Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Szombat este a magyar labdarúgó-válogatott a debreceni Nagyerdei Stadionban lejátszotta utolsó felkészülési mérkőzését a németországi Európa-bajnokság előtt. Marco Rossi együttese ezúttal Izrael csapatával mérte össze erejét, a meccset pedig a mieink nyerték 3-0-ra Sallai Roland és a duplázó Varga Barnabás góljainak köszönhetően. A találkozó azonban mégsem a gyönyörű gólokról marad emlékezetes, hanem arról, hogy a második félidőben combsérülés miatt le kellett cserélni a csapatkapitány Szoboszlai Dominiket.

A magyar válogatottnak nem sikerült jól az első Eb-felkészülési mérkőzése. Marco Rossi együttese kedden egy felejthető mérkőzésen Dublinban szenvedett 2-1-es vereséget az ír válogatottól, ezzel véget ért a 14 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata. Probléma azonban nincs, az olasz szakember is hangsúlyozta, hogy „nem halt meg senki” és a játékosok is egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy inkább most jöjjön a pofon, mintsem az Európa-bajnokságon. 

Szeretném, ha a játékosok megtalálnák a góllövő cipőjüket. Szükségünk van eufóriára és valamennyi önbizalomra. A legutóbbi találkozó tanulságait leszűrtük" 

mondta Marco Rossi a találkozót megelőző sajtótájékoztatón. 

Doorstep sajtótájékoztató, doorstepsajtótájékoztató, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének első sajtóeseménye, Telkisajttáj, Marco Rossi, MarcoRossi, 2024.05.27.
Marco Rossi elmondta, hogy csapatának szüksége van eufóriára és az önbizalomra.
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nemzeti csapat remek mérleggel rendelkezik Debrecenben, ugyanis a régi Nagyerdei Stadionban – még 1949-ben és 1979-ben – mindkét találkozóját megnyerte, majd az újban egy-egy győzelem és döntetlen a mérlege, miután 2014-ben 2-2-t játszott Dániával, egy évvel később pedig 4-0-ra verte Litvániát.

Ran Ben Shimon, az izraeli válogatott ezen a meccsen debütáló szövetségi kapitánya a meccs előtt arról beszélt, hogy a magyar csapat nem hagyományos futballt játszik, amin azt érti, hogy a játékosok gyakran váltogatják pozíciójukat. Az izraeli szakember a meccs előtt azt ígérte, megpróbálnak úgy hozzáállni a mérkőzéshez, hogy az a magyar válogatottnak hasznos felkészülés legyen az Európa-bajnokságra.

Az izraeliek szinte hazalátogatnak Magyarországra, ugyanis az Eb-kvailfikációs sorozatban négy meccsüket is itt játszották, ebből háromszor pályaválasztóként a gázai fegyveres konfliktus miatt. Az újpesti Szusza Ferenc Stadionban és a felcsúti Pancho Arénában két-két alkalommal szerepeltek, a mérlegük egy-egy győzelem és döntetlen mellett két vereség. A legfájóbb kudarcuk is Magyarországon született, amikor márciusban 1-0-s előnyről 4-1-re kikaptak Izlandtól az Eb-pótselejtező elődöntőjében, amivel eldőlt, hogy nem lesznek ott a németországi kontinensviadalon.

Eldőlt a kapuskérdés?

Marco Rossi az írek elleni meccs után azt mondta, hogy stáb már eldöntötte, ki lesz a magyar válogatott kezdőkapusa az Európa-bajnokságon, de ez csak június 15-én, a magyarok első csoportmérkőzése előtt fog kiderülni. Azonban az olasz szakember rendesen felkavarta az állóvizet, ugyanis az Izrael elleni találkozó előtt elárulta, hogy Gulácsi Péter fog kezdeni és nem lehetetlen, hogy egy félidőnél többet játszik majd, ez pedig arra enged következtetni, hogy az RB Leipzig kapusa nyerte az Eb előtt kapusháborút. 

edzés, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének sajtóeseménye, Telkiedzés, 2024.05.30.
Gulácsi Péter remek formában várja az Eb-t
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az már a meccs előtt tudható volt, hogy Dárdai Márton és Nego Loïc kisebb sérülés miatt nem léphet pályára, így bekerült a csapatba Szalai Attila és az a Bolla Bendegúz, aki pénteken írta alá a szerződését az osztrák Rapid Wien csapatával. Ezen kívül még egy változás volt az írek elleni kezdőhöz képest: Schäfer András helyett ezúttal Callum Styles kapott lehetőséget, így Marco Rossi csapata a 

Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Stlyes, Kerkez – Szoboszlai, Sallai – Varga B. 

összeállításban lépett pályára a debreceni Nagyerdei Stadionban. 

A találkozó elején a magyar válogatott irányított, az első helyzetre csak a hatodik percig kellett várni. Szoboszlai Dominik a jobb szélen egy remek testcsellel lefordult az emberéről, majd az alapvonalról középre tekert, az érkező Varga Barnabás pedig egy gyönyörű mozdulattal hat méterről a felső lécre ollózott. 

Öt perccel később aztán egy szenzációs góllal vezetést szerzett a magyar válogatott. 

Bolla Bendegúz betekert labdáját a hosszú oldalon érkező Varga Barnabás visszafejelte a második hullámban berobbanó Sallai Rolandnak, aki hat méterről a kapu bal oldalába passzolt (1-0). 

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Sallai Roland indította be a gólfesztivált a Nagyerdei Stadionban
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A folytatásban is a mieink irányították a meccset, a labdabirtoklási fölény mellett kitűnt az is, hogy a balszélső Kerkez Milos rendre behúzódott a belső területekre. A 19. percben aztán a mieink egy zseniális góllal növelték az előnyüket. Szoboszlai futtatta a jobb szélen meginduló Bollát, aki egy ravasz mozdulattal átjátszotta a védőjét, majd a középre passzolt labdájára Varga érkezett, akinek közelről már csak a kapuba kellett gurítania (2-0). 

Az izraelieknek idejük sem volt felocsúdni a második bekapott gólból, máris mehetettek újra közepet kezdeni, ugyanis a 22. percben Varga Barnabás ismét megvillant. Ezúttal nem Bolla, hanem Sallai Roland kapott egy indítást a jobb szélen, középre tekerte a labdát, a Fradi berobbanó támadója pedig védhetetlen gólt fejelt a kapu bal oldalába (3-0).

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Sallai Roland és Varga Barnabás nagyon érezték egymást ezen a meccsen
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Nagyerdei Stadionban elképesztő volt a hangulat, a szurkolók egy percre sem hallgattak el, a harmadik magyar gól után pedig Marco Rossit kezdték éltetni, aki vette is a lapot, és tapssal fejezte ki a köszönetét. 

Marco Rossi a meccs előtt azt mondta, lehet, hogy Gulácsi többet fog védeni egy félidőnél, de igazság szerint teljesen mindegy volt, ki áll a kapuban ezen a meccsen, mert az izraeliek teljesen veszélytelenek voltak. Először a 34. percben sikerült eljutniuk a magyar kapuig, akkor azt Ramzi Szafuri 13 méteres lövését Gulácsi könnyedén fogni tudta. 

Ez után úgy tűnt, az első félidő hátralévő része viszonylag eseménytelenül fog lepörögni, azonban 

a 41. percben Marco Rossinak cserélnie kellett. Callum Styles megsérült, majd az ivószünetben történt ápolást követően jelezte, hogy nem tudja folytatni a játékot, így Kleinheisler László érkezett a helyére. 

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Callum Stylest le kellett cserélni az első félidő végén
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo / Ladóczki Balázs - Origo

A hosszabbításban aztán összejöhetett volna a magyar válogatott negyedik gólja is. A remekül futballozó Bolla kapott egy kitűnős átadást a tizenhatoson belül, szembe került Omri Glazerrel, de az izraeli kapusnak nem kellett védenie, mert a magyar szélső túl nagy gólt akart lőni, és nem találta el a kaput ziccerből. 

A szünetben Marco Rossi kettőt cserélt. Lang Ádám helyett pályára küldte azt a Fiola Attilát, akinek egy súlyos sérülés miatt májusban meg kellett műteni a vállát. A 34 éves védő mellett az a Gazdag Dániel is lehetőséget kapott, aki májusban a Philadelphia Union gólrekordere lett. 

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Szoboszlai Dominik ezúttal is sokat vállalkozott
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A fordulás után a magyar válogatott lendületesen kezdett, több nagy helyzetet is kialakított, azonban az 56. percben minden magyar szurkoló a szívéhez kapott, ugyanis a csapatkapitány Szoboszlai Dominik elkezdte masszírozni a combját, majd hosszas ápolás után nem tudta folytatni a játékot – ami viszont bizakodásra adhat okot, hogy a saját lábán hagyta el a játékteret. 

Ami viszont félelemre adhat okot, hogy Szoboszlai Dominik bombaformában kezdte a szezont, azonban január 1-én ugyanez a combja sérült meg a Newcastle elleni bajnoki mérkőzésen, ezt követően pedig egy hónapot ki kellett hagynia, sokak szerint pedig a csúcsformáját sem sikerült azóta visszanyernie. 

Egy óra játék után Marco Rossi már öt cserelehetőséget is kihasznált, Sallai, Szoboszlai és Varga Barnabás lehozatala után a mieink játéka már korántsem volt annyira veszélyes és nyilván a csapatkapitány hiánya is frusztrálta a játékostársakat. 

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Fantasztikus volt a hangulat Debrecenben
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A 77.percben aztán újabb gólt lőhetett volna a magyar válogatott. Egy ajándéklabda után Gazdag Dániel lőhetett nyolc méterről, de a rövid felsőbe szánt bombája elsuhant a kapufa mellett. 

Hét perccel később nem sokon múlt, hogy megszülessen az este legszebb gólja. 

Fiola Attila hosszú indítására Nagy Zsolt indult be mélységből, a Puskás Akadémia védője nem hagyta leesni a labdát, hanem kapásból, belsővel átemelte azt az izraeli kapus fölött, de a labdája a bal kapufán csattant. 

A hajrában a magyar válogatott már nem alakított ki komoly helyzeteket, így az utolsó percek viszonylag eseménytelenül csorogtak le, míg a szurkolók az utolsó pillanatig biztatták a csapatot, és végül hangos morajban törtek ki, amikor Gulácsi Péter az utolsó pillanatban megfogott egy gyenge szabadrúgást.

A magyar válogatott magabiztos győzelemmel hangolt az egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra, azon a szurkolókat most leginkább az érdekli, mi a helyzet Szoboszlai Dominikkel, akinek sérülés miatt a 2021-es kontinensviadalt ki kellett hagynia. Bízzunk benne, hogy a kapitánynak nincs komoly baja, csak elővigyázatosságból lett lecserélve. 

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Izrael 3-0 (3-0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 19 900 néző
Játékvezető: Cláudio Filipe Ruivo Pereira (portugál)
Magyarország: Gulácsi - Lang (Fiola, a szünetben), Orbán, Szalai A. - Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 41.), Kerkez (Nagy Zs., 78.) - Sallai (Gazdag, a szünetben), Szoboszlai (Csoboth, 57.) - Varga B. (Ádám, 57.)
Izrael: Glazer - Dasa, Hofmeister (Safuri, 30.), Shlomo, Arad (Nachmias, 30.), Gropper - Shamir (Gordana, 30.), Lavi, Kinda (Peretz, a szünetben) - Biton (Altman, 91.), Baribo (Melamed, 69.)
gólszerzők: Sallai (11.), Varga B. (19., 22.)
sárga lap: Sallai (32.), Kleinheisler (59.), Ádám (92.), illetve Gordana (52.)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről