Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Törvényt módosíthatnak a spanyolok, ami érintheti a Real Madridba igazoló francia szupersztár, Kylian Mbappé sorsát is.

Arról már korábban írtunk, hogy milyen csillagászati összeget kereshet Kylian Mbappé Madridban, aki ráadásul ingyen igazolt a spanyol fővárosba. Madridban most azon dolgoznak a törvényalkotók, hogy megszűnjön a regionális személyi jövedelemadót azoknak, akik a spanyol fővárosban telepednek le és befektetéseket is végrehajtanak.

Madridban már az Mbappé-törvénynek nevezett tervezet jóváhagyásán dolgoznak, ami a Mundo Deportivo szerint nagyban emlékeztet a korábban Beckham-törvényként elhíresült határozatra, amit két évvel azután hoztak, hogy az angol szupersztár a Real Madridba igazolt a Manchester United csapatától. Ez akkor azt tette lehetővé, hogy a Spanyolországba költöző külföldiek jövedelemtől függetlenül fix, 24 százalékos személyi jövedelemadót fizessenek.

French President Macron meets French national soccer team ahead of the UEFA Euro 2024
Kylian Mbappé még jobban járhat majd Madridban, mint eddig gondolta
Fotó: Sarah Meyssonnier / POOL / AFP

A Real Madrid hétfőn jelentette be, hogy öt évre szerződteti Kylian Mbappét, aki eddig a Paris Saint-Germain játékosa volt. A hírek szerint Mbappé évente 15 millió eurót fog majd kapni a madridiaktól, és kap egy 150 millió eurós aláírási bónuszt is, ami ötfelé osztanak majd és a kereskedelmi jogainak is megkapja egy bizonyos százalékát. A bennfentesek már azt is tudni vélik, hogy Luka Modric esetleges távozása esetén a francia kapja majd a 10-es mezt a Real Madridban. A horvát azonban még egy évig biztosan marad Madridban, így Mbappé a 9-es mezben kezdheti meg majd madridi pályafutását.

A madridi közgyűlés már egy ideje dolgozik a törvénytervezeten, ami már a jóváhagyás utolsó szakaszában van. Ez a módosítás külföldi és belföldi adóalanyokra is vonatkozik, a lényege az, hogy valamilyen befektetést kell eszközölni az országon belül, de az ingatlanvásárlás nem tartozik a szabály hatálya alá.

Áprilisban Joan Pagés, az egyik spanyol egyetem pénzügyi és adójogi professzora egy nyilatkozatában elmondta, hatalmas különbségek alakulhatnak ki a bevételek között Spanyolország egyes részei között. Ő akkor azt a példát hozta, hogy egy játékos, aki mondjuk 400 millió eurót keres, a katalánoknál 20 millió eurót adózna, ezt az összeget lehetne Madridban a felére csökkenteni.

Pagés szerint ez komoly eltérés, mert 50 százalékos különbség túl nagy versenyelőnyt adhat a madridi munkaadóknak. Pagés hozzátette, hogy a törvény elfogadása azt jelenti, hogy a madridi közösség a leggazdagabbak adóparadicsomává válik. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről