Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Vasárnap este a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának záró fordulójában a magyar válogatott talán minden idők legdrámaibb Európa-bajnoki mérkőzését játszotta. A skótok elleni találkozót a mieink a csereként beállt Csoboth Kevin 100. percben lőtt góljával nyerték meg a stuttgarti Mercedes-Benz Arénában, így Marco Rossi együttese megtette, amit kellett, hogy továbbjusson a legjobb a 16 közé. Azonban a továbbjutásnál sokkal fontosabb, hogy a súlyos sérülést szenvedő Varga Barnabással minden rendben legyen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

Az utóbbi napokban magyar szurkolók folyamatosan azon matekoznak, hogyan juthatna tovább a válogatott, erről pedig Sallai Rolandnak is megvolt a véleménye. 

„Ha nem látnánk rá esélyt, már nem lennénk itt az Európa-bajnokságon. Szeretnénk a skótok ellen a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. A matek azután lehet releváns, ha megvertük őket. Addig felesleges számolgatni” – mondta az 51-szeres magyar válogatott támadó. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Sallai Roland kiadta a parancsot: győzni kell
Fotó: AFP/Damien Meyer

Sallainak teljesen igaza van, mi azonban mindenképpen matekoztunk kicsit, ugyanis az elmúlt napokban nagyon jól alakultak az eredmények a magyar csapat szemszögéből. Akkor lenne esély a továbbjutásra, ha legyőzzük a skótokat. Ezen kívül még arra van szüksége Marco Rossi együttesének, hogy:

  • a B csoportban az 1 pontos horvát válogatott ne győzze le az olasz csapatot, és a szintén 1 pontos albánok se győzzék le a spanyolokat. 
  • a C csoportban a 2 pontos szlovének nem szerezhetnek pontot az angolok ellen - ebben az esetben ugyanis a dán-szlovén-szerb hármasból csak egynek lesz minimum 3 pontja.
  • a D és az E csoportban is van már 3 pontos csoportharmadik, így azokkal a kvartettekkel nincs értelme foglalkozni.
  • az F csoportban török-cseh és portugál-grúz összecsapást rendeznek az utolsó játéknapon. A mieink azzal járnának jól, ha sem csehek, sem a grúzok nem nyernének.

Jött az Eb legfeszültebb meccse

A találkozó rendkívül izgalmasnak ígérkezett, ugyanis a mieink az utolsó szalmaszálba próbáltak kapaszkodni és a skótok is a továbbjutásért játszottak, így egy óriási adok-kapok is benne volt a találkozóban. 

„Látva az eredményeinket, nincs más alternatívánk, csak a győzelem. Tudjuk, hogy ez egy ki-ki meccs lesz mindkét csapatnak. Óriás lesz a nyomás mindkét gárdán, úgyhogy rajtunk most nincs extra nyomás” – mondta a meccs előtt Marco Rossi, aki elárulta, hogy lesznek változások a kezdőcsapatban, de nem azért mert bárki is rosszul teljesített volna, hanem csak szimplán szeretné frissíteni a csapatát. 

Az olasz mester végül két helyen változtatott. A 34 éves Fiola Attila helyére bekerült Botka Endre, míg a 83-szoros válogatott Nagy Ádám helyén ezúttal Callum Styles játszott a középpályán. 

A mieink a Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Bolla, Schäfer, Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. összeállításban kezdték a találkozót, míg a skótok a Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, McKenna, Robertson – McTominay, Gilmour, McGregor, McGinn – Adams kezdővel indultak harcba. 

A magyar válogatott kezdőcsapata
Fotó: Mirkó István

A mérkőzés szenzációs hangulatban kezdődött, a skótok és a magyarok is teli torokból üvöltöttek, csak úgy zúgott a stuttgarti aréna. A pályán is érezhető volt a feszültség, a mérkőzés elején keményen egymásnak feszültek a csapatok, rengeteg volt a test-test elleni párharc, és viszonylag kevés a futball, de a mieink már a meccs előtt jelezték, hogy itt erre lehet majd számítani. 

A találkozó elején a skótok birtokolták többet a labdát, de helyzetet nem tudtak kialakítani Gulácsi Péter kapuja előtt. Az első helyzetre a nyolcadik percig kellett várni, az pedig a mieink előtt adódott. 

Egy labdaszerzés után Callum Styles forgatta át a labdát a jobb oldalon felfutó Bolla Bendegúznak, aki tolt rajta egyet, majd 23 méterről megkínálta egy bombával Angus Gunnt, azonban a skót kapus még ha nehezen is, de ki tudta ütni a labdát. 

A folytatásban a skótoknál volt többet a labda, a mieink pedig stabilan védekeztek, ahogy azt a meccs előtt ígérték. A 18. percben aztán felhördült a közönség, de nem egy helyzet miatt, hanem mert Styles a középpályán egy kemény becsúszással elkaszálta John McGinnt, így a mieink középpályása megkapta a meccs első sárgáját.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Az argentin Facundo Tello mutatja fel a sárgát Stylesnak
Fotó: AFP/Damien Meyer

 

A 29. percben a magyar csapat kaphatott volna egy tizenegyest, de az argentin Facundo Tello játékvezető sípja néma maradt.

 Szoboszlai Dominik beadása után Botka Endre ugrott fel fejelni, de a ferencvárosi védő kapott az arcába egy könyököst Grant Hanley-től, de sem bíró, sem pedig a VAR-szobában ülők nem érezték úgy, hogy büntetőt érne a skót védő megmozdulása. 

A 40. percben ígéretes helyről lőhetett szabadrúgást a magyar válogatott. 

A skótok támadója, Che Adams szabadított fel egy ollózó mozdulattal, de eltalálta Varga Barnabás fejét. A 21 méteres szabadrúgáshoz Szoboszlai Dominik állt oda, mindenki lövésre számított, de a csapatkapitány a hosszú oldalon beinduló Willi Orbán fejére tekerte a labdát, de mieink védője hat méterről a felső lécre fejelt – és valószínűleg akkor is érvénytelen lett volna a gól, ha bemegy, ugyanis Orbán lesről indult a szabadrúgás pillanatában. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Willi Orbán kapufát fejelt az első félidőben
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A félidő utolsó percében beszedtünk egy újabb sárgát. Schäfer András ment bele egy csínes helyzetbe, nyújtott lábbal rácsúszott a labdát elrúgó Jack Hendryre, ráadásul a magyar középpályásnak óriási fájdalmai voltak az ütközés után, de sajnos így sem úszta meg lap nélkül, így 45 perc játék után mindkét belső középpályásunk besárgult, mert korábban már Orbán is kapott egyet.

A második félidőt óriási lendülettel kezdte a magyar válogatott, a támadószellemű cserejátékosok pedig folyamatosan melegítettek az oldalvonal mellett. 

Az 56. percben jött az első nagy helyzet a mieink előtt. 

Egy labdaszerzés után Szoboszlai cipelte fel a labdát az ellenfél támadó harmadába, majd a bal szélen induló Sallaihoz játszott, aki befelé húzott majd 13 méterről lőtt, a labdája azonban levágódott Hendryről.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Sallai Roland ezúttal is veszélyesen futballozott
Fotó: AFP/Damien Meyer

A 61. percben Marco Rossi cserére szánta el magát, de nem változtatott játékrendszert, hanem posztra cserélt. Nagy Ádám érkezett Callum Styles helyére az utolsó fél órára. 

A találkozón egyáltalán nem volt érezhető, hogy a skótok is a továbbjutásért mennek, teljesen veszélytelenül futballoztak, Gulácsi Péternek semmi dolga nem akadt az első órában. A 64. percben aztán újabb hatalmas helyzetet hagytak ki a mieink. Szoboszlai bal oldali szögletére Bolla érkezett a hosszún, aki levette a labdát majd középre tekerte azt Orbán fejére, de a rutinos védő hat méterről kapu fölé stukkolt. 

A 68. percben aztán olyan történt, amit egy csapat szurkolója sem akar átélni. Szoboszlai beadása után a skótok kapusa, Gunn robbant ki a kapujából, aki elütötte Anthony Ralston és Varga Barnabást is, a mieink támadója pedig akkorát kapott, hogy elvesztette az eszméletét. 

A jelenet sokkoló volt, ugyanis Varga Barnabás nem mozdult, stabil oldalfekvésbe helyezték, Szoboszlaiék meg közben integettek az orvosoknak, hogy siessenek be a pályára, mert óriási a gond. Az UEFA orvosi stábja nem nagyon csipkedte magát, így a mi játékosaink rohantak be a pályára a hordággyal, eközben Varga Barnabás köré paplanból falat húztak, hogy senki se láthassa, mi történik vele. 

Öt perc ápolás után Varga Barnabást elvitték a mentők, a könnyező szurkolók pedig üvöltötték a nevét. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary

Fotó: AFP/Damien Meyer

Marco Rossinak muszáj volt cserélnie, Varga Barnabás helyére Ádám Martin érkezett, Dárdai Márton pedig Szalai Attila váltotta a védelemben. 

A magyar csapat nem játszott jól a meccsen, de Varga Barnabás drámája után a mieink megélénkültek, a szurkolók pedig teli torokból biztatták a nemzeti csapatot. A hajrára Marco Rossi is kockázatot vállalt. A 86. percben Bolla Bendegúz helyére a támadó Csoboth Kevint küldte pályára, míg Kerkez Milos helyére Nagy Zsolt érkezett a hajrára. 

A 90. percben aztán nem ők villantak, hanem Schäfer András, aki egy remek szóló után 14 méterről lőni tudott, azonban a bombáját Gunn védeni tudta. Ezt követően bemutatták a 10 perces hosszabbítást, amitől a magyar közönség újabb lendületet kapott, és felzúdult a mindent bele csatakiáltás. 

Euro 2024: Scotland - Hungary
Szoboszlai rengeteget vállalt a találkozó hajrájában
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A mieinknek minden lehetősége megvolt a győzelemre, ugyanis a 91. percben Szoboszlai került helyzetbe, de az éles szögből leadott bombája elakadt Gunnban, majd néhány pillanattal később Csobot Kevin kapott egy remek kiugratást, a kilenc méterről ellőtt labdája azonban a jobb kapufán csattant. 

Egy labdaszerzés után kontrázhattak a mieink, Csoboth Kevin kitette a labdát a jobb szélen elfutó Sallainak, aki középre centerezett, a támadást követő Csoboth pedig 11 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1-0), ezzel a magyar válogatott minden idők egyik legdrámaibb győzelmét aratta. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
A magyar válogatott minden idők egyik legdrámaibb meccsét nyerte
Fotó: AFP/Damien Meyer

A lefújás után Csoboth Kevin sírva fakadt a gyepen, a magyar szurkolók pedig extázisban ünnepelték a győzelmet és azt, hogy a csapat megőrizte az esélyét a továbbjutásra.

Hogy meglesz-e a továbbjutás, az csak később fog kiderülni, a legfontosabb viszont most az, hogy információink szerint Varga Barnabás már magánál van és kommunikál, ezen az estén ez a hír talán még a győzelemnél is örömtelibb. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről