November elsejének, Mindenszentek ünnepének előestéjén számos országban hódolnak ma is egy ősi kelta - a druidákig visszanyúló - szokásnak, amely különösen az angolszász világban terjedt el Halloween néven, de fokozatosan "globalizálódva" más országokban is megjelent. Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. A druidák idejében az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - egyszerre hódolva a Napisten és a holtak Ura előtt. Az időpontot egyáltalán nem találomra választották: az évnek abban az időszakában terelték ugyanis a szarvasmarhát a legelőről az istállókba. A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre a bűnösöknek a lelke, hogy aztán megszállják az embereket. Az élők ezért különféle jelmezeket és maskarákat öltöttek, ugyanis ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.
Az egyházban III. (Szent) Gergely pápa (731-741) a VIII. században november elsejére tette Mindenszentek ünnepét. A megelőző nap, tehát október 31-e - főleg a középkorban - arról volt ismert, hogy boszorkányok és varázslók akkor végezték üzelmeiket.
A tökfaragás egy szuper családi program, aminek a végeredménye egy tökéletes halloween dekoráció, azonban a tököt ennél sokkal többféleképpen is felhasználhatjuk ha halloween bulira készülünk. A klasszikus módon készíthetünk belőle lámpást is, de kiváló italokat is tölthetünk bele, amihez csupán egy kis csapra lesz szükségünk.
A tök belsejét emellett nem érdemes kidobni, ugyanis az ősz sztár zöldségéből rengeteg ízletes és félelmetes ételt készíthetünk, ezekből IDE kattintva inspirálódhat.
A halloweeni receptek főszereplői kétségtelenül az édességek. Ebből is az egyik legkönnyebben elkészíthető - mégis látványos - finomság a Szellemes habcsók, amihez csupán tojásfehérje, porcukor és némi fekete ételfesték kell. Erre, na meg persze óriási türelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük ezeket az igazán különleges, halloweeni habcsókokat. Ügyeljünk rá, hogy a tojáshab elég kemény legyen, mert így tudunk magas, szellemeket készíteni belőle!
A Halloween ételek nem csak édesek lehetnek, sőt némi kreativitással néha elég csak egy kicsit változtatni a megszokott receptjeinken, hogy igazán rémisztővé varázsoljuk. A leveles tésztás hot dog szinte pillanatok alatt elkészíthető, egy kis csavarral pedig a virslis falatkákból máris múmiák lesznek. Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint két csomag leveles tésztára, virslire, borsra, mustárra és ketchupra. A szokásos virslis csavart helyett azonban az egyik végénél ne tekerjük annyira szorosan rá a tésztát, és máris kész a kissé vicces, múmia falat. Süssük őket addig, amíg a tészta meg nem pirul.