Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia
Vágólapra másolva!
A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjának első fordulós mérkőzésén Belgium meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedett Szlovákiától a frankfurti Deutsche Bank Parkban.

A belgák és a szlovákok is egyenes ágon, a selejtezőcsoportjukból jutottak ki a németországi Európa-bajnokságra. Az Eb E csoportjának második meccsére – miután az elsőn Románia kiütötte Ukrajnát – a szlovák válogatott Dúbravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Bozenik, Haraslin; míg Domenico Tedesco együttese Casteels – Castagne, Faes, Debast, Carrasco – Mangala, Onana – Trossard, De Bruyne, Doku – Lukaku felállásban lépett pályára.

szlovák válogatott, Eb 2024, gól, Ivan Schranz
Ivan Schranz góljával szerzett vezetést a szlovák válogatott a Belgium elleni Eb-csoportmeccsen
Fotó: AFP / AFP or licensors

A belga fociválogatott az első percektől kezdve megpróbálta nagy nyomás alatt tartani az ellenfelét, Romelu Lukaku egy óriási helyzetet ki is hagyott a harmadik percben. Mégis a szlovákok szereztek vezetést egy sikeres letámadás végén: egy nagy belga védelmi hiba után 

Juraj Kucka elé került a labda, akinek a lövését ugyan még védte Koen Casteels, a kipattanót éles szögből Ivan Schranz a hosszú alsóba gurította 

– videózás után kiderült, hogy a Slavia Praha csatára nem volt lesen. Leandro Trossard és Kevin De Bruyne jóvoltából a folytatásban a belgák veszélyeztettek, ám Martin Dúbravka – ha olykor bizonytalanul is, de – megúszta kapott gól nélkül az első félidőt, így Lukaku ziccerben történő borzalmas labdaátvétele után Francesco Calzona szövetségi kapitány csapata egygólos előnnyel vonulhatott a szünetre. És azért "csak" egygólossal, mert Lukas Haraslin próbálkozását a játékrész végén óriási bravúrral hárította Casteels.

Romelu Lukaku két érvénytelen gólig jutott, Belgium nem bírt a szlovákokkal

A második félidő elején aztán megint kihagyott egy helyzetet Lukaku, de aztán 

az 56. percben egy beadás után Amadou Onana középre fejelt labdáját a hálóba tudta lőni a center – ám, mint videózás után kiderült, lesről tette mindezt. 

Hatalmas nyomás volt a folytatásban is a szlovák kapun, Lukaku mellett Trossard és a csereként beállt Johan Bakayoko is veszélyeztetett (David Hancko sérülése okozott ijesztő pillanatokat ennél a helyzetnél), de Belgiumnak, és az Eb-selejtezőben 8 meccsen szerzett 14 góljával gólkirály Lukakunak semmi nem akart összejönni. Pedig 

a 86. percben szerzett még egy gólt Lois Openda középre adása után, de utólag (videózás után) ezt a gólt is érvénytelenítették, Openda korábbi kezezése miatt.

A hosszabbításban újabb dráma már nem jött, a belgák érvényes gól nélkül maradtak, Szlovákia pedig 3 ponttal nyitotta az Eb csoportkörét. A szlovákok pénteken délután Ukrajna, a belgák szombaton este Románia ellen folytatják a csoportküzdelmeket.

Eredmény, Európa-bajnokság, E csoport:

Belgium – Szlovákia 0-1 (0-1)
gól: Schranz (7.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről