Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Hivatalos oldalán mutatta be új vezetőedzőjét a Ferencváros, aki nem más, mint az 51 éves holland Pascal Jansen.

A zöld-fehérek hivatalos bemutatásából kiderült, hogy a holland-angol kettős állampolgárságú tréner a hollandiai Zaandamban nőtt fel, és itt is kezdett el futballozni. Utánpótlás-karrierje során megfordult többek között az AZ Alkmaarnál, az Ajaxnál, a Haarlemnél és a Telstarnál is. Aktív pályafutásának egy térdsérülés vetett véget, még azelőtt, hogy bemutatkozott volna a felnőttek között. 

Pascal Jansen a Fradi új edzője
Fotó: fradi.hu

Jansen visszavonulása után a Haarlem utánpótlás-trénereként dolgozott, majd Ázsiában dolgozott al-Dzsazira és az al-Vahda edzői stábjában, majd Hollandiában a Vitesse és a Sparta Rotterdam akadémiáján dolgozott. 2011-ben a Sparta Rotterdam első csapata mellett folytatta a munkát, segédedzőként. Két évvel később került a PSV-hez, ahol először az akadémián számítottak rá, az U19-es és az U21-es együttest egyaránt két-két évig irányította. 2017-től egy éven keresztül a PSV akadémiáját vezette, majd csatlakozott az AZ Alkmaarhoz.

Alkmaarban először két évig segédedzőként, majd 2020 decemberétől vezetőedzőként dolgozott, 2024 januárjáig. A hollandokkal a csapat egy bronzérem mellett egyszer a negyedik, egyszer pedig az ötödik helyen végzett a holland bajnokságban. A Fradi új edzője másfél éven keresztül együtt dolgozott a magyar válogatott Kerkez Milossal is. Jansen azzal az Arne Slottal is dolgozott együtt, aki nemrégiben Jürgen Kloppot váltotta a Liverpoolnál. 

"Hosszú folyamat végén esett Jansenre a választásunk, sokakkal találkoztunk arról a listáról, amin az elérhető, karakterükben a Ferencvároshoz illő edzők szerepelnek" - mondta az M1 aktuális csatornának Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. A sportvezető kiemelte, Jansen rendkívül felkészült, de más jellegű tréner, mint akik az utóbbi időben a magyar bajnoknál dolgoztak, ugyanis neki nincs nagy játékosmúltja, már fiatalon elkezdte magát edzőnek képezni. "Végigjárta a ranglétrát, komoly helyekről voltak más ajánlatai, és mivel Angliában született, a holland és angol iskola is jelen van nála. Aki látta az Alkmaart, tudja, hogy látványos támadójátékot játszottak" - mondta Orosz Pál. A vezérigazgató kiemelte, az összes jelölt, akivel tárgyaltak, felkészülten érkezett, képben voltak, mi a Ferencváros és milyen a játékoskeret.

"Jansennek nyugodt, erőt sugárzó személyisége van, megfelelően fogja tudni kezelni az edzői pozíciót. Hiszünk abban, hogy szép eredményeket fogunk vele elérni" - fogalmazott a sportvezető, aki a játékoskeret kapcsán arról beszélt, "nagy mozgásokra nem kell számítani" , mert bár az új vezetőedzőnek ennek kialakítása kapcsán "van beleszólása", Jansen alapvetően kész keretet kap. A célokról szólva kiemelte, azok nem változtak: a magyar aranyérmek mellett szeretnének valamelyik európai kupasorozat, és "nem feltétlenül a Konferencia-liga" csoportkörében szerepelni. "Reméljük, sikerülni fog a Bajnokok Ligája, ha nem, akkor az Európa-liga" - zárta Orosz.

A Fradi a BL-selejtező második fordulójában mutatkozik be július 23-24-én és 30-31-én, a sorsolás jövő szerdán lesz. 

A Paks ellen elveszített Magyar Kupa-döntő után távozott a Fraditól Dejan Sztankovics, az ő helyét veszi át Jansen.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről