Vágólapra másolva!
Több meglepetést is hozott a Bajnokok Ligája negyedik fordulójának keddi játéknapja. A Juventus 2-0-ra kikapott az izraeli Makkabi Haifa otthonában, ezzel az olaszoknak gyakorlatilag minden esélye elszállt a továbbjutásra. Drámai végjátékot hozott a címvédő Real Madrid meccse a Sahtar Donyeck ellen, a spanyolok a 95. percben mentettek pontot az ukránok ellen, így továbbjutottak a nyolcaddöntőbe. Akárcsak a Manchester City, amely Erling Haaland nélkül botlott Koppenhágában. A három magyar válogatott játékost foglalkoztató Lipcse a Celtic otthonában tett nagy lépést a továbbjutás felé, míg a PSG ismét fontos pontokat hullajtott a Benfica ellen. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Szenvedve is továbbjutott a címvédő Real Madrid

Az ukrajnai háború miatt a lengyel fővárosban, Varsóban rendezték meg a Sahtar Donyeck és a Real Madrid összecsapását, amelyen a címvédő spanyolok végig csak szenvedtek. Az első fél órában mindössze egy kaput eltaláló lövése volt a Realnak, de igazán nagy veszélyt az sem jelentett. Bár a Real Madrid önmagához képest tompán játszott, a csapat német válogatott sztárja, Toni Kroos meglehetősen aktív volt. A 32 éves középpályás nevéhez fűződik a meccsen a legtöbb gólhelyzet kialakítása (5), a legtöbb sikeres passz (115 passzból 108 sikeres), a legtöbb labdaérintés (139) és a legtöbb labdaszerzés (12) is.

– mondta a Real német középpályása, Toni Kroos.

Toni Kroos szerint a Sahtar sokat tanult a múlt heti hibáiból Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A gól nélküli első félidő után aztán jött a hideg zuhany és a Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov – aki múlt héten is betalált a Real kapujába - kevesebb mint egy perc után vezetéshez jutotta az ukránokat. Bár a Real kapuját ezúttal sem Thibaut Courtois, hanem az ukrán Andrij Lunin védte, intőjel lehet a spanyolok számára, hogy a legutóbbi 12 meccsből kilencen nem úszták meg kapott gól nélkül. A 23 éves ukrán kapusnak egyébként ez volt a második mérkőzése a legrangosabb európai kupasorozatban, eddig összesen nyolc meccsen lépett pályára a Real színeiben, és kilenc gólt kapott.

Az igazi dráma aztán a meccs legvégén jött, ugyanis a 95. percben Toni Kroos passzát honfitársa, Antonio Rüdiger váltotta gólra. A Bajnokok Ligája történetében így először fordult elő, hogy két német játékos hozott össze egy gólt a Realban.

A gólhoz kellett a Sahtar kapusának hibája is, Anatolij Trubin ugyanis feleslegesen lépett ki a kapujából, ráadásul így letarolta Rüdigert, akit az ütközés után percekig kellett ápolni, mert ömlött a fejéből a vér.

Drámai jelenet zajlottak le Varsóban, Rüdiger fejéből ömlött a vér Forrás: AFP/Janek Skarzynski

– nyilatkozta a német védő fejsérülésével kapcsolatban a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti.

A rémisztő jelenetek ellenére a Real örülhetett, ugyanis a döntetlennel biztosította helyét a nyolcaddöntőben.

"Nehéz meccs volt. Különösen akkor, amikor a Shakhtar ment előre, mert akkor komolyan megnehezítették a dolgunkat. A mostani meccs teljesen különbözött a múlt hetitől. Akkor pontosabbak voltunk, és több helyzetet teremtettünk a kapu előtt. A szünetben azt beszéltük meg, hogy nagyobb intenzitással kezdjük a második félidőt, ezért nagyon dühített, hogy azonnal hátrányba kerültünk" – mondta a meccs után Lucas Vazquez.

A Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov szerzett vezetést a címvédő Real Madrid ellen Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A Sahtar a múlt heti összecsapáshoz képest taktikát váltott, ami nagyon nem feküdt nekünk, azután pedig még nehezebbé vált a dolgunk, hogy gólt szereztek" – értéket a lefújást után az olasz tréner, aki egy győzelemre van attól, hogy beérje a BL-rekorder Alex Fergusont, aki 102 BL-meccset nyert pályafutása alatt.

– mondta érthetően csalódottan a korábban évekig a Ferencvárosban szereplő Olekszandr Zubkov.

A Real Madrid már biztosan nyolcaddöntős Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A csoport másik meccsén a három magyar válogatott focistát is foglalkoztató RB Leipzig kiegyenlített meccsen 2-0-ra nyert a skót Celtic otthonában, így feljött a csoport második helyére, ami már továbbjutást jelent. A magyarok közül a múlt héten súlyosan megsérült Gulácsi Péter hiányzott, Szoboszlai Dominikot a 76. percben cserélték le, Willi Orbán viszont végig játszotta a találkozót.

Megállították a megállíthatatlan Cityt

A címvédő Real Madrid után a végső sikerre is esélyes Manchester City is továbbjutott az egyenes kieséses szakaszban, annak ellenére, hogy gól nélküli döntetlent ért el a dán Köbenhavn vendégeként. Hasonlóra egyébként két éve nem volt példa, legutóbb 2020 decemberében játszott 0-0-s döntetlent a Porto otthonában.

Pep Guardiola pihentette ezúttal a fantasztikus formában lévő játékosát, Erling Haalandot, ami meg is látszott az angolok támadójátékán.

Az első félidőben a játékvezetőre és a videóbíróra nagy szerep jutott. A bíró előbb elvette Rodri bombagólját, mert a találat előtt Mahrez kezére pattant a labda, majd szintén kezezés és videózás után tizenegyest kapott a City, de Mahrez büntetőjét kivédte a kapus. Fél óra után az addig csak szenvedő City még nehezebb helyzetbe került, ugyanis Sergio Gómezt kiállították egy tizenhatosnál történt lerántás miatt.

A Manchester City csak döntetlent ért el Dániában, de az angolok így is továbbjutottak Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A veretlen City ugyan először nem tudott nyerni, de még így is volt minek örülnie: mivel a másik meccsen a Borussia Dortmund döntetlent játszott a Sevillával, így az angolok továbbjutottak a csoportból. A Köbenhavn továbbra is nyeretlen, s immáron a legutóbbi nyolc Bajnokok Ligája-mérkőzésből hétszer nem sikerült gólt szerezniük, de pozitívum lehet a dánok számára, hogy sorozatban az ötödik hazai meccsükön nem kaptak gólt a csoportkörben.

– fogalmazott a bravúros pontszerzésről a Köbenhavn kapusa, Kamil Grabara, aki kivédte Rijad Mahrez büntetőjét az első félidőben.

Izraelben omlott össze a Juventus

A játéknap legváratlanabb eredménye a H csoportban született, miután a Juventus 2-0-ra kikapott az izraei Makkabi Haifa vendégeként. A házigazda meglepetésre a nemcsak felvette a versenyt az elképzelés nélkül és gyengén játszó olasz együttessel, hanem a játék minden elemében riválisa fölé nőtt az első félidőben, és Atzili két góljával valósággal sokkolta a Juventust. A torinói csapatnak a szünetig mindössze egy kaput eltalált lövése volt, ezzel szemben a Makkabi akár további 3-4 gólt is szerezhetett volna.

Közel tíz éve nem muzsikált ennyire gyalázatosan rosszul a Juventus védelme, amely 2013 decembere óta először kapott sorozatban hat BL-meccsen gólt.

Omer Atzili két góllal sokkolta a Juventust az első félidőben Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A fordulás után változott a játék képe, de a Juventusnak még a szépítés sem össze, így Massimiliano Allegri csapata a harmadik vereségét gyűjtötte be a csoportban és gyakorlatilag minden esélye elszállt a továbbjutást illetően. Az olasz csapat elképesztően mély gödörbe került, ugyanis

története során még soha nem szenvedett el három vereséget a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében.

Érthető módon a klub legendája, Alessandro Del Piero sem volt elégedett a látottakkal.

– fakadt ki a Juventusszal 1996-ben BL-t nyerő legendás olasz csatár.

Mély gödörben a Juventus Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

"Sajnos ilyesmi előfordul, meg kell próbálnunk mihamarabb túllépni ezen a kudarcon, és már a bajnokságra fókuszálni. Csak úgy tudunk kijönni ebből a mély gödörből, ha összefogunk. Amíg még van matematikai esélyünk a továbbjutásra, hinnünk kell benne. Az edzőnk mindent megtesz, amit csak tud, de ez egy csapatjáték. Mi vagyunk azok, akik felmennek a pályára, és nekünk kell többet nyújtanunk, kezdve a tapasztaltabb játékosokkal. Sok nehéz helyzetből jöttünk már ki pozitívan, szóval hinni kell benne, hogy újra sikeülhet" – vélekedett pozitívan a torinói együttes kolumbiai szélsője, Juan Cuadrado.

Mióta itt dolgozom, ez volt az egyik legrosszabb első félidőnk" – nyilatkozta a meccs után a Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri.

Massimiliano Allegrinek újabb kínos vereség után kellett magyarázkodnia Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

"Nehéz megszólalni egy ilyen este után. Természetesen a szurkolók miatt is csalódottak vagyunk, együtt rá kell jönnünk, hogy mi az, ami nem működik. Nehezen gondolnám, hogy egy Juventus-játékos lehet olyan ideges, hogy feladja a játékot. Nem értek egyet ezzel a hozzáállással.

Nem elég azt mondani, hogy mi vagyunk a Juventus, a pályán kell bizonyítanunk, hogy kik vagyunk"

– mondta a torinóiak brazil védője, Danilo.

Mbappé rekord, újabb PSG botlás

A csoport másik meccsén a múlt heti váratlan lisszaboni pontvesztés után a PSG-re rendkívül fontos találkozó várt a Benfica ellen a csoportelsőség szempontjából. A párizsi sztárcsapatban sérülés miatt hiányzott a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, ám Neymar és a klubtól újfent elvágyódó Kylian Mbappé is ott volt a kezdőben.

A francia világbajnok tizenegyesből szerzett vezetést, ami pályafutása 31. BL-gólja volt, amivel Edinson Cavanit megelőzve a párizsi klub történetének legeredményesebb játékosa lett a sorozatban.

Hiába Kylian Mbappé gólja, a PSG megint nem tudott nyerni Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Mbappé akár a 32. gólját is megszerezhette volna, de elpuskázott a fordulás után egy hatalmas helyzetet, a hajrában pedig lesről talált be. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, ugyanis Joao Mário büntetőjével egyenlített a Benfica, amely már 17 mérkőzés óta veretlen az idei szezonban.

A portugál és a francia csapat továbbra is fej-fej mellett állnak a csoportban, de utóbbi a jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a négyest. A párizsiak újabb botlásában nagy szerepe volt annak, hogy Mbappén kívül egyetlen játékos sem tudott veszélyt jelenteni a pályán. A PSG-ből ezúttal is hiányzott a lendület és Messi kreativitása is,

mindössze hét lövéssel próbálkozott a PSG a Benfica ellen, ennél rosszabb mutatót (6) csak tavaly szeptemberben a Manchester City elleni hazai találkozón ért el az együttes.

Párizsban azonban örülhetnek, hogy megmaradt a csapat veretlensége, ráadásul a PSG továbbjavította elképesztő rekordját, vagyis a Real Madridtól 2015 novemberében elszenvedett 1-0-s vereség óta sorozatban a 42. BL-meccsén is lőtt gólt.

A PSG ezúttal sem bírt a Benficával, amely 1-1-es döntetlent ért e Párizsban Forrás: AFP/Franck Fife

"Az egyetlen dolog, ami hiányzott, az az elszántság. Ezek azok az apró dolgok, amelyek megváltoztatják a játék kimenetelét. Fizikailag és taktikailag is erős csapat ellen játszottunk. Továbbra is vezetjük a csoportot, márpedig az a célunk, hogy az élen végezzünk. Még van hátra két meccsünk, dolgoznunk kell tovább, hogy a csapat a legjobb arcát tudja mutatni. Úgy érzem, fokozatosan kezdünk összeszokni" – mondta a PSG világbajnok és kétszeres Európa-bajnok spanyol védője, Sergio Ramos.

"A Paris Saint-Germainnek mindig nyernie kell. A mostani meccs nem hasonlított a múlt hetire, amikor mindkét csapat előtt adódtak gólhelyzetek. A Benficának megadtuk az esélyt, hogy visszajöjjön a meccsbe, és ezzel megnehezítette a dolgunkat.

Nem játszunk káprázatosan, és nem vagyunk elég veszélyesek. A szezon elején sokkal gyorsabb volt a játékunk, a büntetőterületen beül pedig sokkal élesebb. Ma egyszerűen minden alkalommal, amikor megszereztük a labdát, volt egy felesleges plusz passz, amivel megtörtük a saját lendületünket"

– vélekedett a PSG vezetőedzője, Christophe Galtier.

Christophe Galtier nem volt elégedett a csapatával Forrás: AFP/Franck Fife

"Természetesen nagyon büszke vagyok a játékosokra. A srácok soha nem adják fel, még az ilyen nehéz meccseken sem, mindig hiszünk magunkban. Az első meccs után is mondtam és most is megismétlem: ha nem tudsz nyerni, legalább szerezz pontot.

Egyik csapatnak sem volt sok lehetősége, mert ők is és mi is kiválóan védekeztünk" – mondta érthetően elégedetten a Benfica trénere, Roger Schmidt.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Dortmund angol válogatott sztárja, Jude Bellingham a harmadik olyan játékos, aki 20 éves kora előtt képes volt sorozatban négy BL-meccsen gólt szerezni. Korábban ez csak Erling Haalandnak (sorozatban 5 meccs, 2019 novemberében) és Kylian Mbappénak (sorozatban 4 meccs, 2017 áprilisában) sikerült.
    Jude Bellingham nem tud leállni a góllövéssel Forrás: AFP/Ina Fassbender
  • A francia Tanguy Nianzou 20 évesen és 126 naposan a Sevilla történetének legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, megdöntve ezzel Diego Perotti korábbi rekordját, aki 2010 márciusában a CSZKA Moszkva ellen volt eredményes 21 évesen és 233 naposan.
  • Eden Hazard a legutóbbi 11 BL-meccséből, amikor kezdő volt, mindössze két gólt hozott össze. Legutóbb 2020 novemberében az Inter ellen tizenegyesből, illetve 2019 októberében a Galatasaray ellen adott gólpasszt.
  • Az AC Milan harmadszor kapott ki kétszer egymás után rúgott gól nélkül. Először 2006 decemberében az AEK Athén és a Lille ellen, majd 2011 februárjában az Ajax és a Tottenham ellen maradt gólképtelen az olasz együttes.
  • Fikayo Tomori mindössze a második olyan játékos a BL-ben, akit kiállítottak korábbi csapata, a Chelsea ellen. Eddig ezt csak Tal Ben Haim mondhatta el magáról, aki 2015-ben kapott piros lapot a londoniak ellen.
    Fikayo Tomori kiállítása miatt került már a meccs elején nehéz helyzetbe került a Milan Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
  • A Benfica játékosa, Joao Mario a legutóbbi három BL-meccsén kétszer is eredményes volt, míg az azt megelőző 19 meccsén egyetlen egyszer sem talált a kapuba.
  • Marco Verratti a Paris Saint-Germain színeiben lejátszott 76 BL-mérkőzésen eddig 29 lapot kapott (26 sárga, 3 piros), az elmúlt tíz évben ez a legtöbb, amit PSG-játékos kapott a sorozatban.

Eredmények, csoportkör, 4. forduló:
E csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Salzburg (osztrák) 1-1 (1-1)
gól: Ljubicic (40.), illetve Seiwald (12.)

AC Milan (olasz)-Chelsea (angol) 0-2 (0-2)
gól: Jorginho (21. - 11-esből), Aubameyang (34.)
kiállítva: Tomori (18. - AC Milan)
Az állás: 1. Chelsea 7 pont, 2. Salzburg 6, 3. AC Milan 4 (4-7), 4. Dinamo Zagreb 4 (3-5)

F csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-0)
gól: Zubkov (46.), illetve Rüdiger (95.)

Celtic Glasgow (skót)-RB Leipzig (német) 0-2 (0-0)
gól: Werner (75.), Forsberg (84.)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Real Madrid 10 pont, 2. RB Leipzig 6, 3. Sahtar Donyeck 5, 4. Celtic FC 1

G csoport:
Borussia Dortmund (német)-Sevilla (spanyol) 1-1 (1-1)
gól: Bellingham (35.), illetve Nianzou (18.)

FC Köbenhavn (dán)-Manchester City (angol) 0-0
kiállítva: Sergio Gómez (30. - Man. City)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Manchester City 10 pont, 2. Borussia Dortmund 7, 3. Sevilla 2 (2-9), 4. FC Köbenhavn 2 (0-8)

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Benfica (portugál) 1-1 (1-0)
gól: Mbappé (40. - 11-esből), illetve Joao Mario (62. - 11-esből)

Makkabi Haifa (izraeli)-Juventus (olasz) 2-0 (2-0)
gól: Atzili (7., 42.)
Az állás: 1. PSG 8 pont (7-4), 2. Benfica 8 (6-3), 3. Juventus 3 (5-7), 4. Makkabi Haifa 3 (4-8)

Mindent egy helyen az Eb-ről