Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatottnak Svájc, Németország és Skócia lesznek a csoportellenfelei. Marco Rossi csapatában kiemelkedő teljesítményt nyújthat Szoboszlai Dominik, a Liverpool középpályása az egész torna legjobb játékosai közé emelkedhet. A magyar válogatott csapatkapitánya mellett is rengeteg focistára lesz még érdemes odafigyelni, összeállításunkban bemutatjuk, kik lehetnek az Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai.

Június 14-én kezdődik a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, ahol egy hónapon keresztül 24 csapat verseng majd a végső győzelemért. A magyar válogatott sorozatban harmadszor jutott ki a kontinenstornára, Marco Rossi csapatának a házigazda Németország mellett Svájc és Skócia lesznek a csoportellenfelei. A nemzeti együttes csapatkapitányának, Szoboszlai Dominiknek ez lesz az első Eb-je, de már most a torna legnagyobb sztárjai közé sorolhatjuk, ugyanis a Liverpool középpályása lesz a 20. legértékesebb labdarúgó a pénteken rajtoló csúcseseményen. A 23 éves klasszis mellett rengeteg kiváló futballistát láthatunk majd a meccseken, összeállításunkban bemutatjuk, kik lehetnek az idei Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai.

Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai
Az Eb-címvédő olaszok kapusa, Gianluigi Donnarumma, valamint a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik is ott lesz a tornán
Fotó: AFP (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Szoboszlai Dominik az Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai között

Szoboszlai Dominik csapatkapitányhoz méltó teljesítményt nyújtva vezette ki a németországi Európa-bajnokságra a magyar válogatottat, a klasszis középpályás 4 gólt szerzett és 4 gólpasszt adott a selejtezősorozatban, a montenegróiaknak lőtt zseniális szólógólja pedig örökre felejthetetlen emlék marad. 

Szoboszlai klubszinten remek szezont zárt, tavaly nyáron a Liverpoolhoz szerződött, az angol sztárcsapatban pedig azonnal alapemberré vált, 

első idényében angol Ligakupát nyert, csapatával a Premier League-győzelemért is sokáig versenyben volt. A magyar válogatott legnagyobb sztárja 45 meccsen 7 góllal és 4 gólpasszal zárta a 2023/2024-es évadot, joggal bízhatnak benne a szurkolók, hogy az Eb-n is a nemzeti együttes vezére lesz.

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Szoboszlai Dominikre kulcsszerep vár a magyar válogatottban
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Marco Rossi taktikai hadrendjében ráadásul Szoboszlai támadóbb szerepkörben játszik, mint a Liverpoolban - Jürgen Kloppnál sok védekező feladata is volt -, a csapatkapitány pedig rengeteget tehet azért, hogy a magyar válogatott minél messzebbre jusson az Eb-n. Szoboszlainak ez lesz az első Európa-bajnoksága, ugyanis a 2021-es tornáról sérülés miatt lemaradt. A torna előtti utolsó felkészülési meccsen, az Izrael elleni találkozón aztán ismét nagy lett az ijedtség, mert a kiváló középpályást sérülés miatt kényszerűségből le kellett cserélni. Szoboszlai azóta mindenkit megnyugtatott, nincs komoly baj, remek állapotban van és készen áll az Európa-bajnokságra. 

Ha Szoboszlai végig egészséges lesz, akkor a magyar csapat bárki ellen meglepetést okozhat, a Liverpool klasszisa pedig az Eb legnagyobb sztárjai közé emelkedhet.

A visszavonuló Toni Kroos lehet a házigazda németek vezére

A Real Madrid világsztárja nem sokkal a 2023/2024-es idény vége előtt bejelentette, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokság után végleg felhagy a profi labdarúgással. A 34 éves középpályás még mindig a világ legjobbjai közé tartozik a posztján, klubjával ismét Bajnokok Ligáját és spanyol bajnokságot nyert, ám úgy döntött, a csúcson szeretné abbahagyni. A hatszoros BL-győztes Kroos a 2021-es Eb után visszavonult a válogatottól, de Julian Nagelsmann hívására később mégis úgy döntött, hogy visszatér a csapathoz.

toni kroos
Toni Kroos az Eb-re még visszatér a német válogatotthoz
Fotó: AFP (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

A németeknek a középpályán nagy szükségük lehet a rutinos klasszis higgadtságára, zseniális rúgótechnikájára, valamint arra győztes mentalitásra, amely a német együttesből az utóbbi világversenyeken hiányzott. Németország az előző két világbajnokságon már a csoportkörben kiesett, a legutóbbi kontinenstornán pedig csak a nyolcaddöntőig jutott - ezek után hazai közönség előtt hatalmasak az elvárások a csapattal szemben. 

A pályafutása utolsó Európa-bajnokságára készülő Kroos rengeteget tehet a németek végső sikeréért, egy esetleges Eb-győzelem után pedig még az Aranylabdára is esélye lehet a torna után visszavonuló sztárnak.

A 2021-es foci-Eb legjobb játékosa, Gianluigi Donnarumma

Az olasz labdarúgó-válogatott címvédőként vághat neki a németországi Európa-bajnokságnak. A három évvel ezelőtti győzelem egyik hőse a Paris Saint-Germain kapusa, Gianluigi Donnarumma volt, aki az angolok elleni döntőben parádézott, a büntetőpárbajban két lövést is kivédett. Az egész tornán remeklő kapust meg is választották az Eb legjobb játékosának, és az olaszok sikeréért idén nyáron is sokat tehet. A címvédőnek nem lesz könnyű dolga, a csoportkörben a spanyolokkal, a horvátokkal és a nagy meglepetést okozó albánokkal került azonos négyesbe. 

A még mindig csak 25 éves Donnarumma évek óta kirobbanthatatlan az olaszok kapujából, 2016-os bemutatkozása óta már 62 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben.

Italy v Bosnia & Herzegovina- International Friendly
Gianliugi Donnarumma lett az előző Eb legjobb játékosa
Fotó: NurPhoto via AFP/Domenico Cippitelli/NurPhoto

A legendás Gianluigi Buffon méltó örökösének tartott kapus a PSG-ben nem mindig nyújtott kiemelkedő teljesítményt az utóbbi időben, ám a válogatottban abszolút felnőtt a feladathoz. Donnarumma stabilitására és bravúrjaira nagy szükségük lehet az olaszoknak, akiknek a spanyolok és a horvátok mellett a csoportból való továbbjutással is lehetnek gondjaik. Az előző két világbajnokságról egyaránt lemaradó olaszok Eb-címvédése hatalmas szenzáció lenne, bár az előző kontinenstornán sem ők számítottak a legesélyesebbnek a végső sikerre. 

Utolsó Európa-bajnokságára készül a horvátok aranylabdás legendája, Luka Modric

Toni Kroos mellett a Real Madrid élő legendájának tekinthető a szintén hatszoros BL-győztes Luka Modric is, ám a német sztárral ellentétben a zseniális horvát középpályás még egy évet biztosan eltölt Madridban. 

Carlo Ancelotti csapatában már inkább kiegészítő embernek számít Modric, de a horvát válogatottnak még mindig a legfontosabb játékosa, egyben csapatkapitánya. 

A 38 éves klasszis 2018-ban megkapta a legnagyobb egyéni elismerést, az Aranylabdát, miután a Reallal sorozatban harmadszor nyert Bajnokok Ligáját, a nemzeti együttest pedig döntőig vezette az oroszországi világbajnokságon.

Football: International friendly: Portugal v Croatia
Luka Modric a horvát válogatott vezére
Fotó: AFP

Minden idők egyik, ha nem a legjobb horvát labdarúgója a 2022-es katari világbajnokságon bronzérmes lett a válogatottal, és pályafutása utolsó Európa-bajnokságán is szeretne emlékezeteset alkotni. A 175-szörös horvát válogatott középpályásnak valószínűleg minden rutinjára szüksége lesz a közelgő tornán, mert Horvátország az Eb-címvédő olaszokkal és a spanyolokkal küzdhet majd meg a halálcsoportban a nyolcaddöntőbe jutásért.

Spanyol focilegendák nyomdokaiba lépne a Manchester City sztárja, Rodri

A végső győzelemre is esélyesek tartott spanyol válogatott már nem annyira félelmetesen erős, mint 2008 és 2012 között, amikor két Eb-t és egy vb-t nyert, de jelenleg is a világ legjobb csapatai közé tartozik. Utóbbi állítás a Manchester Cityre is igaz, amely tavaly triplázott (Premier League-et, FA-kupát és Bajnokok Ligáját nyert), idén pedig sorozatban negyedszer lett angol bajnok. 

A két együttesben közös, hogy mindkettőből kirobbanthatatlan a 27 éves Rodri, aki karrierje csúcspontján van jelenleg. 

A 191 centiméter magas védekező középpályás kiválóan passzol, átlagon felüli játékintelligenciával és nagyszerű rúgótechnikával rendelkezik, tehát tökéletes vezér a spanyol válogatott számára.

Football: International friendly: Spain v Northern Ireland
Rodri a spanyol válogatott legfontosabb játékosa
Fotó: AFP

Pep Guardiola csapatának újabb PL-győzelméből Rodri alaposan kivette a részét, 34 bajnokin 8 gólt lőtt és 9 gólpasszt adott, nem mellékesen a 2023-as Inter elleni BL-finálét is az ő remek találata döntötte el. Xavi, Andrés Iniesta és Xabi Alonso már régóta visszavonultak a spanyol válogatottól, de Rodri abszolút megüti a nagy elődök szintjét. A világklasszis középpályás a nemzeti csapat legbiztosabb pontja lehet Németországban, kiegyensúlyozott teljesítményével sokat tehet azért, hogy a spanyolok messzire jussanak a kontinenstornán.

Még csak 20 éves, de már a világ egyik legjobb focistája Jude Bellingham

Jude Bellingham tavaly nyáron igazolt a Borussia Dortmundtól a Real Madridhoz, majd a spanyol gigásznál azonnal a csapat legnagyobb sztárjai közé emelkedett. A mindössze 20 éves futballista az utolsó dortmundi szezonjában a Bundesliga legjobb játékosa lett, a Realban pedig még messzebbre jutott, első madridi idényében Bajnokok Ligáját és La Ligát nyert. 

Bellingham fantasztikusan futballozott a 2023/2024-es évadban, középpályásként 23 gólt lőtt és 13 gólpasszt adott, nem véletlen, hogy az angol válogatottban is tőle várják az egyik legjobb teljesítményt a foci-Eb-n.

England v Belgium - International Friendly
Jude Bellinghamtől rengeteget várnak az angolok az Európa-bajnokságon
Fotó: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto

Bellingham már a 2021-es Eb-n döntőig jutó angol válogatottban is szerepet kapott, a részben hazai rendezésű tornán két csoportmeccsen, valamint az ukránok elleni negyeddöntőben lépett pályára. A Real szupersztárja ezúttal az angol csapat egyik legfontosabb játékosaként vág neki az Európa-bajnokságnak - Anglia a szlovénokkal, a dánokkal és a szerbekkel került azonos csoportba -, egy remek Eb-szerepléssel pedig még az Aranylabdára is esélyes lehet év végén.

Kylian Mbappé Eb-győzelemre vezetheti a franciákat

Az idei Bajnokok Ligája-döntő után véget ért a futballvilág egyik leghosszabb szappanoperája, ugyanis végleg eldőlt, hogy Kylian Mbappé a következő szezontól a Real Madridban folytatja pályafutását. A 25 éves csatárnak a madridi bemutatkozása előtt még fontos feladata van ezen a nyáron, hiszen a francia válogatott legnagyobb sztárjaként azt várják tőle, hogy Eb-győzelemre vezesse a nemzeti csapatot. 

Mbappé már rengeteg tapasztalatot szerzett a világversenyeken, 2018-ban világbajnokságot nyert a francia válogatottal, négy évvel később Katarban gólkirály lett, 

a franciák pedig nagyon közel voltak a címvédéshez, csak büntetőpárbajban bukták el az argentinok elleni vb-döntőt.

France v Canada - International Friendly
Kylian Mbappé szinte biztosan ott lesz az Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai között
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Mbappé Európa-bajnokságot még nem nyert, de idén ez is sikerülhet neki, mert a franciák a torna egyik legnagyobb esélyesei. 

A világ egyik legjobb csatára remek formában várhatja a rajtot, minden sorozatot figyelembe véve 44 gólt lőtt és 10 gólpasszt adott a PSG színeiben az elmúlt idényben. 

A 79 válogatott meccsén már 47 gólt szerző Mbappé az Eb legnagyobb sztárja lehet, a franciák pedig Hollandia, Ausztria és Lengyelország mellől csoportelsőként juthatnak tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa a hollandok legnagyobb sztárja, Virgil van Dijk

Mohamed Szalah mellett Virgil van Dijk volt Jürgen Klopp legjobb igazolása, a holland hátvéd 2018 januárjában szerződött a Southampton együttesétől a Liverpoolhoz. 

A 195 centiméter magas óriás az elmúlt években a világ legjobb belső védői közé emelkedett, amikor egészséges, akkor a klubjából és a válogatottból is kihagyhatatlan. 

A 32 éves játékos kulcsszerepet játszott abban, hogy a hollandok csak 7 gólt kaptak az Eb-selejtezőkön és a franciák mögött kijutottak a kontinenstornára. Van Dijkék az Európa-bajnokság csoportkörében is összekerültek Didier Deschamps együttesével, amelynek visszavághatnak a selejtezősorozatban elszenvedett vereségekért.

Netherlands v Iceland - International Friendly
Virgil van Dijk a holland válogatott csapatkapitánya
Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Nehéz megmondani, meddig juthatnak el a hollandok az Eb-n, Ronald Koeman csapata az idei négy felkészülési mérkőzéséből hármat is 4-0-ra nyert meg, ám a rendező németektől 2-1-re kikapott Frankfurtban. Van Dijk teljesítményén sok múlhat, Szoboszlai Dominik liverpooli csapattársa nem csak a védelemben brillírozhat, hiszen a pontrúgásoknál is rendre veszélyes az ellenfél kapujára. 68 válogatott meccsén már 9 gólt szerzett a kiváló hátvéd, akinek Németországban ott lehet a helye az Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai között.

Ez lehet Kevin De Bruyne és a belga "aranygeneráció" utolsó dobása

A belgák "aranygenerációjának" ez lehet az utolsó esélye arra, hogy emlékezetes eredményt érjen el világversenyen. Eden Hazard ugyan már visszavonult, Thibaut Courtois pedig nem kapott meghívót az Eb-re, de a belgák így is erős kerettel vághatnak neki a kontinensviadalnak. 

Már a 2018-as oroszországi vb-n bronzérmes együttesnek is az egyik legfontosabb játékosa volt Kevin De Bruyne, aki manapság egyértelműen a belga válogatott első számú szupersztárja. 

A Manchester City támadó középpályása évek óta világklasszis teljesítményt nyújt, de a sérülésekkel gyakran meggyűlt már a baja. De Bruyne ezúttal teljesen egészséges és remek formában várhatja az Európa-bajnokságot.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne a belga válogatott legnagyobb sztárja 
Fotó: Belga via AFP (Photo by BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP)

Pep Guardiola legfontosabb játékosaként Kevin De Bruynét szokás emlegetni a Cityben, amit jól jelez, hogy a 32 éves klasszis csak 18 PL-meccsen játszhatott az elmúlt idényben, de így is 10 gólpasszig jutott. A válogatottban már több mint 100 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttes csapatkapitánya, Belgium számára pedig kötelező a továbbjutás Románia, Szlovákia és Ukrajna mellől az E csoportban. A 2022-es katari vb-n már szégyenszemre a csoportkörben kiestek a belgák, De Bruyne és társai számára még egy hasonló kudarc végzetes következményekkel járhat.

A világrekorder Cristiano Ronaldo megint harcba száll az Eb-győzelemért

Cristiano Ronaldo keservesen zokogott, miután Portugália kiesett a katari vb negyeddöntőjében, hiszen világbajnokságon valószínűleg többé már nem lép pályára. Európa-bajnokságon azonban igen, a németországi tornát pedig 39 évesen is bombaformában várja. Ronaldo a 2023/2024-es idényben újabb csúcsot ért el, a szaúdi focibajnokságban 35 gólt szerzett, ezzel megdöntötte a liga eddigi gólrekordját. A portugál válogatott utolsó felkészülési meccsén is remekelt az ötszörös aranylabdás, az írek ellen két bombagólt rúgott, illetve világrekorder lett, miután felnőtt pályafutása során 1226. alkalommal lépett pályára.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo 39 évesen is bombaformában várja az Eb-t
Fotó: AFP (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)

A válogatottbeli szerepléseket (207) és a nemzeti csapatban elért gólok (130) számát tekintve is rekorder Ronaldo számára lassan már nincs olyan csúcs, amit megdönthet, 

ugyanis 25 mérkőzéssel vezeti a labdarúgó Európa-bajnokságok örökranglistáját, valamint 14 góljával ő az Eb-k történetének legeredményesebb focistája. Mindettől függetlenül a tőle megszokott elszántsággal fog pályára lépni a közelgő tornán, a portugáloknak valószínűleg nem okoz majd gondot a továbbjutás Csehország, Törökország és Georgia mellől az F csoportban. Ronaldo 2016-ban már nyert Európa-bajnokságot, de a portugál válogatott vezéreként és csapatkapitányaként ezúttal is harcba száll a végső győzelemért.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!