Van néhány dolog, ami valószínűleg sosem jutna eszünkbe zabkásakészítés során, pedig segítene megszerettetni az említett fogást. Az egyik ilyen: sót tenni bele. Pedig egy csipetke só kiemeli a zab természetes ízét. A másik: nem vízben, hanem teában megfőzni.
A jó zabkása titka az ízekben rejlik.
Ha például matcha teában készítjük, egy kis kókuszreszelékkel és néhány banánszelettel, valószínűleg mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd utána.
Vagy használjunk Earl Grey teát és ízesítsük az egészet friss szederrel és levendulával.
De választhatunk hozzá narancsos fekete teát is egy kis mandulával és vaníliával. Az őszi reggelekre pedig ott van a chai teával készített, pirított kókusszal és fahéjjal ízesített zabkása.
Kattintson a képre a galériáért!
A zabot – három rész folyadék, egy rész zab arányban – egy éjszakán át áztatni kell. Reggel pedig gyorsan megfőzhetjük és ízesíthetjük kedvünk szerint. Akár joghurt, gyümölcsök, magvak és egyéb gabonafélék is kerülhetnek bele,
mint a hajdina vagy quinoa, ami még több tápanyagot biztosít.
Ne feledkezzünk meg a fűszerezésről se! Cayenne-bors, szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, kókuszpehely, paprikapehely, gyömbér, szerecsendió és még sorolhatnánk. Sőt, akár tojás is kerülhet bele, amely még több egészségügyi előnyt biztosít.
Amikor a zab elkezd forrni, verjünk fel egy tojást egy tálba, majd keverjük a zabhoz. Néhány perc múlva már tálalhatjuk is.
Ha pedig igazán különlegessé akarjuk tenni, mielőtt beáztatnánk, öt perc alatt enyhén pirítsuk meg a plusz aromákért.