Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Danny Makkelie lesz a magyar labdarúgó-válogatott szerdai, Németország elleni, stuttgarti Európa-bajnoki csoportmérkőzésén a játékvezető. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) annak ellenére támogatja már évek óta a holland bírót, hogy szinte minden tornán vannak nagy visszhangot kiváltó ítéletei.

A 41 éves holland játékvezető, Danny Makkelie eddig háromszor vezetett mérkőzést a magyar válogatottnak, ezek közül kettő világbajnoki selejtező volt. A portugálok elleni 2017-es mérkőzésen, a Groupama Arénában, majd 2021 szeptemberében, Elbasanban, az albánok ellen is a rivális nyert, egyformán 1-0-ra. Makkelie harmadik, magyar érintettségű meccsét tavaly novemberben, a Puskás Arénában rendezték, Szoboszlai Dominikék a 3-1-es Montenegró elleni győzelemmel biztosították be csoportelsőségüket az Eb-selejtezőben. Szerdán 18 órától pedig a házigazda németek elleni Eb-csoportmeccset vezeti.

Danny Makkelie, játékvezető, bíró, magyar-német, Eb 2024
Danny Makellie lesz a magyar válogatott németek elleni Eb-csoportmeccsének a játékvezetője
Fotó: NurPhoto via AFP/Marcel van Dorst/NurPhoto

Németország még Eb-n és vb-n sem nyert Danny Makkelie játékvezetése mellett

A németek számára klubszinten már többször közellenséggé vált a holland játékvezető: a tavalyi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján a Borussia Dortmundot, a 2020-as BL-elődöntőben az RB Leipziget sújtották az ítéletei – utóbbi találkozón a lipcseiek kispadján a jelenlegi német szövetségi kapitány, Julian Nagelsmann ült. Makkelie vezette továbbá az előző Európa-bajnokság német-angol nyolcaddöntőjét (0-2) is, a 2022-es katari vb-n pedig a spanyol-német csoportmeccsen (1-1) fújta a sípot azon meccsek közül, amely a Nationalelfet érintette. 

Németország tehát jelenleg nyeretlen a nagy tornákon a civilben rendőrként dolgozó játékvezető irányításával.

A legutóbbi Eb-n a 2020-as Európa-liga-döntőt vezető Makkelie összesen négy meccset kapott, az angol-dán elődöntő hosszabbításában pedig hatalmas botrányt váltott ki a Raheem Sterling elesése miatt befújt büntetője (többek között azért is, mert akkor éppen két labda volt a pályán), amely következtében végül Anglia jutott döntőbe. A katari-vb-n pedig a spanyol-német mellett még egy csoportmeccset vezetett: Argentína és Lengyelország mérkőzésén egy erősen vitatható büntetőt befújt Lionel Messiék javára.

Továbbá a 2022-es Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő során is akadt egy botránya: miután a Paris Saint-Germain elveszítette a Real Madrid elleni párharcot, a párizsiak elnöke úgy reagált, hogy Makkeliét "meg akarja ölni".

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről