Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Törökország
Vágólapra másolva!
Véget ért az E csoport is az Európa-bajokságon, két döntetlennel, mivel a románok, a szlovákok és a belgák mentek tovább, az ukránok pedig négy ponttal estek ki az Eb-ről.

Az E csoportban volt a legkiegyenlítettebb a helyzet, ugyanis a harmadik csoportkör előtt mind a négy csapat egy-egy sikerrel és vereséggel, azaz három ponttal várta a zárókört. A magyar válogatott számára az volt a lényeg, hogy ne legyen két döntetlen eben a csoportban, ami a szlovák-román meccsen egyébként mindkét csapat továbbjutását jelentette volna. A magyar csapat 16 közé kerülésének egyetlen reális forgatókönyve ebben a csoportban az lett volna, ha Románia felülmúlja Szlovákiát, Belgium pedig legalább két góllal veri Ukrajnát, mert így Ukrajna mínusz négyes gólkülönbséggel végezne harmadikként a jobb egymás elleni eredményével megelőzve az amúgy jobb gólkülönbséggel rendelkező Szlovákiát.

A románok és a szlovákok korábban egyszer-egyszer jutottak tovább a csoportkörből, így vonzó lehetett számukra, hogy egy döntetlennel mindkét csapat továbblépjen.

A szlovák kezdőben egy változás volt az előző meccshez képest, elől David Strelec váltotta Robert Bozenik. Északi szomszédaink a Dubravka - Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Strelec, Haraslin tizeneggyel kezdtek, míg a románok két helyen változtattak, Ianis Hagi került a csapatba, aki a legendás Gheorghe fia, valamint Florinel Coman került még a kezdőbe.

A románok a Nita - Bancu, Burca, Dragusin, Ratiu - Marin - Hagi, Stanciu, Marin, Coman - Dragus összeállításban kezdtek.

A románok nagy intenzitással kezdték a meccset, Ratiu lövését védte Dubravka, majd Marin szabadrúgásból lőtt kapu mellé, de a szlovákok sem álltak be védekezni, ami nem csoda, hiszen az eddigi 11 meccsükből mindössze egyszer győzték le a románokat.

A 22. percben a szlovákok küldtek be egy beadás szerű lövést szabadrúgásból, amihez senki nem ért hozzá, de alig ment el a kapu előtt, Nita pedig mintha már verve lett volna a helyzetnél. A 24. percben aztán meg is szerezték a vezetést a szlovákok, Duda fejesét volt képtelen védeni a román kapus. Kucka beadása után fejelt vissza a kapus helyére Duda, aki teljesen egyedül maradt középen.

Euro 2024: Slovakia - Romania
Ondrej Duda fejesével a szlovákok vezetek
Fotó: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem vezettek sokáig a szlovákok, hiszen hosszas, videobírós segédlettel a románok kaptak egy tizenegyest. Hancko találta el Hagit elsőre a tizenhatos vonalán kívül, a játékvezető elsőre csak szabadrúgást ítélt, majd a VAR szerint a vonal fölött is, így tizenegyest kaptak a románok, amit Razvan Marin bombázott a kapuba.

A második félidőben is lendületesen kezdtek a csapatok, itt is, ott is voltak kisebb lehetőségek, a szlovákok kerültek közelebb ahhoz, hogy újra vezessenek, de Nita védeni tudta Haraslin kiszorított helyzetből leadott lövését.

Nem sokkal később két nagy román helyet következett, de Razvan Marin lövésé Dubravka védte, majd Dragus lőtt centikkel a kapu fölé, majd a túloldalon is nagy helyzet maradt ki, Strelec lövését véste Nita, majd a 65. percben Haraslin teker tkevéssel a kapu mellé, miközben leszakadta az ég, hatalmas eső zúdult Frankfurtra.

A folytatásan szépen lassan elfogyott a lendület a csapatokból, ami nem is csoda, hiszen ezzel az 1-1-es döntetlennel mindkét csapat továbbjutott. 

A csoport másik meccsen a belgák 0-0-s döntetlent játszottak az ukránokkal, így Románia, Belgium, Szlovákia, Ukrajna sorrendben mentek tovább a csapatok, az ukránok kiestek.

A csoportgyőztes románok ellenfelét még nem ismerjük, a belgák a franciákkal találkoznak majd a nyolcaddöntőben.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről