Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott már Telkiben készül a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokságra. Marco Rossi együttese erős csoportba került, a házigazda Németország mellett Svájc és Skócia lesznek az ellenfelei, de minden esélye megvan rá, hogy továbbjusson a csoportjából, és az sem lehetetlen, hogy csodás menetelésbe kezdjen az egyenes kieséses szakaszban. A magyar válogatott remek futballistákkal, tapasztalt játékoskerettel vág neki a kontinenstornának, cikkünkben bemutatjuk, kik lehetnek a csapat legfontosabb kulcsemberei a közelgő Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott fantasztikus teljesítményt nyújtott az Eb-selejtezőkön, Marco Rossi együttese 5 sikerrel és 3 döntetlennel végzett a G csoport élén, megelőzve a második helyen kijutó Szerbiát, amelyet oda-vissza legyőzött. Szoboszlai Dominikék nem csak a selejtezőcsoportjukat nyerték meg veretlenül, hanem a 2023-as naptári évben sem találtak legyőzőre, így olyan csodát tettek, amire 47 éve nem volt példa a magyar labdarúgásban. A Telkiben edzőtáborozó magyar válogatott tehát remek előjelekkel kezdhette meg felkészülését a június 14-én kezdődő Eb-re, amelynek csoportkörében a házigazda Németország mellett Svájc és Skócia lesznek az ellenfelei. Marco Rossi május közepén kihirdette 26 fős keretét - plusz az öt tartalékot - a nyári kontinenstornára, cikkünkben pedig bemutatjuk, kik lehetnek a magyar válogatott kulcsemberei a közelgő Európa-bajnokságon.

magyar válogatott kulcsemberei
Szoboszlai Dominikék veretlenül jutottak ki a németországi Európa-bajnokságra
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sokat érhetnek a fantasztikus kapusbravúrok 

Kapusposzton még nem született végleges döntés, és a szurkolókat is leginkább az foglalkoztatja, ki lesz a magyar válogatott első számú kapusa az Európa-bajnokságon. Gulácsi Péter 2022 októberében a Celtic elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen szenvedett térdszalagszakadást, amit hosszú kihagyás követett, de túljutott pályafutása legnehezebb időszakán és fantasztikus formába lendült. 

Az Európa-bajnoki selejtezősorozatot az RB Leipzig kapusának ki kellett hagynia, ám a törökök elleni, márciusban játszott felkészülési meccsen remek teljesítménnyel tért vissza a magyar válogatottba, 

és klubjában is megnyerte a kapusháborút. Gulácsival 2026-ig hosszabbítottak szerződést Lipcsében, nem mellesleg a visszatérése óta a német csapat nem veszített mérkőzést a Bundesligában, amikor ő állt a kapuban. A 34 éves játékos 13 bajnoki meccsen csak 9 gólt kapott - 5 találkozón nem tudtak betalálni a kapujába az ellenfelek -, így nagy szerepet játszott abban, hogy az RB Leipzig a BL-indulást érő negyedik helyen végzett a német élvonalban.

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás
Gulácsi Péter nemrég szerződést hosszabbított a Lipcsével
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Marco Rossinak kellemes gondjai vannak kapusposzton, mert akkor is minden bizonnyal jó döntést hoz, amennyiben Dibusz Dénes mellett teszi le a voksát. 

A Ferencváros játékosa az Eb-selejtezők során szenzációsan védett, hatalmas szerepe volt abban, hogy a válogatott a 2023-as évet veretlenül zárta. 

Dibusz a selejtezősorozatban 8 meccsen csak 7 gólt kapott, emellett a Fradival is kiváló szezont zárt, a zöld-fehérekkel sorozatban hatodszor lett magyar bajnok. 

Gulácsi 52, Dibusz 35 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, mindkét kapus hatalmas rutinnal rendelkezik, és mindketten képesek látványos bravúrokat bemutatni, amellett, hogy jellemző rájuk a kiegyensúlyozottság és a megbízhatóság. Kulcsfontosságú lehet az Európa-bajnokságon a kiemelkedő kapusteljesítmény, a csoportkörben vélhetően a házigazda németek helyezik majd jelentősebb nyomás alá a magyar védelmet, így szükség lehet parádés védésekre, óriási bravúrokra kapusaink részéről.

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás
Dibusz Dénes fantasztikusan védett az Eb-selejtezőkön és a Fradiban is
Fotó: Origo - Csudai Sándor

A magyar válogatott kulcsemberei közül Willi Orbán lehet a védelem vezére

Marco Rossi valószínűleg nem variál a hátvédsort illetően és marad a három belső védős rendszernél, amelyben alapesetben Lang Ádám, Szalai Attila és Willi Orbán kapnak majd helyet a kezdőben. Az Omonia Nicosia játékosa március végén szenvedett lábközépcsonttörést, de szerencsére felépült a tornára, Szalai viszont a 2023/2024-es idényben kevés játéklehetőséget kapott a Hoffenheimben és a Freiburgban. 

A hátvédsorban a legfontosabb szerep Willi Orbánra hárulhat, az RB Leipzig focistája igazi vezérként irányíthatja a védelmet, emellett a pontrúgásoknál hatalmas veszélyt jelenthet az ellenfél kapujára, 

hiszen egészen kivételes a helyzkedése és a fejjátéka. Sérülései miatt a 31 éves védő csak 23 mérkőzésen lépett pályára a klubjában ebben a szezonban, de csapatkapitányként nagy szerepe volt abban, hogy a Lipcsének sikerült kiharcolnia a BL-szereplést az idény végén. Willi Orbán a válogatottban 42 meccsen már 6 gólt szerzett, a szerbek elleni idegenbeli Eb-selejtezőn győztes gólt lőtt.

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás
Willi Orbánra fontos szerep hárul majd a védelemben
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Nagyszerű felfutások és életveszélyes beadások jöhetnek Kerkez Milostól

A magyar labdarúgó-válogatott általában két szárnyvédővel szokott felállni, akiknek a védelem és a támadások segítése egyaránt fontos feladata. A jobb oldalon Nego Loic, Bolla Bendegúz, vagy akár a sérüléséből lábadozó Fiola Attila is szóba jöhet, a bal szélen viszont szinte biztosan Kerkez Milos lesz Rossi első számú jelöltje, a Bournemouth játékosának pedig Nagy Zsolt lehet a helyettese. A 20 éves, szerb-magyar kettős állampolgárságú focista korábban az AC Milan korosztályos csapatában is megfordult, majd tavaly nyáron a holland AZ Alkmaar együttesétől igazolt a Premier League-klubhoz. 

Kerkez a Bournemouth-ban hamar alapemberré vált, a PL 12. helyén záró csapatban 28 bajnokin lépett pályára, emellett 2 FA-kupa-meccsen, valamint 3 Ligakupa-mérkőzésen is lehetőséget kapott. A remekül cselező és szélvészgyors futballista az Európa-bajnoki selejtezősorozatban Marco Rossinál stabil kezdő volt, csak az utolsó fordulóban, a Montenegró elleni hazai meccsen nem játszhatott eltiltás miatt. 

Kerkez védekezésben és támadásban is nagyon hasznos, veszélyes beadásaiból sokat profitálhat a magyar válogatott az Európa-bajnokságon.

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás
A Bournemouth játékosa, Kerkez Milos a magyar válogatott egyik legjobbja lehet az Eb-n
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Harmadik Európa-bajnokságára készül a középpálya motorja, Nagy Ádám

Nagy Ádám a magyar válogatott egyik legrutinosabb játékosa, holott még mindig csak 28 éves. Az olasz másodosztályú Spezia futballistája a 2016-os, valamint a 2021-re halasztott Eb-n is pályára lépett, így már a harmadik kontinenstornájára készül. Nagy Ádám szerint az első találkozó (a svájciak elleni meccs) az Eb-n abból a szempontból sorsdöntő lehet, hogy meghatározhatja a válogatott egész szereplését. "Ha jó eredménnyel kezdünk úgy, hogy az jó játékkal is párosul, akkor szerintem nagyon sokáig tudunk majd jutni az Eb-n. 

A közelmúltban értünk el jó eredményeket magasabban jegyzett riválisokkal szemben, ahol nagyon jó játékosok futballoznak, ezekből a meccsekből pedig szerintem erőt meríthetünk" - 

nyilatkozta májusban a 79-szeres válogatott középpályás.

Saját elmondása szerint a 2016-os Eb-hez képest mostanra tudatosabb és érettebb lett a játéka, valamint jobban bírja a szereplést nyomás alatt a pályán és azon kívül is. Pontos passzaira, higgadt megoldásaira és rutinjára nagy szükség lesz a középpályán, ráadásul a védekező munkája sem elhanyagolható, nem véletlenül tartja Marco Rossi a magyar válogatott legfontosabb játékosának Nagy Ádámot.

Nagy Ádám
Nagy Ádám szerint az első csoportmeccs kulcsfontosságú lesz az Eb-n
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott csapatkapitánya és legnagyobb sztárja, Szoboszlai Dominik

Szoboszlai Dominik csapatkapitányhoz méltó teljesítményt nyújtva vezette ki a németországi Európa-bajnokságra a magyar válogatottat, a 23 éves középpályás 4 gólt lőtt és 4 gólpasszt adott a selejtezősorozatban, a montenegróiaknak lőtt zseniális szólógólja pedig örökre felejthetetlen emlék marad. 

Szoboszlai klubszinten remek szezont zárt, tavaly nyáron a Liverpoolhoz igazolt, az angol sztárcsapatban pedig azonnal alapemberré vált, 

első idényében angol Ligakupát nyert, és csapatával a Premier League-győzelemért is sokáig versenyben volt. A válogatott legnagyobb sztárja 45 meccsen 7 góllal és 4 gólpasszal zárta a 2023/2024-es évadot, joggal bízhatnak benne a szurkolók, hogy az Eb-n is a nemzeti együttes vezére lesz.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik az Eb-n a magyar válogatott vezére és a torna egyik legnagyobb sztárja is lehet
Fotó: Szoboszlai Dominik/Instagram

Marco Rossi taktikai hadrendjében ráadásul Szoboszlai még támadóbb szerepkörben játszik, mint a Liverpoolban 

- Jürgen Kloppnál sok védekező feladata is volt -, a csapatkapitány pedig rengeteget tehet azért, hogy a magyar válogatott minél messzebre jusson az Eb-n. Szoboszlainak ez lesz az első Európa-bajnoksága, ugyanis a 2021-es tornáról sérülés miatt lemaradt. Ezúttal viszont ott lesz a pályán, és már csak az értéke alapján is kijelenthető, hogy az Eb teljes mezőnyének legjobbjai közé tartozik, hiszen holtversenyben az egész torna 19. legértékesebb focistája lesz, a középpályások között pedig a 12. "Itt azért ki fog jönni, hogy ki mennyire tud futballozni. Meg a taktika, meg hát legfőképpen az akarat, hogy mit akarunk elérni. 

Úgy gondolom, hogy ha mi megtesszük a magunkét, akkor valami olyat tudunk elérni, ami extra lesz" -

mondta Szoboszlai az Eb-vel kapcsolatban.

Sallai Roland és Varga Barnabás góljaiban is bízhatnak a magyar szurkolók

A magyar válogatott támadójátékában rendkívül fontos szerepe van a Freiburg szélsőjének, Sallai Rolandnak, aki a támadósorban több poszton is bevehető. 

Gyorsasága és remek cselezőkészsége miatt a széleken is képes érvényesülni, de akár visszavont támadóként, kötetlenebb szerepkörben is szerepeltetheti Marco Rossi. 

Az Eb-selejtezőkön hat meccsen lépett pályára Sallai, ezeken két gólig és két gólpasszig jutott. A szerbek elleni hazai meccsen elképesztő bombagólt szerzett, miután egy csodás labdaátvételt követően a 16-os előteréből ballal óriási lövést zúdított a jobb felső sarokba. A 27 éves játékos a nemrég véget ért klubidényben a Bundesligában 27 meccsen játszott - a mérkőzések 65 százalékán volt kezdő -, a bajnokságban 3 gólt lőtt és 2 gólpasszt adott, az Európa-ligában pedig csapata legjobbja volt, 9 meccsen 4 góllal tűnt ki. Ami a válogatottat illeti, Szoboszlaival remekül megértik egymást a pályán, kettejük játékkapcsoatából rengeteget profitálhat Marco Rossi csapata a németországi Eb-n.

edzés, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének sajtóeseménye, Telkiedzés, 2024.05.30.
Sallai Roland is a magyar válogatott kulcsemberei közé tartozik
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szalai Ádám visszavonulása után kérdéses volt, ki lesz a magyar válogatott első számú befejező csatára, ám erre hamar megérkezett a válasz, mert Varga Barnabás remek teljesítménnyel robbant be az NB I-be, majd a nemzeti csapatba is. A gólerős focista a 2022/2023-as idényben a Paks játékosaként 26 találattal gólkirályi címet szerzett, aztán tavaly nyáron a Ferencvároshoz igazolt, ahol folytatta a gólgyártást, ráadásul bajnok is lett. Varga a Fradiba is pillanatok alatt beilleszkedett, 20 góljával ismét a góllövőlista élén végzett az NB I-ben. 

A 29 éves csatár minden sorozatot figyelembe véve 29 góllal és 12 gólpasszal zárta a mostani szezont, 2023-ban pedig a világ kilencedik legeredményesebb futballistája volt - 

ezzel olyan sztárt is megelőzött, mint az Inter világbajnok klasszisa, Lautaro Martinez. Varga már nem csak a Fradiból, hanem a magyar válogatottból is kihagyhatalan, ha az utóbbi években mutatott formáját hozza, akkor joggal várhatnak tőle gólokat a szurkolók az Európa-bajnokságon.

edzés, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének sajtóeseménye, Telkiedzés, 2024.05.30.
Varga Barnabás ismét gólkirály lett az NB I-ben 
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sorozatban harmadik kontinenstornájára készülő magyar válogatott június 15-én kezd Svájc ellen a 24 csapatos Európa-bajnokságon, négy nappal később a házigazda németek elleni meccs jön, majd június 23-án Skóciával találkozik az együttes az A csoport utolsó fordulójában. A hat kvartettből csoportonként az első két helyezett, illetve a négy legjobb csoportharmadik jut be az egyenes kieséses szakaszba, amely a nyolcaddöntőkkel veszi kezdetét.

Kapcsolódó cikkek

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről