Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Vasárnap este kilenc órától a magyar labdarúgó-válogatott a skót csapattal játszik sorsdöntő mérkőzést az Európa-bajnokság csoportkörének záró fordulójában. A találkozó előtt Steve Clarke, a skót válogatott szövetségi kapitánya és John McGinn, a csapata legnagyobb sztárja tartott sajtótájékoztatót a stuttgarti Mercedes-Benz Arénában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A skótok a nyitófordulóban megsemmisítő, 5-1-es vereséget szenvedtek a németektől, azonban a hatalmas pofonból felálltak és a második körben pontot szereztek a mieinket legyőző svájciaktól. Steve Clarke szövetségi kapitány az Eb előtt azt mondta, a négy pont megszerzése a cél.

„Tudtuk, hogy ez az utolsó meccsen dől majd el. Reméljük, meg tudjuk mutatni, hogy megtanultuk a leckét, hiszem az előző Eb-n is ez volt a célunk, de akkor nem jött össze. A játékosok megkapták a regenerációt, információkkal láttuk el őket. Remélem, jó eredményt érünk el. Már az is óriási dolog, hogy azon a ponton vagyunk, hogy egy győzelemmel továbbmehetünk” – mondta a skótok mestere, akinek a csapata az előző Eb két döntetlent és egy vereséget tudott felmutatnia. 

skót válogatott, Steve Clarke, Eb, Euro 2024
A skót válogatott szövetségi kapitánya, Steve Clarke győzelemben és továbbjutásban gondolkodik a magyar csapat elleni Eb-meccsen
Fotó: AFP / AFP or licensors

A magyarok fegyelmezettek, mellette nagyon veszélyesek a labdával. Vannak remek játékosaik, akikre figyelnünk kell. Hasonló felállással és rendszerben játszunk. Remélem, a mi rendszerünk kicsit jobb” 

– folytatta Steve Clarke, akit a szigetországban futballozó magyarokról is kérdeztek. 

„Ismerjük Kerkez Milost, Szoboszlai Dominikot és Callum Styles-t, felkészültünk belőlük, mert jó elemzőcsapatunk van. Szoboszlai van a legtöbbet az újságokban, de más top játékosai is vannak a magyar csapatnak” – mondta a 60 éves szakember, aki motivációs beszéddel is készülni fog a meccs előtt. 

Meg fogom próbálni, de mindenki érzi a meccs súlyát, sokat beszéltünk róla. Az első meccs előtt talán túl sokat is beszéltünk róla. A három pontra kell koncentrálni, nincs más forgatókönyv. Most sokkal több tapasztalatunk van, ha gyakrabban tudnánk kijutni ilyen tornákra, akkor tudnánk, mire lehet számítani. Legutóbb nem volt így, de a puding próbája az evés, úgyhogy most meglátjuk, tudtunk-e fejlődni” – tette hozzá a skótok szövetségi kapitánya. 

John McGinn a Premier League-ben szereplő Aston Villa csapatkapitánya és a skót válogatott egyik legfontosabb játékosa. Ráadásul a 29 éves középpályásnak különleges lesz a találkozó, ugyanis a rokonai Magyarországon élnek.

skót válogatott, Steve Clarke, John McGinn, Eb, Euro 2024
John McGinn a skót továbbjutást alaposan megünnepelné
Fotó: Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

McGinn elmondta, hogy a két unokatestvére, Márk és Tamás Skóciában született, de követik a magyar focit. Ráadásul az egyikük a magyaroknak, a másikuk a skótoknak szurkol, úgyhogy a családnak win-win szituáció lesz a mérkőzés. A 29 éves középpályás arról is beszélt, hogy most minden skót játékos hős akar lenni. 

„Fantasztikus lenne, ha gólt lőnék, de nem én vagyok a csapat gólfelelőse. De bízom benne, hogy eljuthatok a gólig és 

mi leszünk az első csapat, amelyik hetven év után továbbjuthat egy nagy tornán. 

Mindenki hős szeretne lenni, de az a fontos, hogy meglegyen a három pont és továbbjussunk” – mondta McGinn, aki viccesen elárulta azt is, hogy ha továbbjutna a skót csapat, leinná magát a sárga földig. 

„Nagyon sokat jelentene nekem egy ilyen szezon után. A továbbjutás az Eb-n és BL-szereplés kiharcolása az Aston Villával. Remélem, holnap arról beszélünk majd, hogy ez is megvalósult. Ezek a meccsen olyanok mint az európai kupaporondon vívott meccsek. Én is sok ilyet megéltem pályafutásom során. A fociban az a legjobb, ha rácáfolhatsz az emberekre. Európában kevesen hiszen bennük, de annál édesebb lenne a továbbjutás” – tette hozzá az Aston Villa középpályása. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről