Az alábbiakban öt olyan ételt mutatunk be, melyek rendszeres fogyasztásával természetes módon pótolhatod az emésztőrendszeredben élő probiotikumokat.
A fermentált ételek, amilyen a kovászos uborka is hozzájárulnak a fiatalosságunk, fittségünk és egészségünk megőrzéséhez. Az erjesztés során ugyanis a zöldségben jótékony baktériumok keletkeznek, melyek természetes módon segítik elő a bélflóra egészségét. Ezek az enzimekben gazdag táplálékok erősítik a beleket, ezáltal hozzájárulnak emésztőrendszerünk egészéges működéséhez.
A probiotikumok egyik legismertebb természetes forrása az élőflórás joghurt. A tejsavbaktériumok hatékonyan támogatják a bélflórát, így védve a bélrendszert a fertőzésektől és az emésztőrendszeri zavaroktól.
A kefir egy vegyes (tejsavas és alkoholos) erjesztéssel készült, savas vegyhatású tejtermék.
Ez a krémes, savanykás ital meglehetősen egyedi probiotikum-kombinációt tartalmaz, továbbá néhány hasznos gombafajtával is gazdagítja a bélflórát. Sőt, egyes kutatások összefüggést találtak a savanyított tejtermékek fogyasztása és a hosszú, egészséges élet között.
Ez a tejipari melléktermék több laktobaktériumot tartalmaz, mint a többi tejtermék. Bár kevésbé ismert és nehezebben beszerezhető, mint a korábban már említett társai, ha lehetőségünk van rá érdemes beépítenünk az étrendünkbe.
Minden probiotikum segíti az emésztést, de nem mindegyik éli túl a tápcsatornán keresztül vezető utat. A laktobaktériumok viszont strapabíróbbá válnak bizonyos fermentált (erjesztett) lágysajt-fajtákban, például a goudában. A sajt nemcsak tartalmazza, hanem szállítja is a probiotikumokat.
Ha extra segítségre vágysz, próbáld ki a Vitaful Probiotics probiotikumos gumivitamint, mely 3 válogatott probiotikum törzzsel és 4-féle vitaminnal támogatja az bélflórád egyensúlyát nap mint nap. A probiotikum készítmények szedése kifejezetten ajánlott antibiotikum kúra után, illetve emésztési problémák (székrekedés, hasmenés, puffadás, savasodás), vagy túlzott stressz esetén.