Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjában teljes holtverseny alakult ki Dánia és Szlovénia között, így a holtversenyre vonatkozó, sorsolást megelőző utolsó lehetséges pont dönthetett a kettejük közötti sorrendről.

Szlovénia és Dánia egy egymás elleni 1-1-es döntetlennel kezdte a németországi Európa-bajnokságot, majd a szlovénok Szerbiával, a dán válogatott pedig Angliával játszott 1-1-es döntetlent. Afoci-Eb C csoportjának kedd esti, utolsó fordulójában aztán a szlovén válogatott Anglia ellen, Dánia pedig Szerbia ellen játszott 0-0-s döntetlent, így mind a két együttes 3 ponttal, három döntetlennel, 2-2-es gólkülönbséggel zárt a kvartett 2-3. helyén. Az nem volt kérdés, hogy ezzel mindkét csapat továbbjut a nyolcaddöntőbe (hiszen a csoportharmadikok listáján Magyarország és Horvátország is rosszabb mérleggel zárt ennél), az viszont igen, hogy ki lesz a második és ki a harmadik, ennek ugyanis az ellenfél és az Eb-ágrajz miatt komoly jelentősége volt.

Euro 2024, Eb, dán válogatott, szlovén válogatott
Teljes holtverseny alakult ki Dánia és Szlovénia között a foci-Eb C csoportjában
Fotó: AFP / AFP or licensors

Ez döntött Dánia és Szlovénia között az Eb-holtversenyben

A szabályzat alapján az alábbi kritériumok, ebben a sorrendben döntenek két csapat között holtverseny esetén:

  1. az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több pont (Dánia: 1, Szlovénia: 1)
  2. az egymás elleni mérkőzéseken szerzett jobb gólkülönbség (Dánia: 1-1, Szlovénia: 1-1)
  3. az egymás elleni mérkőzéseken szerzett több gól (Dánia: 1, Szlovénia: 1)
  4. jobb összesített gólkülönbség (Dánia: 2-2, Szlovénia: 2-2)
  5. összesítésben szerzett több gól (Dánia: 2, Szlovénia: 2)
  6. ha az 1-5. pontok nem tudnak dönteni, és az utolsó körben egymás ellen játszik a két együttes, akkor a rendes játékidő végeztével büntetőpárbaj következik (a Dánia-Szlovénia meccsre nem az utolsó fordulóban került sor)
  7. kisebb "fegyelmi" pontszám – a sárga lap 1, a két sárga lapért kapott piros lap 3, az egyből piros lap 3, a sárga lapot követő egyből piros lap 4 pontot ér (Dánia: 6, Szlovénia: 6)
  8. jobb helyezés az európai selejtezők összesítésében – kivéve, ha a holtversenyben a házigazda Németország is szerepel (Dánia: 9., Szlovénia: 15.)
  9.  sorsolás

Így aztán Dánia lett a csoportmásodik, miután jobb mérleggel jutott ki az Eb-re – pontosabban hihetetlen módon 

a két együttes azonos selejtezőcsoportban szerepelt és egyforma pontszámmal végzett, de a dánok ottani, jobb egymás elleni mérlegük miatt ők lettek a csoportelsők. 

(Egyes források szerint nem a 8., hanem a 7. pont döntött, ugyanis a szlovén-dán csoportmeccs 70. percében a szlovénok egyik stábtagja, Milivoje Novakovic sárga lapot kapott, így Szlovénia nem 6, hanem 7 "fegyelmi" ponttal zárt.)

A csoportmásodik Dánia így június 29-én 21 órától, Dortmundban Németország ellen játszik az Eb nyolcaddöntőjében, míg Szlovéniára csoportharmadikként július 1-jén Portugália, vagy július 2-án az E csoport győztese vár a legjobb 16 között.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről