Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Sok van még hátra a németországi labdarúgó Európa-bajnokságból, de alighanem kijelenthetjük, hogy szerda délután fültanúi lehettünk a torna legundorítóbb botrányának, amikor a horvát-albán mérkőzésen a két csapat szurkolói kórusban kiabálták, hogy "öld, öld a szerbet". A szerb csapatot nem először érte verbális támadás az Európa-bajnokságon.

A szerb futballszövetség (FSS) főtitkára, Jovan Surbatovics levélben fordult az UEFA-hoz a szerdai horvát-albán mérkőzésen történtek miatt. A B csoport két pont nélküli csapata Hamburgban csapott össze egymással, ami még nem is lett volna baj, hiszen egy izgalmas mérkőzést láthattunk, a két együttes szurkolói azonban vállalhatatlanul viselkedtek már a mérkőzés előtt és utána a lelátón is.

A szerb sportvezető beadványa szerint az 59. percben a két tábor tagjai nagy egyetértésben azt kezdték skandálni, hogy "öld, öld a szerbet".

"Ami történt az botrányos, az UEFA-tól szigorú szankciókat várunk, amibe a két csapat kizárása is bele kell, hogy férjen" - nyilatkozta a sportvezető az RTSZ szerb lapnak.

Surbatovics elmondta, biztos benne, hogy az UEFA ezúttal is lépni fog, ahogy tette azt a szerb tábort mutogatással hergelő albán tévéssel, Arlind Sadikuval az Anglia elleni meccs előtt. Sadikutól elvették az akkreditációját, ő hivatalos formában nem léphet be az Eb-helyszínekre a továbbiakban.

Azt kérjük az UEFA-tól, hogy mindkét szövetséget büntesse meg. A politikának semmi keresnivalója a tornán, de ha nem történik semmi, el fogunk gondolkodni a további lépéseken, mi ilyen körülmények között nem szeretnék a továbbiakban részt venni

- mondta Surbatovics, aki azt is elismerte, hogy a saját drukkereik miatt már a szerb szövetség is kapott büntetéseket, de azok mind elszigetelt, egyedi események voltak.

"Egy szurkolónkat rasszista cselekmény miatt büntették meg. Leszögezném, hogy mi szerbek nyíltszívű úriemberek vagyunk, arra kérem a drukkereinket, hogy továbbra is maradjanak ilyenek" - mondta a sportvezető.

Közben egy másik szerb lap azt sem zárta ki, hogy hazautaznak az Eb-ről. 

A szerbekkel való ellenségeskedés természetesen a horvátok és az albánok esetében a közel egy évtizedes délszláv háborúkra vezethető vesz az egykori Jugoszlávia felbomlása után. A horvátokkal 1991 és 1994 között vívtak véres háborút, majd az albán többségű Koszovó függetlenné válása után 1998-1999 között az apró délszláv állammal is kegyetlen fegyveres összetűzésbe keveredtek.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről