Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia
Vágólapra másolva!
Vasárnap este kilenc órától a magyar labdarúgó-válogatott a skót csapattal játszik sorsdöntő mérkőzést az Európa-bajnokság csoportkörének záró fordulójában. A találkozó előtt Marco Rossi, a nemzeti csapat szövetségi kapitánya, valamint a két belső védő, Botka Endre és Szalai Attila tartott sajtótájékoztatót a stuttgarti Mercedes-Benz Arénában.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A 26-szoros válogatott Botka Endre a 2021-es Európa-bajnokságon a magyar csapat mindhárom csoportmeccsét végigjátszotta, de a németországi Eb-n még nem kapott lehetőséget. Most viszont készen áll a játékra. 

Sok gólt kaptunk a legutóbbi két meccsen, ami nem jó. Hogy mikor fogunk kockáztatni, azt majd a meccs képe dönti el. Minden nap úgy készülök, hogy kezdő legyek, de hogy így lesz-e azt majd a mester eldönti”

 – kezdte a Ferencváros védője, aki nagyra tartja a skót csapatot.

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, edzés, 2024.06.22.
Botka endre készen áll a játékra
Fotó: Mirkó István 

„Senkit sem lehet kiemelni közülök. Az előző két meccsen a skótok két külön arcát láttuk. 

A németek ellen mélyen védekeztek, a svájciak elleni meccsen egy sokkal agresszívebb sokat csapatot láthattunk, szerintem most is ez lesz a jellemző, erre készülünk”

 – folytatta a 29 éves focista, aki a számolgatásokkal kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy meg kell nyerni a meccset, addig semmi értelme matekozni.

A magyar válogatott 14 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata komolyan befolyásolta a szurkolók elvárásait az Eb előtt. 

„A sikerszéria mindenkiben nagy elvárásokat fogalmazott meg. 

Mi is azt reméltük, hogy ilyenkor már sokkal több pontunk lesz. Az elmúlt két meccsünk nem úgy sikerült, de visszatértünk az alapokhoz, és bízom benne, hogy nyerni tudunk. Ha ez meglesz, megmarad az esélyünk a továbbjutásra”

 – tette hozzá Botka Endre. 

A Svájc ellen elveszített meccs után rengeteg kritikát kapott Marco Rossi a védelem összeállítása miatt. Bal oldali belső védőnek azt a Szalai Attilát nevezte, aki az idei szezonban mindössze 435 percet töltött a pályán. A 45-szörös válogatott focistát a Svájc elleni találkozó 79. percében lecserélték, a Németország elleni meccsen pedig nem kapott lehetőséget. 

Érzem, hogy ez az év nehezebb a pályafutásomban, de büszke vagyok arra, hogy itt lehetek és segíthetem a csapatom. Ezen dolgozom nap mint nap, és igyekszem meghálálni a bizalmat. Úgy érzem, a magabiztosságom nem változott” 

– kezdte Szalai Attila, aki arról is beszélt, hogy a két vereség miatt érezhetően veszített a csapat az önbizalmából.

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, edzés, 2024.06.20.
Szalai Attilát nem viselte meg, hogy kikerült a kezdőből
Fotó: Mirkó István

„Senki sem szeret veszíteni. A győzelmi szériánk nagy siker volt, önbizalomtól duzzadva léptünk pályára. Ez megcsappant, de profik vagyunk. Tudni kell ezt kezelni. Át is beszéltük mindent, és visszamentünk az alapokhoz, ami önbizalmat adhat nekünk. Bízunk benne, hogy ezt a pályán is meg tudjuk mutatni a skótok ellen.”

A magyar válogatott a harmadik meccsére készül, ez pedig fizikálisan komoly terhelést jelent. 

Jól állapotban vagyunk, komoly szakmai stáb felügyeli a helyzetet mérésekkel és különféle vizsgálatokkal. Ezért van, hogy egy-egy játékos többet regenerálódik, más munkát végez. 

Szépen lassan a sérültjeink is visszatérnek. Nagy rajtunk a nyomás, talán az utóbbi időszak sikeressége miatt is. Mi tettük magasra a lécet, nekünk is kell ennek megfelelni. Három pontot akarunk szerezni, akkor már kimondhatnánk, hogy jobban teljesítettünk, mint az előző Európa-bajnokságon”

 – tette hozzá a 26 éves védő.

Szombat délelőtt a válogatott Weiler im Allgäuban megtartotta utolsó edzését a skótok elleni meccse előtt. A keret tagjai jó hangulatban végezték a bemelegítést, azonban a sajtónyilvános 15 percre nem jött ki a pályára a csapatkapitány Szoboszlai Dominik. Az MLSZ állítása szerint a Liverpool sztárja nem sérült, mindössze annyi a helyzet, hogy az edzést a regenerációs sátorban kezdte, külön a társaitól, a munka végeztével pedig csatlakozott a kerethez az edzés hátralévő részében. Hiába a pletykákat eloszlató közlemény, Marco Rossit a meccs előtti sajtótájékoztatón azonnal Szoboszlai állapotáról kérdezték. 

A szövetségi kapitány elmondta, hogy Szoboszlai Dominik hosszú szezonon van túl. Esetében nincs szó sérülésről, egyszerűen arról van szó, hogy megfelelően kellet regenerálódnia a találkozóra. Ezt követően az olasz mester a skótok erősségeiről beszélt. 

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, edzés, sajtónyilvános edzés, 2024.06.12.
Rossi nem aggódik Szoboszlai állapota miatt
Fotó: Mirkó István

„Mindig agresszívak, az első két meccsen is megpróbáltak így játszani. 

Majd holnap kiderül, hogy játszanak, de egy hajóban evezünk. Nem csak nekünk kell a három pont, hanem nekik is. Szeretnénk nyerni. Ha nem is jutunk tovább, legalább három pontot bezsebelhetünk. A célunk ugyanaz, mint Skóciának”

 – mondta Rossi, aki ezek után a skót első két meccséről beszélt. 

„A skótok németek elleni meccsét nehéz értékelni, mert nehéz meccs volt és tízen játszottak. Ez bármelyik csapatnak rémálom. Bátrak voltak, ismerjük a küzdőszellemüket. A svájciak elleni nagyon jól játszottak, ráadásul balszerencséjük is volt. Nagyon veszélyes a skót csapat, minőségi játékosaik vannak. Jól ismerjük őket. Bízom benne, hogy a legjobb formánkban léphetünk pályára” – folytatta az olasz mester, aki a matematikai kérdést nagyon egyszerűen lezárta. 

Látva az eredményeinket, nincs alternatívánk, csak a győzelem. Tudjuk, hogy ez egy ki-ki meccs lesz mindkét csapatnak. Óriás lesz a nyomás mindkét csapaton, úgyhogy rajtunk extra nyomás most nincs. 

Ez a harmadik meccsünk, de ez a skótokról is elmondható. Nagyon pörgős meccseket szoktak játszani. Eddig nem volt szerencsénk az Eb-n. A németek ellen jól játszottunk, de a döntő pillanatokban nem volt szerencsénk” – mondta Rossi, aki kérdeztek a németek elleni meccsen bíráskodó Danny Makkelie ténykedéséről is. 

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, edzés, 2024.06.20.
Rossi ezúttal is beszélt a holland Danny Makkelie-ről
Fotó: Mirkó István

„Mindig azt várom a bíróktól, hogy következetesek legyenek az elsőtől és az utolsó percig. A holland játékvezető nem így járt el a németek elleni meccsen.

 Nem keresek kifogásokat, mert a németek valószínűleg akkor is nyertek volna, ha befújja azt a szabálytalanságot. Csak úgy gondolom, hogy a videobírónak ugyanannyira kéne védenie minden csapatot egy ilyen nagy tornán”

 – folytatta az 59 éves olasz szakember, aki elárulta, hogy lesznek változások a kezdőcsapatban. 

„Nincsenek aggasztó helyzetek, felmértük a játékosok fizikai állapotát. Lesz néhány változtatás, de ez nem rossz teljesítményeknek tudhatóak be. Egyszerűen frissíteni akarunk.”

Rossi neveket ugyan nem mondott, de könnyel lehet, hogy pályára küldi Callum Styles-t, aki a sérülése miatt még nem tudott játszani az Eb-n. 

„Styles készen áll a játékra, a kisebb sérülése miatt nem tudott edzeni és eddig nem tudtuk betenni. 

A németek elleni meccsen már ott volt a padon, a skótok elleni pedig akár kezdőként is készen állhat a játékra. 

Egy ilyen tornán már nem kell motiválni a játékosok, mert ha nem tudsz felpörögni egy ilyen tornán, új munkát kell keresned” – zárta a sajtótájékoztatót Marco Rossi. 

A magyar válogatott vasárnap este kilenckor lép pályára az Európa-bajnokságon, a skót csapattal találkozik az A csoport utolsó fordulójában.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet

Mindent egy helyen az Eb-ről