Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjának nyitómérkőzésén Ukrajna meglepetésre kiütéses, 3-0-s vereséget szenvedett Romániától a müncheni Allianz Arenában.

A románok a selejtezőcsoportjuk veretlen mérleggel történő megnyerésével, az ukránok pedig pótselejtezőn keresztül jutottak ki a németországi Európa-bajnokságra. Az E csoport nyitómeccsére a román válogatott Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Coman – Dragus; míg Szerhij Rebrov együttese Lunyin – Konoplja, Zabarnij, Matvijenko, Zincsenko – Sztepanenko, Saparenko – Cihankov, Szudakov, Mudrik – Dovbik felállásban lépett a Bayern München pályájára.

román válogatott, Eb 2024, Nicolae Stanciu
A román válogatott csapatkapitánya, Nicolae Stanciu nem akármilyen góllal szerzett vezetést az Ukrajna elleni Eb-meccsen
Fotó: AFP / AFP or licensors

A mérkőzés egy kínos incidens ukrán mezőnyfölénnyel indult, de a román kapura nem volt veszélyes a Ferencváros korábbi edzőjének együttese, így csupán a labdabirtoklási arányban mutatkozott meg a dominancia. A félidő felénél azonban ez megváltozott, a románok ki tudtak jönni a szorításból, és amikor el is veszítették a labdát, letámadott Edward Iordanescu csapata, ennek pedig meg is lett az eredménye a 29. percben. Egy védelmi hiba után Dennis Man a jobb oldalról középre passzolta a labdát, 

Nicolae Stanciu pedig 21 méterről, állítgatás nélkül, jobbal a jobb felső sarokba bombázta a labdát (1-0). 

A gólt követően sem forgott veszélyben a román kapu, Stanciu viszont a túloldalon egy szögletből a felsőlécet találta el, így az ukránok örülhettek, hogy nem lett kétgólos a hátrány a félidőben.

Egy óra után végleg eldőlt a Románia-Ukrajna Eb-csoportmeccs

A fordulás után aztán 

az ukrán egyenlítés helyett gyorsan eldöntötték a meccset a románok: 

Razvan Marin 25 méterről leadott kísérlete a jobb alsóban kötött ki (a Real Madrid kapusa, Andrij Lunyin mellényúlt a labdának), majd Dennis Man újabb jobb oldali beadását Denis Dragus közelről a hálóba pöckölte.

Az ukránok hármas cserével próbálták meg a szépítést, de a 78. percig kellett várni az első kaput eltaláló lövésükig, és ezzel sem (ahogy ezután sem) tudták bevenni Florin Nita kapuját – sőt, szinte nagyobb esélye volt egy-egy román öngólnak, mint egy ukrán focista találatának. A hosszabbításban Roman Jaremcsuk még a felsőlécre emelt, de gól ebből sem lett, Románia tehát a jelentős labdabirtoklási hátrány ellenére magabiztosan nyerte meg az E csoport nyitómeccsét.

A legutóbb negyeddöntős ukránok pénteken délután Szlovákia, a 24 év után a második Eb-győzelmüket szerző románok szombaton este Belgium ellen folytatják a csoportküzdelmeket.

Eredmény, Európa-bajnokság, E csoport:

Románia – Ukrajna 3-0 (1-0)
gól: Stanciu (29.), R. Marin (53.), Dragus (57.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről