Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Az összeszorított fogakkal, a végletekig küzdő és a meccset egy pillanatra sem feladó magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Skóciát és ezzel életben tartotta továbbjutási esélyeit a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Az első csoda tehát megörtént, most már nem tudunk más tenni, mint várni arra, hogy mi lesz a sorsunk az A csoport harmadik helyezettjeként.

Sok nagy drámát éltünk meg az utóbbi években a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein. 

De ahhoz hasonlót, ami vasárnap este Stuttgartban történt, el sem tudtunk volna képzelni. 

Egy olyan meccset nyert meg a magyar  válogatott a semmit sem csináló és semmit sem játszó Skócia ellen, amely bevonul a sportág történelemkönyvébe. Az aranyoldalak közé talán csak azért nem, mert Varga Barnabás súlyos sérülése komoly árnyékot vet erre a győzelemre - és ez akkor is így van, ha Varga a levegőben történő borzalmas ütközése és az eszméletvesztése után nem sokkal már beszélgetni tudott az őt ápoló személyzettel, illetve később a csapattársaival is. Ez pedig még annál is fontosabb tény, mint az, hogy Csoboth Kevin góljával sikerült legyőzni Skóciát.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
A gólszerző Csoboth Kevin és Marco Rossi szövetségi kapitány
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Hősies küzdelem - ezt az elkoptatott két szót tudjuk csak citálni a magyar csapat utolsó csoportmeccsére. 

A skótok az elejétől fogva arra játszottak, hogy legyen még egy pontjuk a már megszerzett másik mellé, hiszen könnyen lehetett volna olyan a helyzet, hogy ezzel a két ponttal is tovább tudnak jutni. 

Milyen skizofrén helyzet ez már: Magyarországnak van most 3 pontja, de amikor ezt a cikket olvassák, még mi sem tudjuk megmondani, mire elég ez a 3 pont és a 2-5-ös, azaz mínusz 3 gólos gólkülönbség.

A sorsunk tehát nem a mi kezünkben van, de az 1-0-s győzelem arra jó volt, hogy ennek a csapatnak ne kelljen csoportutolsóként hazautaznia az Eb-ről. Abban is van valami különleges, hogy egy olyan játékos, az újpesti Csoboth Kevin szerezte a meccs egyetlen gólját, akit az Eb elótt sokan be sem raktak volna a 26-os keretbe. Marco Rossi csodacseréje tett pontot erre a meccsre, nem mondunk semmi újat azzal, hogy a gólszerző amíg él, megemlegeti ezt a napot, estét, várost, stadiont, találatot.

„A kapitány azért küldött be, hogy gólt lőjek. 

Azt kérte, hogy ne a lábamra, inkább területbe kérjem a labdát, hogy a sebességemet tudjam kamatoztatni. 

Mondta, hogy próbáljak gólt rúgni, vagy gólpasszt adni valamelyik csapattársamnak. Az előbbi jött be” – mondta a mérkőzés után az újságíróknak az Újpest támadója, aki Varga Barnabás sérüléséről is beszélt. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Csoboth Kevin és a magyar csapat ünnepli a meccs egyetlen gólját
Fotó: AFP 

Óriási élmény volt ez a gól, el is érzékenyültem. Sajnálom, hogy a szüleim ezt nem láthatták élőben, de bízom benne, hogy a tévé előtt ők is örültek. 

A legfontosabb, hogy megnyertük a mérkőzést – mondta Csoboth Kevin, aki nem sokkal a gólja előtt egy kapufát is lőtt. – Előtte a kapufánál bosszankodtam, hogy nem rúgtam be vagy nem adtam le [Szoboszlai] Dominiknak, aki jobb helyzetben volt, mint én. De reméltem, hogy lesz még lehetőség, és szerencsére így is lett. Köszönjük a szurkolóknak is a támogatást!"

Csoboth Kevin kiemelte, hogy szeretné megélni ezt a pillanatot, majd hozzátette, 

Szoboszlai azt mondta neki, most nyugodtan sírjon örömében.

„Ő is mondta, hogy miért nem tettem be oda. De közben a mester szavai jártak a fejemben, aki mindig arra biztat, hogy lőjek. Szóval, ellőttem, de sajnos kapufa lett. 

Hála istennek tudtam javítani a gólommal, mert lehet, hogy a meccs után Dominik felrakott volna a plafonra”

 – mondta a vegyeszónában a 24 éves játékos.

Csoboth Kevin a 100. percben döntötte el a meccset, de már a 92. percben is hős lehetett volna, akkor azonban a lövése még a kapufán csattant, pedig akár passzolhatott volna a középen érkező Szoboszlai Dominiknak is. 

„Inkább nem mondok semmit arra, hogy mennyire voltam rá dühös” – mondta mosolyogva a vegyeszónában Szoboszlai, akit ez után arról kérdeztek, mennyire örült Csoboth győztes góljának. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Csoboth és Szoboszlai együtt kezdtek el futballozni a Főnix Gold FC-ben
Fotó: AFP/Damien Meyer

„Nagyon örültem. Az egész csapat végig küzdött, nem adtuk fel. 

Kevinre nagyon büszke vagyok, megérdemelte ezt a gólt. Kiskorom óta ismerem, láttam, hogy mennyi munkát beletett még akkor is, ha nem mindig jól jött ki neki a lépés. Megérdemelte, élvezze ki. De innentől kezdve ez az elvárás”

 – folytatta a válogatott csapatkapitánya, aki az állapotára is beszélt, ugyanis napok óta azt pletykálják, hogy kisebb sérülten futballozik az Európa-bajnokságon.

„Voltam már jobb állapotban is. Még mindig fáj a lábam. A legutóbbi két napot regenerációra használtam. Remélem, most egy kicsit több időm jut majd a regenerációra a következő meccsig, bízom benne, hogy jól leszek a következő mérkőzésre” – mondta a 23 éves középpályás, aki Varga Barnabás horrorsérülésével és az ellátásával kapcsoltban is rendkívül markáns véleményt fogalmazott meg. 

„Most boldogság van, de Barnira is gondolok. Sokkal fontosabb az Eb-reményeinknél az ő állapota. Nem lehettünk felszabadultak, de aztán kaptuk a hírt, hogy magánál van. Én voltam az első, aki odament hozzá, és láttam, hogy mi van vele. 

Nem értem ezt a protokollszerűséget, hogy miért nem rohantak be azonnal a mentősök a hordággyal. Ez mindenki számára egy rohadt nagy kérdés marad, mert pár másodperc is életet tud menteni. Most jól jöttünk ki belőle, de remélem, soha többet nem kell ilyet átélnünk. De ezzel valamit kezdeni kell, mert gyalogoltak be a pályára, miközben Barna az életéért küzdött. Térjen észhez mindenki”

 – folytatta a Liverpool középpályása, aki szintén kiemelte, hogy Varga Barnabásért is nyerte meg ezt a meccset a válogatott. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Szoboszlai dühös az UEFA orvosi személyzetére
Fotó: AFP/Damien Meyer

„Próbáltuk pozitívan felfogni a dolgot, hogy van most még valaki, aki miatt ezt meg kell csinálni. Barni is úgy ment bele az ütközésbe, hogy segítse a csapatot. Onnantól kezdve mi is úgy mentünk bele mindenbe, hogy segítsük őt. Az utolsó húsz perc már ki-ki meccs volt. Azon múlt, hogy kinek lesz a végén egy kis szerencséje, és ki akarja majd jobban” – tette hozzá Szoboszlai Dominik, aki hangsúlyozta, hogy a válogatott mindent megtett a sikerért, innentől kezdve már csak bízni lehet a szerencsében a továbbjutást illetően. 

Érdemes azt is felidézni, hogyan látta a meccset Sallai Roland. „Újra megmutattuk milyen fantasztikus csapatunk van, hogy tudunk küzdeni, erről híres a csapat, hogy soha nem adjuk fel, az utolsó pillanatig küzdünk. Ennek meg lett az eredménye” – mondta Sallai, aki hozzátette, hogy szörnyű volt így látni Varga Barnabást, és reméli, egészségesen tér majd vissza a csapatba. „A győztes gólra idáig  kellett várni, de megérte” – zárta a gondolatait Sallai.

Skócia - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.23. Szoboszlai
Gulácsi Péter és Szoboszlai Dominik öröme
Fotó: Mirkó István 

Szalai Attila a németek elleni meccsen nem kapott lehetőséget, a skótok elleni találkozón viszont csereként pályára küldte őt Marco Rossi szövetségi kapitány.

„Leírhatatlan, ami történt. A skót csapat a végsőkig harcolt, ahogy vártuk. Örülök, hogy sikerült a végén magyar szívvel megtenni ezt a lépést a győzelemhez” – mondta a vegyeszónában a 26 éves védő, aki kiemelte, hogy ezt a meccset a horrorsérülést szenvedő Varga Barnabásért nyerték meg. 

Skócia - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.23. Szoboszlai
Szalai Attila (4-esben) is kivette a részét a sikerből
Fotó: Mirkó István 

„Nagy volt bennünk az ijedtség Barni miatt, de innen is jobbulást szeretnék kívánni neki. Betört az arccsontja, amit meg kell műteni, de a körülményekhez képest jobban van. 

Egy ilyen eset minden csapatot megviselne, de próbáltunk még jobban küzdeni érte is. Extra erőket mozgósítottunk. Varga Barna igazi harcosként tette a dolgát, olyan szituációkba is belement, hogy a testi épségét kellett kockáztatnia a sikerért. Azon voltunk, hogy érte is megszerezzük a győzelmet.

 Most a következő napokban szurkolunk minden csapatnak, akinek kell, meg imádkozunk is picit a továbbjutásért” – tette hozzá a 46-szoros válogatott focista. 

A 24 éves Dárdai Márton márciusban debütált a válogatottban, de máris egy életre szóló élménnyel gazdagodott. 

Elmondhatatlan érzés. Fantasztikus, hogy meg tudtuk szerezni a győzelmet, de az a legfontosabb, hogy Barni jobban van. Mindenki sokkot kapott, kértük a segítséget kívülről, de nagyon lassan jöttek”

 – mondta a vegyeszónában Dárdai, aki az esetleges továbbjutással, még nem kezdett el foglalkozni. 

Scotland v Hungary - EURO 2024
Dárdai Márton nagyot harcolt a skótokkal
Fotó: Anadolu via AFP

„Az ellenfelekkel és a továbbjutással még nem foglalkoztam, mert úgy voltam vele, hogy ahhoz előbb nyerni kell. Most beülök a buszba és majd megnézem, mi várhat ránk a folytatásban” – tette hozzá a Hertha BSC focistája. 

Még nincs itt az ideje a teljes mérlegvonásnak - 

nehéz is lenne, hiszen a sorsunk más csapatok kezében van.

De azt nyugodtan leírhatjuk, hogy egy nagyon rosszul sikerült meccs (Svájc) után, egy olyan mérkőzés után (Németország), amelyen a csaló holland bírónak is köszönhetően kaptunk ki, miközben már sokkal jobban játszottunk, 

ez a csapat fölállt és a fogát összeszorítva küzdött a világ legjobb közönsége előtt.

Bár a skótok már az Eb első hetében kijelentették, hogy nekik van a legjobb szurkolótáboruk (meg állítólag meg is választotta őket valaki), a sokat megélt és mindenhol ott lévő magyar szurkolótábor és egy már földön fekvő csapat csodálatos egymásra találását hozta meg Csoboth gólja. Az utolsó utáni percig tartó küzdeniakarás, az összeszorított, olykor csikorgó fogak meghozták a hőn áhított győzelmet. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Csoboth gólja után a labda megpihen a hálóban
Fotó: AFP 

Érdemes volt vasárnap éjszaka egy pillantást vetni az első skót véleményekre. Volt itt minden. A The Herald szakírója tizenegyest reklamált, amikor - szerinte - Willi Orbán szabálytalankodott Stuart Armstronggal szemben. (Most akkor mit mondjunk mi, amikor leütötték a tizenhatoson belül Botkát? Ráadásul a lassításon látszott, hogy Armstrong a mezénél fogva rántotta le Orbánt) 

Összességében a skótok megint nem hiszik el, hogy ez velük megtörténhetett.

Az a csapat, amely a selejtezők során legyőzte Spanyolországot és amely tett arról, hogy a világ jelenlegi egyik legjobb játékosa, Erling Haland (és a norvég válogatott) ne legyen itt az Eb-n, most szemlesütve somfordál haza. Úgy, ahogy 70 éve mindig, ha éppen eljutnak egy világversenyre. De innentől fogva nincs velük dolgunk, csak egyet tehetünk, összeszorított foggal nézzük a többi csoport meccseit, s abban reménykedünk, hogy Magyarország 2016 után újra Eb-nyolcaddöntőt játszhat majd - ezúttal Németországban.

A magyar szurkolók hajnalig tartó ünneplésbe kezdtek Stuttgartban - és, persze Magyarországon is.

Várjuk az újabb csodát, várjuk a folytatást.

A csoport, 3. (utolsó) forduló: Magyarország-Skócia 1-0 (0-0)
Stuttgart, MHP Aréna, 52 ezer néző, v.: Facundo Tello (argentin)
Magyarország:  Gulácsi - Botka, Orbán, Dárdai (Szalai, 75.) - Bolla (Csoboth, 87.), Styles (Nagy Á., 61.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 87.) - Szoboszlai, Sallai - Varga (Ádám, 75.)
Skócia: Gunn - Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) - McGinn (Armstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay - Adams (Shankland, 76.)
gólszerző: Csoboth (101.)
sárga lap: Styles (18.), Orbán (26.), Schäfer (44.), Kleinheisler (75. - pályán kívül), Csoboth (102.), illetve McTominay (51.)

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről