A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Reszkető világsztár focisták könyörögtek, hogy legyen már vége a topligáknak

fbl Horizontal
Arsenal's French defender William Saliba (R) celebrates as Arsenal's Brazilian defender Gabriel Magalhaes scores during the English Premier League football match between Arsenal and Fulham at the Emirates Stadium in London on August 27, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Rendhagyó szünet következik az európai topligákban(és a többi európai bajnokágban is), hiszen a katari világbajnokság kettévágta a ligákat. A spanyol bajnokság kivételével még hétvégén is zajlottak a küzdelmek, és a november 20-i vb-rajtnak köszönhetően úgy mennek el pihenőre a vb-re nem nevezett játékosok, hogy még a bajnokságok feléig sem jutottak el a csapatok. A világbajnokságon nem szereplő játékosokra rövid pihenő, majd felkészülés, esetleg melegebb éghajlaton felkészülési meccsek várnak, míg a Katarban szereplő legnagyobb sztárokra - a kiesés függvényében - erőltetett menet. (Természetesen azért senki sem sajnálja a milliárdos focistákat, hogy sokat kell focizniuk nagyon sok pénzért.) Ebben a cikkben most arról adunk képet, hogy hol is szakadtak félbe a topligák küzdelmei.

Premier League

Hathetes szünet következik az angol ligában, ugyanis legközelebb december 26-án lesz forduló a Premier League-ben, tehát nyolc nappal a világbajnoki döntőt követően. Angol focira azonban nem kell ennyit várni, mert a vb-döntő utáni héten már Ligakupa-forduló lesz, ráadásul lesz egy Manchester City-Liverpool párosítás is a december 19-i héten. Maradjunk annyiban, hogyha az angol válogatott a vb-n a legjobb négy közé jut, ez agyrém kategória, de ismerve a két csapat összetételét, szinte biztosan lesz olyan focista, aki december 18-án vb-döntőt játszik, majd pár nappal később - elvileg - az angol Ligakupában lesz jelenése.

Meglepetésre az Arsenal vezeti a bajnokságot, ráadásul már öt pont előnye van a Manchester City előtt, így biztosan a londoniak fognak az élen karácsonyozni, 2007 óta először.

Az Arsenal 14 meccsen szerzett 37 pontja a klub eddigi legjobb rajtja. Eddig hét csapat nyert első 14 meccséből 12-t, ezek pedig mindig bajnokok lettek a PL-ben, ráadásul a karácsonyi első a legutóbbi 13-ból 10 alkalommal lett. Ennek ellenére figyelni kell a londoniaknak, mert pont az Arsenal az a csapat, amelyik a legutóbbi öt alkalommal, amikor első volt december végén, mindig elbukta a bajnoki címet.

Nagy az öröm az Arsenalnál Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az Arsenal elsődleges célja a legjobb négybe kerülés volt a szezon előtt, így igen optimista a hangulat Mikel Arteta csapatánál, amely különösebb nyomás nélkül játszhat, de a szakértők szerint még mindig a kissé botladozó Manchester City a bajnoki cím favoritja.

Nem lebecsülve az Arsenal teljesítményét, az első helyhez a többi nagycsapat, elsősorban a City és a Liverpool botladozása is kellett.

A harmadik helyen igazi meglepetéscsapatként a Newcastle United szerepel. Több mint 20 éve nem volt arra példa, hogy karácsonykor Bajnokok Ligája-helyezést érő pozícióban legyen az északangliai csapat. A klub korábbi játékosa, Alan Shearer szerint a csapategységben van a titok, és abban, hogy mindenki nagyon pontosan tudja, hogy mi a feladata. Eddie Howe remek munkát végzett a csapattal, amely legutóbb a Chelsea-t győzte le.

A Tottenham áll a negyedik helyen, egy ponttal a Newcastle mögött, a Manchester United az ötödik, a Liverpool a hatodik.

A Graham Potter vezette Chelsea öt meccse nyeretlen és visszacsúszott a nyolcadik helyre, talán nekik jön legjobban a szünet.

Növelheti az Arsenal esélyeit, hogy a Manchester City csapatából 16 játékos utazik a vb-re, ráadásul közülük 10 a legutóbbi kezdőben is szerepelt, egyedül Erling Haaland csapata nem lesz ott Katarban. Ezzel szemben az Arsenal 10 játékost küld a vb-re, Gabriel, Olekszandr Zincsenko és Martin Odegaard marad otthon az utolsó kezdőcsapatból. A Manchester United 15, a Chelsea 12, a Tottenham 11 játékosát engedi el Katarba, míg a bronzérmes helyen álló Newcastle mindössze öt játékosát fogja nélkülözni a következő hat hétben, ami óriási segítséget jelenthet.

Liverpoolban is örülhetnek, ugyanis hét játékos utazik a vb-re, ráadásul olyan sztárok maradhatnak a csapattal, mint Mohamed Szalah vagy Roberto Firmino.

A két sztárcsatár maximum nyaralni utazik Forrás: AFP/Justin Tallis

Talán kijelenthető, hogy a Chelsea mögött már a kiesés ellen harcolnak a csapatok.

A kilencedik helyezett Fulham és a 18. Nottingham Forest között mindössze hat pont a különbség. A kiesőzónában több változás is történt, így a hátsó régióban rekedt csapatoknak jól jöhet az újabb felkészülés. Pláne az utolsó helyezett Wolverhampton Wanderersnek, amely edzőt is váltott, hétfőtől Julen Lopetegui vezényelhet majd egy új felkészülést. Fontos megjegyezni, hogy csak hat csapatnak sikerült a bennmaradás a PL-ben úgy, hogy karácsonykor is utolsó volt. Legutóbb a Leicester Citynek a 2014-15-ös szezonban, ráadásul a következő évben bajnok lett a csapat.

Edzőt váltott a Southampton is, itt Nathan Jones kezdi majd a munkát, de az sem kizárt, hogy a holtidőben máshol is lesz edzőváltás, ugyanis nagyon mozog a kispad például Frank Lampard alatt. Az Everton legutóbb a Bournemouth-tól kapott ki 3-0-ra, ráadásul rendőrök is kellettek, hogy megfékezzék a csalódott vendégszurkolókat. David Moyes helye sem biztos, ugyanis a korábban remeklő West Ham csak gólkülönbséggel előzi az Evertont.

Korábban Brendan Rodgers, a Leicester és Jesse Marsch, a Leeds edzője is komoly nyomás alatt dolgozott, de azóta jobb formában vannak a csapataik. Az Aston Villánál már meg is történt az edzőváltás, Unai Emery pedig két győzelemmel kezdett a kispadon.

Egy biztos, lesz min csámcsognunk a holtszezonban is, ugyanis Cristiano Ronaldo kirohanása bőven szolgáltat beszédtémát, még akkor is, ha ő Katarban lesz majd a portugál válogatottal.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 38 28 3 7 96-34 62 91
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Arsenal 39 28 5 6 91-29 62 90
GY
GY
GY
GY
GY
3.
Liverpool 38 24 4 10 86-41 45 82
V
D
GY
D
GY
4.
Aston Villa 38 20 10 8 76-61 15 68
GY
D
V
D
V
5.
Tottenham Hotspur 38 20 12 6 74-61 13 66
V
V
GY
V
GY
6.
Chelsea 38 18 11 9 77-63 14 63
GY
GY
GY
GY
GY
7.
Newcastle United 38 18 14 6 85-62 23 60
GY
GY
D
V
GY
8.
Manchester United 38 18 14 6 57-58 -1 60
D
V
V
GY
GY
9.
West Ham United 38 14 14 10 60-74 -14 52
V
D
V
GY
V
10.
Crystal Palace 38 13 15 10 57-58 -1 49
GY
D
GY
GY
GY
Teljes lista

La Liga (Spanyolország)

A spanyol bajnokság már egy héttel korábban befejeződött, a szövetségi kapitányoknak annyival kevesebbet kellett izgulniuk, hogy megsérül-e még valaki az utolsó pillanatokban. A spanyol bajnokság nem kevesebb, mint 50 napos szünetet tart.

Hétvégén kupafordulót rendeztek, de a nagyoknak ebben a körben még nem kellett szerepelniük.

Vannak csapatok, amelyeknek jól jön a szünet, van amelyeknek kevésbé. A Mallorca, a Barcelona és a Girona is két győzelemmel zárt, előbbi éppen az ellen az Atlético Madrid ellen, amely alighanem már nagyon várta a szünetet. Diego Simeone csapata utóbbi öt meccséből egyet sem nyert meg (minden sorozatot idevéve), a BL-kiesés óta sem találja önmagát. Jan Oblak szerint mentális gondok vannak, a klubvezetés szerint pedig már a közelgő vb miatt akadozik a gépezet, de Simeone szerint nem ez a gond.

Nagy a baj Madrid csíkos felében Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Azt a Sevilla argentin focistája, Papu Gómez is elismerte, hogy hetekkel a vb-rajt előtt már lehet, hogy nem mindenki teszi úgy oda a lábát, mint korábban, de a sokáig listavezető Real Madridnál sem volt minden rendben a bajnokság vége felé.

Vereség a Cadiz, döntetlen a Girona, majd győzelem a Rayo ellen az utolsó három meccsen. Sokat mond az is, hogy az utolsó, múlt hétfői meccs után Vinícius Istennek adott hálát a Twitteren, hogy újabb meccset hozott le sérülés nélkül és a többi sztárfocista is arra várt, hogy legyen már vége a klubmeccseknek, hogy mindenki a válogatottra koncentrálhasson.

A Barcelona Gerard Piqué visszavonulásával volt elfoglalva, utolsó hazai meccse az ünneplésről szólt, az Osasuna ellen viszont inkább a játékvezetőt küldte el melegebb éghajlatra. Ki ne álmodna arról, hogy utolsó munkanapján elküldi a sunyiba a főnökét? Nos, Piqué megtette ugyanis a játékvezetőtől úgy búcsúzott, hogy „leszarom a k.rva anyádat", amiért persze piros lapot kapott, és így vonult vissza a profi futballtól.

A Barcelona remekül zárta az őszt: a Clásico veresége és a sokkoló, biztos BL-kiesés után hat meccset nyert zsinórban a bajnokságban és meg is előzte a Real Madridot.

Gyakorlatilag 14 forduló alatt kétcsapatos lett a bajnokság, a Barca előny két pont a Real Madrid előtt.

Ami a világbajnokságot illeti, nagy kérdés, meddig jut a spanyol csapat, mert Luis Enríque szokásához híven a Barcelona focistáira építi a spanyol csapatot, hét játékost vitt magával Katarba és összesen 16-an lesznek a katalán csapatból a vb-n. A Real Madrid sokkal több válogatottba adott játékosokat, összesen 13 játékost kell nélkülöznie, míg az Atléticónak 11-et, a Sevillának 10-et. Rajtuk kívül minden más csapat maximum öt játékost fog nélkülözni, azaz ott kezdődhet majd egy vadonatúj felkészülés.

Gyosan kétcsapatos lett a spanyol bajnokság Forrás: NurPhoto via AFP/Alvaro Medranda/NurPhoto/Alvaro Medranda

Ami a bajnokságot illeti, a 35 pontos Real mögött nagy a szakadék, 26 pontja van a harmadik helyen a Sociedadnak, itt öt csapat van három ponton belül.

A legnagyobb gondban egyértelműen a Sevilla van, amely kiesőhelyen áll, a 18. helyen, de a szurkolók nincsenek kétségbeesve. A Sociedad elleni vereség után vastaps fogadta a játékosokat, hiszen a csapat 9 emberrel is mindent megtett a győzelemért.

A spanyol bajnokság december 31-ig pihen, mindenki az ismeretlen felé veszi az irányt, senki nem tudja, milyen hatással lehet a (kényszer)szünet a játékosokra, a csapatokra. Szakemberek szerint jót tett a pandémia, amely ilyen szempontból felkészítette a csapatokat a lehetséges szünetekre, hogy mit kel ilyen esetekben tenni. A csapatok többsége november 24-e után újrakezdi a felkészüléseket, mini edzőtáborokkal és barátságos meccsekkel.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 38 29 1 8 87-26 61 95
GY
GY
GY
D
D
2.
Barcelona 38 26 5 7 79-44 35 85
V
GY
GY
GY
GY
3.
Girona 38 25 7 6 85-46 39 81
GY
D
V
GY
GY
4.
Atletico Madrid 38 24 10 4 70-43 27 76
GY
GY
GY
V
GY
5.
Athletic Bilbao 38 19 8 11 61-37 24 68
GY
D
V
GY
GY
6.
Real Sociedad 38 16 10 12 51-39 12 60
GY
V
GY
GY
V
7.
Real Betis 38 14 9 15 48-45 3 57
GY
GY
D
V
D
8.
Villarreal 38 14 13 11 65-65 0 53
V
GY
GY
D
D
9.
Valencia 38 13 15 10 40-45 -5 49
V
D
V
V
D
10.
Deportivo Alaves 38 12 16 10 36-46 -10 46
GY
D
V
GY
D
Teljes lista

Bundesliga (Németország)

A német bajnokság hétvégén ért véget, talán lehetne az első 15 fordulónak azt a címet adni, hogy sok hűhó semmiért. A tabella a 15. kör végére „kiegyenesedett", azaz a szokásoknak megfelelően a Bayern áll az élen, amit annak is köszönhet, hogy zsinórban hét győzelemmel zárta az őszt.

A magyar szurkolóknak is érdemes volt a német bajnokságra fókuszálni, ugyanis sokáig Schäfer András csapata vezette a tabellát, de lőtávolon belül van Sallai Roland csapata és fantasztikusan hajrázott a három magyart is foglalkoztató Lipcse, mindhárom "magyar" csapat ott van a legjobb öt között.

Julian Nagelsmannt még pár hónapja a Bayern vezetői is nyilvánosan támadták, mondván, nem teljesen uralja az öltözőt, megérzi a csapat Robert Lewandowski hiányát (melyik ne érezné meg?), de szép lassan helyreállt a rend. Lewa helyét pedig átvette egy focista, akire senki nem számított, a korábban többek között a Stoke Cityben is megfordult Eric Maxim Choupo-Moting, aki úgy zárta az őszt, hogy volt egy hétmeccses sorozata, amikor mindig betalált, összesen lőtt 11 gólt és adott három gólpasszt, és remekül passzolt Serge Gnabry és Jamal Musiala mellé, valamint le tudott venni terhet a sérülten is vb-résztvevő Sadio Mané vállairól.

Jamal Musiala (balra), Choupa-Moting (hátul) és Gnabry repíti a Bayernt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Az ősz sokáig az Union Berlinről szólt, de az utolsó öt bajnokijából csak egyet tudott megnyerni. Az utolsó meccsekre Schäfer András is kidőlt, miközben a Freiburgba visszatért Sallai Roland, a két csapat utolsó meccsén pedig a Freiburg 4-1-re verte az Uniont, és így feljött a második helyre. Ne feledjük, a kiesés ellen harcoló Unionnak szinte maga a csoda az ötödik hely, ahogy a második a Freiburgnak.

A harmadik magyaros csapatnak edzőváltás kellett, szeptemberben Marco Rose vette át a Lipcse vezetését, és szinte vakon bízik Szoboszlai Dominikban, aki

Lionel Messi és Kevin De Bruyne mögött a legtöbb gólpasszt adta az európai topligákban. 22 meccsen 2 gól és 12 gólpassz a mérlege, nem véletlenül ér a Transfermarkt szerint már 35 millió eurót.

A Lipcse elviselte a sérült Gulácsi Péter hiányát is, az viszont más kérdés, melyik csapat mennyire viseli majd el a világbajnokság fáradalmait.

Szoboszlai Dominik a BL-ben is továbbjutott a Lipcsével Forrás: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

A legtöbb válogatott játékosról a Bayern Münchennek kell lemondania, 15-ről, de 11 játékosát hiányolhatja majd a mindössze hatodik helyen álló Dortmund, de Lipcséből is 8-an hiányoznak majd.

Eközben a Freiburg csak öt, az Union egy játékosáról lesz kénytelen lemondani a folytatásban, aminek még lehet jelentősége.

A német bajnokság majd január 20-án folytatódik csak, rögtön egy Lipcse-Bayern meccsel.

Serie A (Olaszország)

Az olasz bajnokság egyértelműen a Napoli és Luciano Spalletti finoman szólva is igen sikeres kapcsolatáról szólt eddig.

A Napoli a bajnokságban 15 kör után is veretlen, de az egész szezonban eddig csak egyszer kapott ki,

a Liverpooltól a BL-ben, de akkor már biztos volt a továbbjutás. A Napoli nem csak eredményesen, de szépen is focizik. Victor Osimhen termeli a gólokat, a grúz Khvicha Kvaratskhelia pedig nem véletlenül kapta a Diego Armando Maradona Stadion közönségétől a Kvaradona becenevet.

Nápolyban új sztár született Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A Napoli előnye máris nyolc pont a címvédő Milan előtt, ráadásul a déli csapat 1990 óta nem ünnepelhetett bajnoki címet.

A Milan a bajnoki cím után a nemzetközi porondon is megmutathatja magát, hiszen 2013 óta először lesz ott a BL egyenes kieséses szakaszában, ahol a Juventus biztosan nem lesz. A torinói csapat nagyot hajrázott a bajnokságban a vezetők által megerősített Max Allegrivel, zsinórban hat bajnoki sikerrel feljött két pontra a Milan mögé, de három ponton belül van egymáshoz képest a Milan, a Juve, a Lazio és az Internazionale – rég sorakoztak így egymás mögött a nagyok.

Kétarcú csapat volt ősszel a Juventus Forrás: AFP/Franck Fife

A Roma került lépéshátrányba a többiekhez képest, amit a szokásoknak megfelelően egyre nehezebben visel a Special One, José Mourinho a nyilatkozatai alapján.

Ami a világbajnokságot illeti, az olasz csapat nem lesz ott a tornán, de a bajnokság természetesen leáll, egészen január 4-ig. A tornára a Juventus adja a legtöbb játékost, így is 11-et, míg az Inter és a Milan 7, a Napoli, a Fiorentina és a Torino 5, az Atalanta, a Roma és a Verona 4, a Salernitana, a Sampdoria és a Lazio csak 2 játékost fog nélkülözni.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 38 29 2 7 89-22 67 94
GY
V
GY
D
D
2.
AC Milan 39 22 8 9 78-53 25 75
D
D
GY
V
D
3.
Juventus 38 19 5 14 54-31 23 71
D
D
D
D
GY
4.
Atalanta 38 21 11 6 72-42 30 69
GY
GY
GY
GY
V
5.
Bologna 38 18 6 14 54-32 22 68
D
D
GY
D
V
6.
AS Roma 38 18 11 9 65-46 19 63
D
D
V
GY
V
7.
Lazio 38 18 13 7 49-39 10 61
GY
D
GY
D
D
8.
ACF Fiorentina 38 17 12 9 61-46 15 60
V
GY
D
GY
GY
9.
Torino 38 13 11 14 36-36 0 53
V
D
GY
GY
V
10.
SSC Napoli 38 13 11 14 55-48 7 53
D
D
V
D
D
Teljes lista

Ligue 1 (Franciaország)

A francia bajnokságban nincs meglepetés, az ugyanis csak akkor lehetne, ha nem a Paris Saint-Germain vezetné a tabellát, amely a Napolihoz hasonlóan veretlen, de nem csak a bajnokságban, hanem a teljes őszi szezonban.

Lionel Messiék 15 meccsen 43 gólt lőttek és a védelem csak kilenc gólt kapott.

A Messi-Neymar-Mbappé hármas kényelmesen felkészülhetett a világbajnokságra, hogy ott alakítsanak majd igazán nagyot. Sorrendben 7 gól, 10 gólpassz, 11 gól, 9 gólpassz és 12 gól 2 gólpassz a mérlegük.

Neymar, Messi és Mbappé a vb-n is nagyot alkothat majd Forrás: AFP/Jack Guez

A PSG-nek a bajnokságban akkor lehet komolyabb gondja, ha mondjuk a brazil, a francia és az argentin csapat is eljut a legjobb négyig,

hiszen másfél héttel a döntő után már folytatódik is a francia bajnokság, amelyben a PSG előnye öt pont a Lens, 10 a Rennes és 11 a Marseille előtt.

A francia cspatok közül a PSG 11 játékosa megy a vb-re, a Rennes 8, a Monaco és a Marseille 6-6, a Lens 3 játékosáról lesz kénytelen lemondani, de a többiek maximum 2 játékost nélkülöznek majd a világbajnokság idejére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!