Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Az angol fociválogatott ugyan végig mezőnyfölényben játszott Szerbia ellen, de azt nem mondhatjuk, hogy könnyedén nyert Szerbia vasárnap esete Gelsenkirchenben. A meccs egyetlen gólját még az első negyedórában szerezte Jude Bellingham, ami után az Európa-bajnokság egyik nagy esélyese már csak mérsékelten erőltette a támadásokat. Szerbia csak az utolsó félórában tudott értékelhető támadójátékot felmutatni, akkor viszont többször is Jordan Pickford mentette meg az angolokat.

A németorszégi foci-Eb harmadik játéknapján a futball-statisztikusok szerint legnagyobb esélyesnek kikiáltott, de valamiért mindig megbotló Anglia is pályára lépett. A Szerbia elleni gelsenkircheni mérkőzést értelemszerűen szurkolói összecsapások vezették fel, és várható volt, hogy maga a meccs sem lesz egy ministránstalálkozónak.

Mindkét csapat játszott már Eb-döntőt, a szerbek még Jugoszlávia néven 1960-ban és 1968-ban, míg az angolok éppen legutóbb, 2021-ben jutottak be a fináléba, de nyernie még egyiknek sem sikerült. 

Harry Kane-éket, ahogy négy éve, úgy most is a torna egyik legnagyobb esélyesének tartják, vagyis a nagy kérdés az, hazatér-e végre az a fránya futball?

Bombaerős kezdővel álltak fel az angolok, legalábbis a támadósort illetően: Kane, Saka, Foden, Bellingham, elég félelmetes négyes. De a szerbek Kosztics, Vlahovics, Milinkovics-Szavics, Alekszandar Mitrovics négyese sem lebecsülendő.

Íme az angol kezdő:

Ez pedig a szerbek tizenegye volt:

Első félidő

A Schalke stadionjában természetesen minden eddigi meccsnél fantasztikusabb hangulat fogadta a csapatokat. A két tábor (angol fölénnyel a lelátókon), ahogy az várható volt, kíméletlenül kifütyülte a másik himnuszát, majd kezdődhetett a mérkőzés, amit az első perctől az angolok próbáltak irányítani. 

De csak óvatosan, mert Dusan Vlahovics folyamatosan ott ólálkodott az angolok védővonalában.

Az angol akarásnak a 13. percben lett meg az eredménye, amikor Saka fűzte be Pavlovicsot, középre adott labdája ugyan megpattant egy védőn, de pont így lett jó Bellinghamnek, aki Milenkovicsot lenyomva a szerb kapuba fejelte a labdát (1-0).

foci-Eb, Anglia, Szerbia,
Jude Bellingham (10) valahogy mindig jókor van jó helyen
Fotó: AFP

Innentől abban bízhattunk, hogy az angolok nem olaszok (óriási felfedezés, igen), és nem fognak ráülni a vezetésre, hanem megpróbálnak még egy vagy több gólt lőni, hogy lezárják a meccset. Ehhez képest Alexander-Arnold hibája után Mitrovics lőhetett kapura 15 méterről, és nem sokkal tévesztette el a célt.

A 29. percben Gudelj rúgta fel a szerb kaputól 25 méterre Alexander-Arnoldot, de a Liverpool védője/középpályása belevágta a sorfalba a jó helyről elvégzett szabadrúgást. Mindezt jó másfél perces rákészülés után...

A szerbek nem voltak veszélyesek Pickford kapujára, nem úgy mint Saka beadásai, amikre viszont nem érkezett pontosan egyetlen támadó társ sem. 

Percekkel a szünet előtt a gól után újabb csapás érte a szerbeket: sérülés miatt le kellett cserélni játékszervező középpályásukat, Filip Koszticsot.

 

Második félidő

A szerbek kezdték agilisabban a második félidőt, de a nagy elán alig öt percig tartott, aztán az angolok visszavették az irányítást. Veszélyesebbek, mondjuk, ők sem voltak, mint a szerbek, Harry Kane legjobb esetben is csak a kezdőkörben, a szerb kapunak háttal találkozott a labdával, míg Saka hiába próbált meg elindulni a jobbszélen, akkor sem lett volna kinek passzolnia, ha nem szereli egy szerb védő.

foci-Eb 2024, Anglia, Szerbia, Bukayo Saka
Bukayo Saka (7) próbálkozásainak rendre ez lett a vége
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A nagy semmittevésnek aztán Alexander-Arnold életerős lövése vetett véget az 56. percben, ami hiába ment középre, nem mert fogni Rajkovics, így aztán jött még egy helyzet, de egy jó középre adást eltotojázott Bellingham.

A 61. percben Dragan Sztojkovics frissített a támadósorba, Mitrovics és Lukics helyére érkezett Dusan Tadis és Alekszandar Jovics. 

A 65. percben éppen utóbbi kapott tökéletes passzt a tizenhatoson belül, de nem tudta jól átvenni a kvázi gólpasszt, így oda lett a hatalmas helyzet.

Hogy kisegítse a szerbeket, Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya lehozta a támadósorban egyedül bármit is mutató Sakát, a helyére Jarrod Bowen állt be. Aki egy perccel később kis híján gólpasszt adott a szokatlan helyen, a szerb tizenhatoson belül feltűnő Harry Kane-nek, akinek a fejesét óriási bravúrral tolta a lécre Rajkovics.

Foci-Eb 2024, Anglia, Szerbia, Predrag Rajkovics
Predrag Rajkovics óriási bravúrral tartotta meccsben a szerbeket
Fotó: AFP

A 82. perc elhozta az első kaput találó szerb lövést, és Vlahovics lövésénél óriásit kellett védenie Jordan Pickfordnak. A szöglet után pedig Harry Kane mentett fejjel Tadics lövése után.

Az angolok a vékonyka győzelemmel is lépéselőnybe kerültek a C csoportban, ahol korábban Dánia és Szlovénia döntetlent játszott. A második fordulóban Anglia Dániával, míg Szerbia Szlovéniával találkozik.

Eredmény, C csoport, 1. forduló:
Anglia - Szerbia 1-0 (1-0)
Gelsenkirchen, 50 ezer néző, v.: D. Orsato (olasz)
gól: Bellingham 13.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről