A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Ferencváros olyan bravúrra készül, amire már közel 60 éve nem volt példa, vagyis kétgólos hátrányból megfordítani egy párarcot a nemzetközi kupaporondon. Amennyiben kedden sikerül kiharcolnia a továbbjutást a dán Midtjylland ellen, úgy csupán egyetlen lépésre kerül attól, hogy 2020 után újra BL-főtáblára jusson.

A sorozatban hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét megnyerő Ferencváros az elmúlt évek remek nemzetközi kupaszereplésének köszönhetően először kapcsolódhatott be a második selejtezőkörben a Bajnokok Ligája küzdelmeibe. Miután a Fradi kettős győzelemmel és 7-1-es összesítéssel kiejtette a walesi TNS csapatát, biztossá vált, hogy sorozatban hatodszor szerepelhet egy európai kupa főtábláján. A kérdés már csak az, hogy melyikben?

A Fradi támadójának, Alekszandar Pesicsnek voltak hatalmas helyzetei az első félidőben, de nem tudta őket gólra váltani
Fotó: fradi.hu

A támadójátékban van még javítanivaló

A Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében már jóval erősebb ellenféllel került össze a Fradi, amely az első meccsen 2-0-ra kikapott a Midtjylland otthonában. A magyar bajnok támadójátékának nem igazán kedvezett, hogy eladták a csapat egyik legjobb játékosát, Marquinhost, míg a gólkirály Varga Barnabás még nem épült fel az Európa-bajnokságon elszenvedett arcsérüléséből. Alekszandar Pesic és Tosin Kehinde sincs igazán csúcsformában, kizárólag Adama Traoré megindulásaira pedig nem lehet építeni, így támadójátékban mindenképp több kell a keddi visszavágóra.

Vitathatatlan, hogy a Fradi idénybeli legrosszabb teljesítményét nyújtotta a herningi találkozón, mint ahogy az is, hogy egy párharcnál csak az eredmény számít, de azt se felejtsük el, hogy az első félidőben a Fradinak is megvoltak a helyzetei - sőt, az ajándékba adott gólig jobban is játszott - vagyis a meccs képe alapján talán szorosabb is lehetett volna az eredmény. Ám az is igaz, hogy a fordulás után nagy fölényben játszó dánok közelebb jártak a harmadik találathoz, mint a Ferencváros a szépítéshez, és gyakorlatilag csak a tizenegyest védő Dibusz Dénesen múlt, hogy nem lett súlyosabb vereség a vége. 

POY_4819
Pascal Jansen irányításával otthon még hibátlan a Fradi
Fotó:  Polyák Attila  Origo

"Nagy különbség volt az első és a második félidő között. Az elsőben jobban játszottunk. A bekapott gól után visszajöttünk, és volt esélyünk rá, hogy egyenlítsünk. 

A BL brutálisan kegyetlen tud lenni, egy hiba is hatalmas gondot tud eredményezni. Ez a mérkőzés megmutatta, muszáj kihasználni a lehetőségeidet egy ilyen szintű mérkőzésen. Legalább egy gólt kellett volna szereznünk

mondta a találkozó után Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője.

Az biztos, hogy a Fradinak a helyzethasználásán kell javítania, míg védelmi bizonytalanságok ezúttal már nem fognak beleférni, mivel a Midtjylland egy hete is megmutatta, hogy azokat könyörtelenül megbünteti.

Ismerős, de nem reménytelen a Fradi helyzete

A megnyugtató előny birtokában a dánok biztosan nem fognak felesleges kockázatot vállalni a visszavágón, így valószínűbb, hogy átadják majd az irányítást a Fradinak és kontratámadásokra fognak berendezkedni. A magyar bajnok viszont egyszerűen dominálnia kell, és lehetőség szerint korán vezetéshez kell jutnia, hogy nyílt legyen a párharc. Viszont hátul is nagyon stabil lábakon kell hogy álljon a védelem, mivel egy esetleges dán góllal tulajdonképpen el is dőlne a továbbjutás kérdése. Vagyis az első meccsen elért 2-0 mindkét csapat számára veszélyes eredmény.

POY_4808
Telt ház lesz a Groupama Arénában a Midtjylland elleni BL-visszavágón
Fotó:  Polyák Attila  Origo

A Ferencváros hét éve is találkozott a Midtjylland csapatával, amelyet már harmadszorra sorsolták össze magyar riválissal az európai kupaporondon. 2017-ben az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában a Fradi ugyancsak kétgólos hátrányba került a visszavágóra, ahol viszont 3-1-re kikapott. Egy évvel korábban a dánok szintén az El harmadik selejtezőkörében a Videotont is legyőzték Székesfehérváron, viszont a hazai visszavágón a piros-kékek ledolgozták a hátrányukat és kiharcolták a hosszabbítást, ám a ráadásban a dánok egyenlítettek és továbbjutottak. Vagyis a Midtjylland eddig sikerrel vette az akadályokat a magyar csapatokkal szemben, de tudjuk, hogy egyszer minden sorozat megszakadt.

Ferencváros, Fradi, Midtjylland, Dibusz Dénes
Dibusz Dénes bravúrjaira is szükség lesz a Midtjylland elleni visszavágón
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Fisker

A 2017-es párharc óta pedig a Fradi kerete alaposan megerősödött és rutinosabb lett, az akkori játékokból csupán Dibusz Dénes és Botka Endre maradt a csapatban. 

Ráadásul nem szabad megfeledkezni egy nagyon fontos dologról sem: a rossz emlékű 2017-es párharccal ellentétben most a Groupama Arénában rendezik a visszavágót,

 vagyis a Fradi a saját szurkolói és telt ház előtt dolgozhatja le a hátrányát, ami cseppet sem mellékes. Korábban ráadásul látunk már példát arra, hogy a magyar bajnoknál esélyesebbnek tartott Slavia játékosainak lába is megremegett a Fradi-tábor előtt, és végül 2-0-ra nyertek a zöld-fehérek, de az elmúlt években a Fradi hazai közönsége előtt többek között a Trabzonspor, a Monaco és Fiorentina ellen is ért már el hatalmas bravúrt. Vagyis egyáltalán nem irreális a Ferencváros továbbjutása. 

Győzelemmel hangoltak a csapatok

Bizakodásra adhat okot az is, hogy a nyáron kinevezett holland vezetőedző, Pascal Jansen irányításával a Fradi a másik négy meccsét megnyerte - hazai pályán még hibátlan - ráadásul úgy, hogy tíz gólt lőtt és csupán egyet kapott. A zöld-fehérek a hétvégén a Diósgyőr otthonából hozták el a három bajnoki pontot, miután 2-0-ra nyertek. Vélhetően Pascal Jansen is rájött, hogy rotálás nélkül nem fognak tudni az NB I-ben és a nemzetközi kupában is helytállni, így a DVTK elleni meccsen először kezdett Kady Borges és Fortune Bassey is.

Fortune Bassey , Fradi, Ferencváros, Diósgyőri VTK, DVTK
Diósgyőri győzelemmel hangolt a BL-visszavágóra az NB I-ben még százszázalékos Fradi
Fotó: MTI/Vajda János

Az egyre jobb formába lendülő, idén még veretlen Midtjylland szintén 2-0-ra nyert a seregajtó Vejle ellen, így két-két sikerrel és döntetlennel áll jelenleg a dán bajnokság harmadik helyén, két ponttal lemaradva a listavezető Köbenhavn mögött.

Közel 60 éve nem látott bravúr kell a Fraditól

A Ferencvárosnak a Midtjyllandon kívül sincsenek szép emlékei a dán csapatokkal az UEFA Kupában 1990-ben ugyancsak kettős vereséggel esett ki a Bröndbyvel szemben, míg 2003-ban két döntetlen után tizenegyesekkel búcsúzott a Köbenhavn ellen, vagyis nem nem kisebb bravúrra készülnek a zöld-fehérek, minthogy történetük során először nyerjenek skandináv riválissal szemben.

Ferencváros, Adama Traoré
Nagyon fontos meccs előtt áll a BL-ben a Ferencváros
Fotó: Polyák Attila Origo

A Fradi azt többször bizonyította már, hogy képes megfordítani egy párharcot a nemzetközi porondon, a legutóbbi 2022-ben a Slovan Bratislava elleni BL-selejtezőben is sikerült a 2-1-es vereséget követően 4-1-es győzelemmel továbbjutnia. Ugyanakkor 

a Fradi kétgólos hátrányból közel 60 éve tudott utoljára csodát tenni.

Az oda-visszavágós nemzetközi kupapárharcokat tekintve 20. alkalommal került a Fradi többgólos hátrányba, de csupán egyszer fordult elő, hogy a visszavágón sikerült fordítania és továbbjutnia. Erre a bravúrra 1967-ben a Vásárvárosok kupájában - Európa-liga elődje - került sor a román Arges Pitesti ellen. Az első forduló első mérkőzésén idegenben meglepetésre 3:1-re kikapott a többek közt Albert Flóriánnal és Varga Zoltánnal felálló Fradi, majd hazai pályán 4-0-s győzelemmel végül simán továbbjutott. Most sem lehet tehát más a cél, mint megpróbálni megfordítani az elmúlt négy évben egyszer a BL-ben, kétszer az Európa-ligában főtáblás Midtjylland elleni párharcot.

ZACHARIASSEN, Kristoffer; MARTÍNEZ, Emiliano; BEN ROMDÁN, Mohamed Ali
A Fradinak a dán bajnok ellen kell megtörnie az átkot
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Claus Fisker

Amennyiben a Fradi továbbjut kedden, úgy már csak egyetlen párharc megnyerésére lesz attól, hogy 2020 után ismét a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében szerepelhessen. Legrosszabb esetben viszont átkerül a második számú európai kupasorozat playoffjába, ahol a feröeri Klaksvík és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával küzdhet meg az Európa-liga főtáblájáért.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!