Halloween: így készüljön a rettegés estéjére

Vágólapra másolva!
Az ősi kelta hagyomány kétségkívül az Egyesült Államokban terjedt el a leginkább, azonban részben az amerikai filmeknek is köszönhetően már hazánkban is egyre többen készülnek a rettegés ünnepére. A halloween ugyanis kicsiket és nagyokat is egyaránt megmozgat, az előkészület pedig sokszor szórakoztatóbb, mint maga az ünnep. Az Origo most összeszedte a leghátborzongatóbb ötleteket egy igazán rémisztő estéhez!
Vágólapra másolva!

November elsejének, Mindenszentek ünnepének előestéjén számos országban hódolnak ma is egy ősi kelta - a druidákig visszanyúló - szokásnak, amely különösen az angolszász világban terjedt el Halloween néven, de fokozatosan "globalizálódva" más országokban is megjelent. Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. A druidák idejében az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - egyszerre hódolva a Napisten és a holtak Ura előtt. Az időpontot egyáltalán nem találomra választották: az évnek abban az időszakában terelték ugyanis a szarvasmarhát a legelőről az istállókba. A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre a bűnösöknek a lelke, hogy aztán megszállják az embereket. Az élők ezért különféle jelmezeket és maskarákat öltöttek, ugyanis ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.

halloween, halottak
A kelták szerint halloween estéjén visszatérnek a holtak Fotó: Unplash

Az egyházban III. (Szent) Gergely pápa (731-741) a VIII. században november elsejére tette Mindenszentek ünnepét. A megelőző nap, tehát október 31-e - főleg a középkorban - arról volt ismert, hogy boszorkányok és varázslók akkor végezték üzelmeiket.

 

Halloween tökfaragás: így használja a tököt

A tökfaragás egy szuper családi program, aminek a végeredménye egy tökéletes halloween dekoráció, azonban a tököt ennél sokkal többféleképpen is felhasználhatjuk ha halloween bulira készülünk. A klasszikus módon készíthetünk belőle lámpást is, de kiváló italokat is tölthetünk bele, amihez csupán egy kis csapra lesz szükségünk. 

  1. Vágja le a tök tetejét a szárával, azután kanalazza ki a belsejét. 
  2. Fúrjon egy lyukat a hordócsapnak a tök oldalába, szúrja bele, és töltse meg a kedvenc sörével vagy borával.
  3.  Végül tegye rá vissza a tetejét.

A tök belsejét emellett nem érdemes kidobni, ugyanis az ősz sztár zöldségéből rengeteg ízletes és félelmetes ételt készíthetünk, ezekből IDE kattintva inspirálódhat.

halloween, tök, töklámpás
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Gyors és rémisztő ételek Halloween party esetére

A halloweeni receptek főszereplői kétségtelenül az édességek. Ebből is az egyik legkönnyebben elkészíthető - mégis látványos -  finomság a Szellemes habcsók, amihez csupán tojásfehérje, porcukor és némi fekete ételfesték kell. Erre, na meg persze óriási türelemre lesz szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük ezeket az igazán különleges, halloweeni habcsókokat. Ügyeljünk rá, hogy a tojáshab elég kemény legyen, mert így tudunk magas, szellemeket készíteni belőle!

Szellemes habcsókok. Fotó: Mindmegette

A Halloween ételek nem csak édesek lehetnek, sőt némi kreativitással néha elég csak egy kicsit változtatni a megszokott receptjeinken, hogy igazán rémisztővé varázsoljuk. A leveles tésztás hot dog szinte pillanatok alatt elkészíthető, egy kis csavarral pedig a virslis falatkákból máris múmiák lesznek. Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint két csomag leveles tésztára, virslire, borsra, mustárra és ketchupra. A szokásos virslis csavart helyett azonban az egyik végénél ne tekerjük annyira szorosan rá a tésztát, és máris kész a kissé vicces, múmia falat. Süssük őket addig, amíg a tészta meg nem pirul.

Némi kreativitással nincs szükség óriási főzőtudományra. Fotó: Mindmegette


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!