetőségeink. A szünetben mutattunk pár szituációt, amit szerettem volna, ha többször alkalmazunk, de szinte rögtön gólt kaptunk. Ezt követően kicsit elsiettük a dolgokat, szereztünk egy gólt, de összességében nem voltunk elég jók, ezért kaptunk ki.

mondta Klopp a lefújás után.

Lássunk pár érdekes statisztikát is a meccsről:

  • Jürgen Klopp vezetésével eddig négyszer kapott ki a Liverpool a Manchester Unitedtől, mindig más menedzser vezette a csapatot. 2016-ban Louis van Gaal, 2018-ban José Mourinho, 2021-ben Ole Gunnar Solskjaer, ezúttal pedig Erik ten Hag.
  • A Liverpool legutóbb a 2012-13-as szezonban nem tudta megnyerni első három meccsét a bajnokságban, akkor még Brendan Rodgers volt a csapat menedzsere.
  • A Liverpool 22 meccs után kapott ki újra a Premier League-ben, ez volt az első a 2022-es évben.
  • A Liverpool 29. alkalommal kapott ki a Premier League-ben a Manchester Unitedtől, nyolccal többször, mint bármelyik másik csapattól.
  • Erik ten Hag lett a Manchester United első olyan menedzsere, aki a Liverpool elen nyerte meg az első meccsét.
  • Marcus Rashford 997 perc után szerzett újra gólt a Manchester United csapatában, legutóbb januárban lőtt gólt.
  • Csak Wayne Rooney szerzett több gólt (6) a Premier League-ben manchesteriként a Liverpool ellen, mint Marcus Rashford (5), aki mindent az Old Traffordon szerezte.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!